7. června 2016

Váňův Galileo a Holčákův bělouš si řekli o pozornost. Navzdory potopě a "pochoďáku"

Timekeeper, foto: Andrea Zavadilová
Měl to být den, který nejen předznamená atmosféru letošního derby, ale také ukáže na jeho hlavní favority. Neděle, k níž upírala očekávání jak divácká a sázkařská scéna, tak jednotlivé stáje, usilující se svými koňmi o potřebnou handicapovou známku. Dva dny poté víme, že minulý víkend velké naděje naplnil jen částečně. Velká červnová cena a Starohájske kritérium sice důrazně doporučila jména Timekeeper a Albe Back, ale otazníků i vzhledem k víkendovým podmínkám a průběhu dostihů spíše přibylo. Dojmy z letošního tříletého ročníku tak nadále zůstávají opatrné, což logicky nahrává myšlenkám o dodatečných přihláškách a umožňuje myslet na modrou stuhu i majitelům a trenérům koní, kteří se čistě podle papírové formy těžko mohou vyhnout roli outsiderů. Když k tomu všemu připočteme fakt, že trojice Timekeeper, Albe Black a Gontchar se přímo ještě nepotkala a do 96. Českého derby doputovala velmi odlišnými cestami, dá se očekávat, že před 23. červnem bude mezi dostihovými příznivci mimořádná sháňka po křišťálových koulích a věštění z karet.


Bývaly časy, kdy si tuzemští trenéři stýskali nad tím, že mezi derby a jeho hlavním trialem jsou pouhé tři týdny a že je to velmi krátká doba, během níž není čas skoro na nic, natož na chyby. Někteří čelili riziku případného neúspěchu ve Velké červnové ceně účelovým startem ve Velké jarní ceně, aby "honbu za kilogramy" nenechávali na poslední chvíli, jiní nechali své svěřence zjara absolvovat dobře obsazené dvojkové dostihy proti osvědčeným soupeřům. To všechno se v roce 2016 zdá být jako daleká minulost. Sezóna odstartovala až v polovině dubna, mnozí se ještě nestačili pořádně rozkoukat a už byla na programu Velká jarní cena, jíž se však zúčastnili až na výjimky téměř samí specialisté na míli. A najednou je tady první červnová neděle, do derby zbývá kvůli kolizi s fotbalovým Eurem rekordně krátkých 18 dní a mnozí skloňovaní tříletí vytrvalci ještě nezískali v handicapu ani 70 kg.

Samozřejmě se nedá říci, že by tak krátký časový prostor mezi derby a jeho trialem byl úplné novum. Hluboko v 50. letech oba dostihy běžně dělilo čtrnáct dní, nutno však dodat, že poslední přípravný dostih v té době nesehrával roli osudové selekce. Byl tehdejšími trenéry prostě považován za poslední galop a většina startujících se posléze zúčastnila derby, neboť širší ročníkovou špičku málokdy tvořilo více než pět, šest koní a ve startovním poli modré stuhy tak pohodlně zbyla místa i pro četné stájové vodiče. Dnes to ovšem funguje úplně jinak, a tak v neděli do Chuchle přijelo hned několik koní jako Trip To Sydney (Sunday Break), Victory Bowl (Turtle Bowl) nebo Lamum (Samum), kteří v tlačenici před derby nutně potřebovali lepší handicapovou známku. Jiné stáje - například trenéři František Holčák s Albe Backem (Archipenko) a Tomáš Hurt v případě Magic Tirola (Golden Tirol) - vyhodnotily jako účinnější cestu Starohájske kritérium v Bratislavě.

Foto: Andrea Zavadilová

Právě termínová kolize pražského trialu s bratislavským mítinkem Turf Gala se postarala o další rébus. Jezdecká otázka letošního derby, na které mají přijet Filip Minařík, Václav Janáček, Tomáš Lukášek a další špičkoví jezdci ze zahraničí, by byla složitá i tak, ale nucené rozdělení české špičky na dvě skupiny před klíčovým trialem způsobilo bolení hlavy mnoha stájím. Výsledkem bylo, že do Velké červnové ceny nastoupil prakticky každý, kdo byl v chuchelské vážnici k mání a v jednu chvíli nebyla teoreticky vyloučena ani žádost o výjimku pro nejlepšího tuzemského amatéra Jindřicha Fabrise. I za takové situace ještě zbývala v šestnáctičlenném poli volná místa, a tak František Holčák kvůli druhému z Memoriálu dr. Frankenbergera Victory Bowlovi oprášil svou letitou spolupráci s Piotrem Krowickim a přes přátelské vazby se dostal do Prahy i člen německého "Klubu 1000" André Best, jehož angažoval Pavel Hlavatý na Lamuma.

Timekeeper potvrdil reference, český chov 2-4


Vedle favoritů Alpheuse (Galileo, 3:1), Timekeepera (Galileo; 3,5:1) a Trip To Sydneye (4:1) nastupovalo do Velké červnové ceny hned několik koní, o nichž se otevřeně mluvilo jako o kandidátech na dohlášení do derby. Patřili k nim ve dvou startech neporažená Krasava (Moonjaz) nebo další český odchovanec Golden Devil (Pop Rock), ale kolega Petr Malík z Galopp Reporteru v rámci svých čtvrtečních rozhovorů s trenéry napočítal ještě další dvě stáje vyjadřující ochotu investovat do případné dohlášky.

Secretive Lord a Trip To Sydney, foto: A. Zavadilová
Když se ale v neděli krátce po půl páté odpoledne otevřely startovací boxy, místo velkého odhodlání přišla rozpačitost a bezradnost. Už velmi pomalý úvod v prvních 400 metrech dával tušit, že toto rozhodně nebude dostih nahrávající skutečným vytrvalcům. Zatímco dvojice aktérů s nejnižšími čísly Jan Rája s Krasavou a André Best na Lamumovi dobře odskočila a pohlídala si výhodná místa na bariéře, většina koní ve vnější stopě se začala přetahovat se svými jezdci. "Vyvrácené" hlavy měli zejména v paddocku dobře vypadající Trip To Sydney a domácí odchovanec Villon, který svou hektickou akcí rozdával síly prakticky během celého dostihu.

Při nabíhání do oblouku kontrolovali špici Lamum s Krasavou, sekundoval jim Victory Bowl a blízko špice kolem pátého místa se drželi i Urban Joy, Hasan a Alpheus.  Z jezdců s vyššími čísly stihli svým koním najít dobrou pozici Ingrid Janáčková v sedle Eruptiona a také Martin Laube na Golden Devilovi, byť ten se ještě před internátem připletl do malé kolize s Villonem. Naopak nikam nespěchali Jiří Chaloupka s Trip To Sydney, Jiřina Andrésová v sedle Agricoly a Jaromír Šafář na favoritovi Timekeeperovi. Pravý bratr gr.1 vítěze Rip Van Winkle nicméně na rozdíl od řady soupeřů cválal klidně, se svým jezdcem nijak nezápolil a už po prvních 400 metrech získal na chvostu pole pohodlnou pozici u bariéry.

André Best na vodícím Lamumovi zlepšoval tempo jen pomalu. První polovina dostihu tak svou absencí rychlosti stěží odpovídala průběhu, jaký na aktéry derby čeká 23. června. Pole se přesto roztáhlo a u mezníku 1000 metrů dělilo vedoucího Lamuma od posledního Agricoly dobrých 15 délek. Vzhledem k deklarovanému množství vytrvalců v poli bylo až udivující, že domácí jezdci nechali Besta na pokoji až do cílové roviny a že se nikdo nepokusil udělat si dostih na míru.

Foto: Andrea Zavadilová
Jedním z těch, kdo nakonec neměli nervy nadále čekat, byl Šafář s Timekeeperem. Ještě kilometr před cílem desátý, točil do cílové roviny čtvrtý asi dvě délky za Lamumem a nebál se v pomalém tempu při hledání optimální pozice obíhat ve čtvrté stopě. 400 metrů před cílem, když bylo jasné, že dosavadní lídr Lamum končí se silami, byl Timekeeper na místě a přišel s táhlou koncovkou. Definitivně se odpoutal za distancí, aby vyhrál jistě o 1 1/4 délky před domácími odchovanci Golden Devilem, Krasavou a Secretive Lordem. Koně domácího chovu se tak seřadili na druhé až čtvrté příčce, přičemž dva z nich zatím nemají přihlášku do derby a budou zřejmě přihlášeni dodatečně.

Pozornost si podle zápisníku zaslouží zejména Golden Devil (Pop Rock) s Krasavou (Moonjaz), kteří byli předpisově odježdění. Rája měl klisnu po celý dostih schovanou na bariéře půldruhé délky za špicí, nechal ji v klidu odpočívat a seděl v "závětří" tak dlouho, jak to jen šlo. V polovině cílové roviny se pak musel vyrovnat s nepříjemnou situací, kdy se mu zavřela mezera u bariéry a chvíli neměl kudy útočit. Zápisník nechce přehánět a srovnávat to se situací Minding v britském Oaks, ale když se na distanci prostor zase otevřel, Krasava zareagovala podobně ochotně a ještě dokázala zrychlit, což dává jednoznačné razítko na dohlášku do modré stuhy.

Golden Devil, foto: Andrea Zavadilová
Nicméně nejlépe provedl dostihem Martin Laube outsidera 25:1 Golden Devila. Ten točil do cílové roviny uprostřed pole kolem osmého, devátého místa a za mezníkem 400 metrů proklouzl do vnitřní stopy vedle Lamuma a Victory Bowla. Provlékl se mezi oběma vadnoucími soupeři, tmavý hnědák akceleroval a Laube za distancí kromě jedné rány bičíkem už jen důsledně jezdil rukama. Rezervy v závěru ukázal také další odchovanec Rabbitu Trhový Štěpánov Secretive Lord (Egerton), který v lahovickém oblouku rozdal ještě víc délek než Timekeeper a následně se na vnější straně dráhy rozbíhal dlouhými cvalovými skoky, přičemž zdaleka nebyl v závěru vyjet naplno a důsledně. Několik decimetrů za ním finišovali pátý Eruption (Muhtathir) a šestý Hasan (Yeats), sedmý Urban Joy (Galileo) ztrácel na koně před sebou 3/4 délky.

Osmým místem necelých 7 délek za vítězem zklamal třetí svěřenec Josefa Váni a jedničkový vítěz Alpheus (Galileo), který v dostihu špatně dýchal. Devátý Agricola (Sholokhov) sice v cílové rovině přišel se slušným zrychlením, ale jeho útok z poslední pozice byl příliš vzdálený na to, aby zasáhl do podstatného dění a za distancí tak mohl předběhnout už jen hasnoucí koně. Něco podobného lze říci také o Trip To Sydney, ovšem s tím rozdílem, že polobratr Trip To Rhodose nechal hodně sil už při pulování během dostihu, v polovině cílové roviny byl dobrých pět délek za Timekeeperem a když se za distancí začal pomalu dostávat na nohy, bylo už příliš pozdě, takže Jiřímu Chaloupkovi záhy nezbylo nic jiného, než opět položit ruce… V průběhu aktivní Victory Bowl se na distanci regulérně zastavil, o zbylých aktérech nebylo v praxi vidu ani slechu.

Vítěz Timekeeper a koně umístění za ním bezesporu ukázali výkony, které si před derby zaslouží pozornost. Vzhledem k průběhu a pomalému tempu (čas 2:25,34) je ale na místě ostražitost. Kdo se v neděli prosadil navzdory okolnostem a kdo z nich naopak zkreslujícím způsobem vytěžil, budeme bezpečně vědět až 23. června.

"Bahňáci" a ti druzí


V době, kdy tým vítězného Timekeepera ze stáje Statek Blata Český Ráj přebíral čestné ceny, mělo být v Bratislavě už několik minut odběhnuto Starohájske kritérium. Do průběhu druhého sledovaného trialu víkendu však nemilosrdně zasáhlo počasí. Nad závodištěm Starý Háj se po třetím dostihu dne spustila silná bouřka a téměř tři čtvrtě hodiny padající provazy vody změnily původně měkkou (4,6) dráhu na těžkou (6,3). Dostihová komise nakonec dala zelenou pokračování mítinku, ale bylo jasné, že zbývající dostihy se odběhnou za diametrálně odlišných okolností.

Dostihová komise vyráží posoudit způsobilost dráhy, foto: MC

Jezdci se průběžně snažili hledat optimální stopu, což bylo s přibývajícím časem stále těžší a extrémním podmínkám odpovídaly i průběhy dostihů. Vzhledem k tomu, že ve střední Evropě se až na vzácné výjimky konají dostihy oficiálně vždy na pružné dráze, čelili sázející téměř nemožnému úkolu odhadnout, kterým koním těžká dráha vyhovuje a kterým ne.

Tempa na 2000 metrů dlouhé distanci se ujal Alberto Sanna na hnědákovi Global Gentl (Areion), v Rakousku trénovaném zástupci australského bloodstock agenta Davida Bakera, a rozběhl dokonce o něco rychlejší dostih než úvod Velké červnové ceny. Za ním měl Pierantonio Convertino zpočátku plné ruce práce, aby udržel bělouše Albe Backa (Archipenko) a v blízkém druhém sledu začínali i Montjeu Third (Pop Rock) a letos debutující Grace Of Gracie (Zanzibari), zatímco další český zástupce Magic Tirol (Golden Tirol) odskakoval na chvostu pole společně s letošní novou akvizicí majitele Václava Slováka Passeportem (Heliostatic).

Albe Back vítězí, foto: Václav Volf
Na začátku protilehlé roviny se Convertinovi definitivně podařilo usadit Albe Backa na druhou pozici za vedoucím koněm a do cílové roviny už vbíhal jako první. Svěřenec Františka Holčáka si na hluboké dráze doslova liboval a energickou akcí už před distancí odešel všem soupeřům. Pod rukama Convertina nakonec triumfoval velmi lehce o 6 délek.

Zbylé dotované příčky si více méně rozebrali koně, kteří už do závěrečného oblouku točili na předních příčkách. Závěrečné zrychlení předvedl jen domácí Royal Gino (It’s Gino), posunuvší se na druhé místo před Global Gentla. Čtvrté místo získal Passeport, běžící tento dostih údajně na přání trenéra a kůň s dosavadní pověstí středotraťaře. Rozhodující průnik se mu podařil už 500 metrů před cílem a v závěru svou pozici udržel. Páté místo bral do sezóny vstupující Grace Of Gracie, loni čtvrtý v Ceně zimního favorita, od něhož lze bezesporu čekat další zlepšení.

Magic Tirol finišoval sedmý 3/4 délky za klasicky umístěným Portorikosem a získal tak handicapovou známku, jež by mu moha umožnit proklouznout do derby. Podobné starosti už dávno nemá okolí Montjeu Third, považovaného až do minulého víkendu za tříletou jedničku Rabbitu Trhový Štěpánov. Jeho osmé místo zhruba 16 1/2 délky za Albe Backem bylo na místě hodnoceno jako zklamání, není však zřejmě příliš velkou spekulací připustit, že právě Montjeu Third mohl patřit ke koním, jimž bratislavské hluboko nesvědčilo. Petr Foret ho už ke konci protilehlé roviny posunul na páté místo, ale v posledním oblouku se i kvůli obíhání k lídrům nepřiblížil a když bylo v cílové rovině jasné, že žádný velký progres nepředvede, položil Foret 100 metrů před cílem ruce.

Meridian, Velké Karlovice a Itálie se radují, foto: Václav Volf

Jestliže vypovídací hodnotu Velké červnové ceny mohlo zkreslit pomalé tempo, v případě Bratislavy to jsou právě extrémní povětrnostní podmínky, které varují před velkými závěry. Nic to však nemění na tom, že po mnoha letech vyhrál Starohájske kritérium progresivní kůň v českém tréninku, který půjde do pražského derby s velkými šancemi. Pokud nepočítáme loňskou procházku Aldara, naposled se to stalo v roce 2003, kdy ve Starém Háji vyhrál Tankred s Paulem Edderym.