19. června 2009

Age of Jape nebo Mariydi? Teď je to na žokejích, říká Holčák

Čtyři derby, které vyhráli svěřenci Františka Holčáka, patří mezi nejslavnější kapitoly v moderní historii naší modré stuhy. Poslední federální derby Barbakana v časovém rekordu, magie trojkorunového Glowinga, emotivní úspěch miláčka pražské tribuny Ray of Lighta a spanilá jízda Tribal Instincta nesporně patří mezi dostihy, na které se nezapomíná. Osm let po dosud posledním úspěchu má nyní valašský trenér velkou šanci na pátý zásah. Age of Jape je hlavním favoritem a druhý Holčákův kůň Mariydi patří mezi hrstku soupeřů, kteří mohou vítěze Velké jarní ceny potrápit. Žádná slivovice ani vítězná píseň však zatím ve Velkých Karlovicích nejsou k mání. "Na startu je čtrnáct tygrů, kteří chtějí tyto dva koně porazit. Tak ještě uvidíme, slivovice poputuje do mrazáku až v neděli večer," usmívá se Holčák.


Zatímco Age of Jape na jaře vyhrál tři dostihy a jeho příběh v tomto zápisníku už zazněl (najdete ho TADY), Mariydi zůstává velkou neznámou. Jarní akvizice majitele Jiřího Charváta běhala až do začátku dubna v barvách Agy Khana a tréninku Michaela Halforda. Jako dvouletý v Irsku jednou vyhrál a ve zbylých třech startech skončil na tabuli, letos hned zkraje sezony získal pod Johnnym Murtaghem dostih na 2100 metrů v irském Dundalku, tedy na písku. Do Česka přijel s oficiálním ratingem 88, ale také otevřenou otázkou, jaké budou jeho vytrvalecké schopnosti na travnatém podkladu.


"Řekl bych, že otázka tráva nebo písek by z našeho pohledu neměla hrát větší roli. Mariydi se jeví jako typický vytrvalec, na té distanci je to velmi slušný kůň a moc jsem si ho přál. Majitel samozřejmě přemýšlel, zda ten rating není pro účely derby nízký, ale znáte to: kupovali se koně s vyšším ratingem a uměli pak 1200 - 1600 metrů. Tohle řešení je určitě lepší, teď jenom zbývá dokázat to. Pan doktor by si to určitě zasloužil," konstatuje František Holčák.

Syn Kalanisiho, po kterém je také loňská Charvátova derby-naděje Dick Morris, měl zpočátku ve Velkých Karlovicích určité problémy s aklimatizací, ale nyní je podle trenéra už všechno v pořádku: "Měl jsem z toho trochu obavy, ale už se s českými podmínkami vyrovnal. Pochopitelně mu příliš suché nebo horké počasí nedělá úplně dobře. Je na tom koni trochu poznat, že se cítí lépe ve vlhčím podnebí."

Dosud jediný start Mariydiho v Česku dopadl nikoli vlastní vinou velkým rozčarováním. Hřebec měl jít v souladu se svými ostrovními zvyklostmi blízko špičky kolem třetího, čtvrtého místa, jenže žokej Radek Koplík se opozdil na startu a na začátku protilehlé roviny se zamotal do řetězového karambolu. Do kontaktu s padajícím Maklerem sice nepřišel, ale strkanice v poli vyvedla Mariydiho z míry, Koplík neustál ostré vybočení doleva a poroučel se ze sedla.

S napětím očekávané zasazení hřebcovy třídy do českého kontextu se tak prakticky neuskutečnilo, Mariydi navíc utrpěl šrámy, když se během pobíhání po závodišti pokusil přeskočit bariéru. "Buďme rádi, že ten kůň žije. Moc nechybělo a zlomil si na tom plůtku nohu... Měl oteklá prsa, nohy a kolena, tři dny jsme se modlili a čekali, jak to dopadne," vzpomíná Holčák.


Do derby se nakonec Mariydi dostal poměrně snadno díky přepočtu svého ostrovního ratingu. V neděli se na něj opět vyhoupne Radek Koplík a mnozí irského hřebce považují za jednoho z hlavních kandidátů na vítězství. Internímu srovnání se František Holčák z pochopitelných důvodů brání: "V práci sice chodí spolu, ale nerad bych srovnával, kdo je lepší. To by byly spekulace, oba chodí dobře a nikdo z nich na toho druhého nijak neztrácí. V neděli to bude podle mého názoru otázka štěstí a žokejů..."

Holčák nicméně ochotně srovnává oba koně z hlediska vlastností: "Mariydi je inteligentnější a možná geneticky třídovější. Pro mě jako trenéra to je skvělý kůň. V práci naprosto bezproblémový a povahově moc ochotný a hodný, možná až moc hodný. Zatím to není takový ten silný hřebec, ale spíš chytrý koníček, který bez mrknutí oka plní všechno, co po něm člověk chce."


Pro zkušeného trenéra to bude svým způsobem rozporuplný dostih, neboť vedle Mariydiho bude držet palce i Age of Japeovi. Ten strávil čtrnáct dní od Červnového poháru v pohodě a bez jakýchkoli nepředvídaných událostí. "Dobře pracuje i žere, proběhl se v delším dostihu a vše proběhlo podle plánu. Už je to bez větších stresů, protože má napracováno i naběháno. Teď už to jen slušně dotáhnout do konce..." přeje si Holčák.

Podle dosavadních zpráv se zdá, že právě hřebec v majetku Radima Bači bude mít na chuchelské tribuně nejvíce příznivců. Ti by navíc měli být i hodně slyšet, neboť obec Palkovice - kde je Bača starostou - chce vypravit v neděli do Prahy autobus. "Lidé z té dědinky se na to těší a prožívají to. Samotný starosta je trochu nervózní, tři dny jsem čekal na jeho telefonát a čtrnáct dní na návštěvu. Už dlouho se pohybuje kolem koní, ale takového kanóna ještě neměl," uzavírá trenér.