19. června 2009

Derwisch může jít derby v Praze i Hamburku

Přemýšlení Andrease Wöhlera, kterého ze svých dvou koní má poslat do Prahy, se nečekaným způsobem vyřešilo minulý víkend. Brusco se těsně před startem v Hannoveru zranil v boxe. Ve hře tak zbyl pouze Derwisch, trenér z německého Ravensbergu se však brání názoru, že nakonec nominoval do Českého derby horšího koně. "Derwisch je kvalitní tříletek. Vybral si ho Eduardo Pedroza, který ho upřednostnil před angažmá v německých grupových dostizích a to mluví samo za sebe," řekl mi ve středu Wöhler s tím, že dosavadní formy dávají jen přibližný obrázek o tom, co jeho ryzák umí. Do Velké Chuchle se v neděli chystá nejsilnější možná výprava: trenér Wöhler, jezdecká jednička Pedroza i majitelé z hřebčína Sommerberg z Porýní-Vestfálska.


Derwisch je momentálně jediným dostihovým koněm v barvách hřebčína Sommerberg a zdá se, že majitele Derwaldovy k jeho ponechání vedly mimo jiné osobní důvody. Je totiž synem vlastního plemeníka Aeskulapa a listed vítězky Distelly. "Oba se narodili u nás a běhali v barvách hřebčína. Distella pochází ze staré východoněmecké rodiny, v otcovské straně původu se nachází derby-vítěz Niederländer, bratr dalšího vítěze modré stuhy Neckara. Na obou koních jsem v dětství seděl a to bylo později jedním z impulsů k založení hřebčína," vzpomíná majitel Walter Derwald, který svůj chov založil v roce 1992 a momentálně má k dispozici 28 boxů a asi 15 hektarů pastvin.

Derwisch jako dvouletý vyběhl dvakrát a jeho nejlepším výsledkem bylo třetí místo v dostihu EBF na závodišti Dortmund. Hned na začátku kariéry ukázal, že nemá rád hlubokou dráhu. Letos debutoval až začátkem května a na 2200 metrů v Düsseldorfu dokázal porazit jen jednoho soupeře. "Je to kůň, který potřebuje čas a dosud měl poměrně dost smůly. Při prvním startu to ještě nebylo ono, byli jsme trochu zklamaní. Derwisch se pak zranil a měl pracovní výpadek, což také nebylo nic moc," konstatuje Wöhler.


Jenže už o měsíc později se ryzák do Düsseldorfu vrátil a tentokrát se ukázal ve zcela jiném světle. V sedle s Eduardem Pedrozou vyhrál Dreijährigen-Trophy na 2200 metrů a v průběžném německém handicapu si polepšil na 72,5 kg. Přepočet na české hodnocení znamenal dostačující známku pro pražskou účast, a tak nakonec padl plán zkusit ve stejný den Derby-Trial v Brémách.

"Listed v Brémách je teď silněji obsazeno a nakonec tam pošlu Brusca, pokud bude fit. Derwisch mě při svém vítězství přesvědčil, že je ideálním kandidátem na Prahu a dělá na mě dobrý dojem. Plán s německým derby, kam je stále přihlášen, zatím nepadl, případnou účast v Hamburku ještě úplně nevylučuji," dodává Wöhler. Obou derby v Praze a Hamburku se v bezmála devadesátileté historii české modré stuhy ještě žádný kůň nezúčastnil.

Některé české hypotézy, že Wöhler tentokrát neveze dostatečně dobrého koně, aby mohl bojovat o vítězství, samotný trenér odmítá: "Nenechte se zmást jeho dosavadními formami, Derwisch má potenciál pro další zlepšení. Během jara udělal velké pokroky, takže si s ním určitě věříme."

Ryzák podle něj nepotřebuje speciální průběh dostihu a Eduardo Pedroza se v jeho sedle zařídí podle situace a tempa. To znamená, že udávání tempa ze strany německého hosta zní jako poměrně pravděpodobný scénář.