1. července 2010

The winner takes it all. Derby vyhrála nejmladší jezdkyně v rekordu dráhy

Jedna kamera asi měla v neděli odpoledne mířit na chuchelské hlediště. Ve chvíli, kdy cílem 90. Českého derby s lehkostí probíhal Talgado, v jeho sedle se držela šestnáctiletá Maria Magdalena Rossák a široko daleko nebyl nikdo ze soupeřů, by asi zachytila pestrou škálu výrazů od naprostého šoku po obrovské nadšení z nevídaného dostihového příběhu. Lidé na tribuně během posledních stovek metrů mimoděk vstali a už v polovině cílové roviny začali aplaudovat. A hned po doběhu diskutovat. Otázky se totiž rojily jedna za druhou: Co rozhodlo? Bojovalo se vůbec o vítězství? Jak to ta holka zajela? A kde byli ostatní? Pár krátkých okamžiků v cílové rovině stačilo na to, aby se v neděli přepisovalo hned několik historických tabulek. Derby vyhrála po osmatřiceti letech druhá žena a nejmladší jezdkyně v historii, která zároveň seděla na nejrychlejším koni. Neboť Talgado při vší lehkosti zastavil časomíru na hodnotě 2:28,46. Padl tak nejen sedm let starý rekord derby v podání Ohne Sorge, ale i letité chuchelské maximum Yockera z roku 1997.


Původně přitom všechno naznačovalo, že jubilejní devadesáté derby má mimořádně špatné karty. V době, kdy se pořádá fotbalové mistrovství světa, to má těžké jakákoli sportovní akce, i když se česká reprezentace do Jihoafrické republiky nakonec neprobojovala. Aby mohlo být odpoledne vysíláno v televizi živě, muselo začít o hodinu dříve a to jistě není nic, co by nahrávalo rekordní návštěvnosti. Připočtěme mnohokrát diskutovanou aféru "Slovakiagate", která přinesla týden před startem negativní publicitu u našich východních sousedů, a termínovou kolizi s rakouskou modrou stuhou a největší rovinový dostih roku mohl už před svým startem připomínat koně, jehož akcie prudce klesly ještě předtím, než vůbec vstoupil do boxů.

V neděli se ale všechna tato východiska ukázala jako vedlejší. Za krásného slunečného počasí přišlo něco mezi čtyřmi a pěti tisícovkami diváků, což je tak akorát, aby se vytvořila výborná kulisa a aby nebylo v chuchelském zázemí příliš těsno. Dostihy konané měsíc po volbách tentokrát zcela vynechali politici, v okolí paddocku a vážnice však byly o to více vidět jiné osobnosti jako televizní legenda Miodrag Merta, nejúspěšnější český trenér 20. století František Vítek či třeba známý turfman a zpěvák Ondřej Havelka, abychom zmínili aspoň některé. Velmi důležitým prvkem derby-odpoledne je také přítomnost velké části dostihové obce z Moravy. Ne že bychom se během sezóny vůbec neviděli, ale když v okolí paddocku potkáte v nebývalém počtu enklávy z Napajedel, Slušovic a dalších moravských bašt, výmluvně to ilustruje významnost dne.

Atmosféra derby bývá vždy specifická, neboť je to jedna z mála příležitostí v roce, kdy se na závodišti mísí dvě početné skupiny: turfmani a sváteční diváci. Z této kombinace vzniká ovzduší, které je ve svém českém měřítku důstojným protějškem velkých dostihových akcí v zahraničí. "Já úplně zírám, jaké tady máte skvělé publikum," neskrýval nadšení zpravodaj německého Sport-Weltu Reiner Witsch a člověku bylo skoro až líto vysvětlovat tomuto zkušeného turfovému žurnalistovi, že není svědkem úplně běžného obrázku na českých závodištích.


Kolega ze specializovaného dostihového listu byl členem početné výpravy z Německa, vedené žokeji Filipem Minaříkem, Jiřím Palíkem, Alexandrem Pietschem a Vladimirem Panovem. Zatímco pro cizince to byl rutinní dostihový výjezd, pětatřicetiletý Minařík přijel na České derby po čtrnácti letech a užíval si odpoledne plnými doušky. Velký propagátor českého turfu v zahraničí, jemuž v tuto chvíli zbývá do dosažení magického čísla 1000 vítězství už jen 20 úspěchů, předvedl slavnostně naladěnému publiku sílu své motivace už v rámcovém programu. V jedničkovém sprintu doslova dotlačil k vítězství podceňovaného veterána El Hadjiho a ve Zlatém poháru se postaral na palubě spolufavorita Mariydiho o první domácí vítězství v tomto prestižním dostihu za posledních pět let. "Neskutečně mě to baví, nádherné odpoledne," liboval si v krátkých chvílích, kdy zrovna nebyl v akci, neboť tentokrát jezdil hned v šesti z osmi dostihů a těšil se tak největšímu zájmu u domácích stájí za mnoho let.

Kromě Minaříka se v rámcovém programu představilo další sledované jméno - v mílovém dostihu se poprvé vyhoupla do sedla šestnáctiletá Maria Magdalena Rossák, na bělce Novilly se však pohybovala od startu s několikadélkovým mankem na zbylé pole a v cíli ztrácela na vítězného Sharpoura více než 28 délek. Nejmladší jezdkyně v historii derby se v těch chvílích netěšila přílišné důvěře chuchelského publika a kurs Talgada v Českém derby prudce stoupal.

Nezvykle už kolem patnácté hodiny se začali do zaplněného paddocku trousit účastníci derby. Takto otevřené derby jsme neviděli několik let, a třebaže sázející nakonec vyslali jako favorita 23:10 slovenského Bribona, v chuchelském zázemí se hovořilo o řadě dalších jmen. Během odpoledne se skloňoval zejména Taro, jehož slibný výkon ve Velké červnové ceně dával tušit skryté rezervy, věřilo se také v Česku debutujícím Miracle Matchovi a Irish Heroes, i když v běloušově případě měl zřejmě na výsledné pozici třetí sázkové šance lví podíl "faktor Václav Janáček". V paddocku zanechali kromě zmíněných hřebců výborný dojem ještě Peerless Squeak, Atacama Crossing a také Talgado, který navzdory zákulisním zvěstem nekulhal a u něhož bylo hlavním rébusem, jak si porozumí se svou mladičkou jezdkyní.

Mimořádně neklidný průběh tentokrát měla slavnostní přehlídka před tribunami, respektive následný zkušební cval. Mileryt měl ve "velkém písku" kolizi s neobratným fotografem, který byl po střetu odmrštěn do živého plotu. Rabbit Gibraltar zase odcválal opačným směrem, než ke startu a žokeji Martinovi Srncovi se ho podařilo zastavit až v oblouku u internátu. Nervózní byl i Irish Heroes, nastupující se stejným chladicím chráničem pod ušima, na jaký byl zvyklý z Francie. O nic méně rušno nakonec nebylo před startovacími boxy a jak se brzy ukázalo, ani v samotném dostihu.

Otázka, kdo by se mohl postarat o rychlé tempo, se totiž vyřešila během několika vteřin. Z nejvyššího startovního čísla si pospíšil dopředu Vladimir Panov se Sunkarem a dal zapravdu hlasům, že Arslangirej Šavujev má v rukávu překvapivý tah. Za hřebcem stáje Zhomart se seřadili Fabregas, Peerless Squeak, Rabbit Gibraltar a Omnibus, naopak studenou sprchu znamenaly první metry pro četné příznivce Tara, neboť Tomáš Lukášek musel polského hřebce hodně a dlouho "strkat" rukama, aby si udržel pozici, kterou potřeboval.

V roztaženém poli zůstali dost vzadu Bribon i Miracle Match, jemuž z čísla třináct nezbylo, než obíhat v prvním oblouku čtvrtou stopou, asi osm délek za špicí. Jediný, koho jako by se všeobecné hledání pozic netýkalo, byl Talgado. Maria Magdalena Rossák jej nechala odpočívat na posledním místě, asi dvě délky za předposledním Maltamem.

Ke klíčovému momentu číslo jedna došlo v prvním oblouku, kde se k vedoucímu Sunkarovi přidal Rabbit Gibraltar. Žokej Srnec hřebce ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov neudržel mezi soupeři a chvíle, kdy se vyvezl vedle dosavadního lídra, měla výrazný vliv na tempo v dalších čtyřstovkách. Začal se tak nejen rodit pozdější časový rekord, ale zároveň vzal za své Šavujevův plán na klidný dostih pro Sunkara na špici. Oba hřebci, mohutní koně s prostornou cvalovou akcí, se na začátku protilehlé roviny odpoutali od pronásledovatelů zhruba o 1 1/2 délky. Za nimi následovala dvojice trenéra Václava Luky mladšího Peerless Squeak a Fabregas, pozice blízko čela měli také Atacama Crossing a Irish Heroes. Bribon se v té době pohyboval kolem jedenáctého místa, další favorit Miracle Match ztrácel na čelo dobrých deset délek.

"Do kopce" pospíchala jen Rossák s Talgadem. Začala se na vnější straně systematicky posouvat blíž a blíž předním koním a kilometr před cílem už byla osmá. S razantním zlepšováním pozice pokračovala i v lahovickém oblouku, který vytočila čtvrtou stopou a dotáhla se dokonce na páté místo. To už bylo pole značně roztačené a mnozí jezdci se v té chvíli rozhodovali, zda už nastoupit nebo ještě čekat. Podobně jako Rossák řešil situaci Rastislav Juráček, směřující Maltama prakticky v závěsu za Talgadem.

Na začátku cílové roviny už bylo zřejmé, že čelní koně pomalu končí. Sunkar a Rabbit Gibraltar už byli ježdění bičíky, Jiří Palík pobízel Fabregase a výrazně v permanenci byli i Lukášek na Tarovi a Jean Pierre Lopez se Skarabeusem na opačné straně pole. V rychlém dostihu se dostaly ke slovu biče už nějakých 600 metrů před cílem a složení první vlny se začalo výrazně přeskupovat. Zcela ztratil pozici například Irish Heroes, který se vytratil už v oblouku a 400 metrů před cílem cválal už zcela bez šancí na posledním místě.



V tomto zmatku se rozhodlo o vítězi. Rossák si srovnala na vnější straně dráhy Talgada a už 500 metrů před cílem začal ryzák v barvách Lider Racing Stable akcelerovat. Předpokládaní hlavní soupeři Miracle Match a Bribon na něj v tu chvíli ztráceli pět nebo šest délek. Bribon se snažil přijít útokem zcela zvenku, ale očekávaný důraz tentokrát nepřišel, Miracle Matchovi zase chvíli trvalo, než se vymotal ze skupiny poražených soupeřů.

Talgado v této fázi získal rozhodující délky a dál stupňoval koncovku. Rossák před distancí ještě trochu zašermovala bičem, to se ale jevilo být spíše kosmetickým gestem. Hřebec pracoval ve strojovém rytmu dál a posledních 200 metrů už nebyl nikým ohrožován.


Zbytek byl odsouzen k boji o druhé místo. To nakonec získal Ulan, který na Talgada při vbíhání do cílové roviny rovněž ztrácel zhruba dvě délky. Jakub Pavlíček mu v polovině cílové roviny našel prostor na vnější straně a zahájil táhlý útok. Na distanci se sice dostal do vyšších obrátek a porazil zbytek pole, ale Talgado si ho s přehledem držel od těla a výsledný rozdíl mezi nimi činil 3 délky. Zhruba stejná vzdálenost dělila třetího Miracle Matche, tabuli dotvořili polský Atacama Crossing a Bribon a pro dotace si ještě doběhli Maltamo a Peerless Squeak. Taro finišoval osmý, Omnibus dvanáctý a na posledních třech místech se seřadili slovenský Fiery Wing a dvojice stáje Yoko Mileryt - Irish Heroes, kterou od sebe dělil výrok "daleko".

Po doběhu se v cílové rovině strhla mela, šestnáctiletá vítězka derby je story, která by v normálních časech bez fotbalového MS leckde mohla kandidovat i na titulní stranu. "Tak se to podařilo," špitla Maria Magdalena Rossák, když Talgado dostával vavřínový věnec. "Dávala jsem pozor, abych splnila taktické pokyny trenéra, měli jsme jít z poslední pozice a postupně se posouvat dopředu. Nemůžu ani uvěřit, jak krásně to všechno vyšlo," radovala se a v první chvíli ani nepostřehla, že si odsedláním přímo na dráze vysloužila od dostihové komise sankci 500 korun.

Dívka s panamskou licencí v neděli splnila všechny tři podmínky, které musí každý vítěz derby mít: seděla na dobrém koni, měla plnou důvěru majitelů a byla ve správný čas na správném místě.

"Takticky to zvládla dobře, neudělala žádnou chybu. Měla jít první oblouk poslední na bariéře, pak ho vytáhnout ven a průběžně se posouvat dopředu. Všechno splnila a v cílové rovině kůň naštěstí utíká sám," konstatoval Filip Neuberg, který tímto vstoupil do exkluzivního klubu trenérů s minimálně třemi vítězi derby. Všichni tři Neubergovi vítězové přitom původně patřili spíše k těm podceňovaným - Talgado stál na dražbě v Badenu 8000 eur, jeho předchůdkyně Ohne Sorge svého času 2500 marek a Laureat se na dražbu ani nedostal. "Talgada po dnešku stavím i nad Ohne Sorge, protože ta šla derby na doraz a žokej se tenkrát hodně nadřel. Talgado má stále rezervy," odpověděl na mnohokrát položenou otázku.


V centru pozornosti však stáli především manželé Rossákovi z Žiliny, kteří jako první majitelé za devadesát let existence derby svěřili koně ve vrcholu sezóny vlastní dceři a z riskantního kroku vytěžili slavné vítězství. "Vlastně jsme nad tím ani tolik nepřemýšleli, manželka to dostala k narozeninám. Maggie jí řekla: Mami, já ti to vyhraju a byla o tom stoprocentně přesvědčená," vyprávěl Peter Rossák, bývalý slovenský hokejista a nynější podnikatel. "Už jsme si zvykli, že dcera má ráda koně a že se za nimi vydala do světa. Samozřejmě, člověk má jako rodič trochu i obavy, ale vyloženě strach jsme nakonec neměli. Dnes je moderní doba, můžeme spolu komunikovat přes skype, takže jsme ji měli na očích a také jsme byli měsíc a půl přímo s ní v Panamě."

Tým druhého Ulana (Exaltation) nakonec zklamán nebyl, při třídélkovém odstupu za vítězem se druhé místo akceptuje snadněji. "K boji nedošlo, takže nemůžeme spekulovat, zda dnes mohl vyhrát. Tempo bylo rychlé, ale my jsme byli mezi zadními koňmi, kteří z toho nakonec těžili. Museli jsme jít takhle, aby mohl předvést svůj táhlý konec. Dokázal s ním přijít i z jiného tempa než ve Velké červnové ceně, což je určitě dobrá zpráva," řekl Jakub Pavlíček.

Trenér Pavel Tůma a stáj Dvorce si po dvou letech zopakovali umístění v derby, Ulan se však od svého polobratra Urodose přece jen liší. "Není to Urodos, to byl kůň jednou za život a vyhrával by, i kdyby stál na dvoře. S Ulanem se trochu trápím. Asi má větší třídu, ale jeho hlava mu to může všechno pokazit. Urodos věděl, kde je cílový mezník a podal výkon. Ulan ne, toho kdyby jezdec vypustil u 1000 metrů, tak se vydá a je konec. Musí být schovaný mezi koňmi. Jakub uznal, že nechtěl jet takhle zezadu, ale měli jsme strach, že nevytočí oblouk a vyvinulo se to v rychlý dostih, tak šel zezadu, ale nestihl Talgada. To je ale velmi dobrý kůň, prohráli jsme s ním už potřetí... Teď musí být Ulan hlavně zdravý, přijde ještě St. Leger a ten bude zase delší. Ten kůň má svou hlavu a já ho jen musím pochopit," řekl Tůma.

Třetí Miracle Match (Oratorio) předvedl v závěru neuvěřitelnou stíhací jízdu. Více pod rukama než bičíkem Filipa Minaříka prosvištěl kolem zbylých soupeřů a zůstává otázkou, jak by to skončilo, kdyby neměl v cílové rovině vstupní ztrátu na Talgada. V příštích startech bude každopádně zajímavé sledovat hřebcovy distanční možnosti. "Bylo to jeho druhé běhání v sezóně a ještě tam jsou určitě rezervy. Šel letos poprvé víc než dvě zatáčky, taky mu chybí zkušenosti, takže podal velký výkon. S lepším startovním číslem bych byl blíž, ale asi bych nevyhrál. Spíš bych vítězku dotlačil do cíle a pak bych si říkal: Sakra, proč jsem radši nešel víc zezadu. Ale zážitek krásný, jsem nadšený," prohlásil Minařík.

Polský Atacama Crossing (Footstepsinthesand) byl jediným koněm z přední vlny, který v závěru uhájil svou pozici a ještě ji mírně vylepšil. "Dostih byl rychlý a můj kůň šel v podstatě stejným tempem. V závěru přede mnou byli jen dva koně a těsně před cílem jsem prohrál souboj o třetí místo. 2400 metrů se mu líbilo a myslím, že se na vytrvaleckých distancích zabydlí i v dalších startech. Bude se dál zlepšovat, možná to je dobrý tip pro St. Leger. Jsem moc spokojený a doufám, že se do Prahy zase brzy podívám, snad ještě letos," líčil italský legionář Luca Sorrentino, mimochodem před patnácti lety jezdec Law Soziriho a dalších koní Františka Holčáka ve Svatém Mořici.


Těžko se po doběhu hovořilo okolí favorita Bribona (Pentire), nakonec sice pátého, ale na jeho poměry po relativně matném výkonu. "Co k tomu říct... Bribon dnes vůbec nestíhal, nějak nebyl ve své kůži. Každopádně moc neakceptoval tempo a v závěru sice trochu zrychlil, ale nebylo to zdaleka tak výrazné, jak jsme u něj zvyklí. Po tom všem jsem s pátým místem spokojený," hodnotil Zdenko Šmida. "Překvapil mě a zatím nevím, proč neakceptoval tempo. Cválal dnes jakoby bez zájmu a budeme to muset celé v klidu analyzovat. Nevím, jestli jsme ho v práci trochu neutavili. To se všechno uvidí v příštích dnech, teď se v klidu připravíme na slovenské derby. To pro něj bude druhá šance a navíc je to naše domácí derby, tak snad dopadne lépe. Uděláme pro to všechno," dodala trenérka Zuzana Kubovičová.

Naopak šesté místo Maltama (Dashing Blade) je příslibem do budoucnosti a velkým úspěchem trenéra Eduarda Kotába. "Maltamo je ještě dost dětský, ale utíká krásně a časem bude ještě lepší. Je to Dashing Blade, takže by potřeboval měkčí podklad, ale já jsem spokojený a trenér s majitelem taky, protože se to od nás moc nečekalo a za šesté místo jsou slušné peníze. Je to ještě takový hlupáček, jak jsme šli za Talgadem a on začal zrychlovat, Maltamo stále hledal koně, o kterého by se mohl opřít. Až bude měkko a půjde zezadu delší dostih, to teprve uvidíte, co umí," usmíval se žokej Rastislav Juráček.

Na ambiciózní centrálu Bošovice a černého koně dostihu Peerless Squeaka (Green Tune) nakonec zbyla dotovaná příčka, trenér Václav Luka mladší ale úplně spokojený nebyl. "Peerless Squeak šel dobře a nezklamal mě, ale měli jsme zvolit jinou taktiku. Jít víc zezadu, protože bylo vidět, že nakonec přišli koně z druhé vlny. Po bitvě je každý generál. Peerless Squeak musí mít klidný dostih, tady ho neměl, ale podal dobrý výkon. Co se týká Fabregase, tam se to nepodařilo žokejovi. Minule v Červnovém poháru dostal u 1200 metrů chvíli oddech, dnes kilometr před cílem zbytečně naháněl první dva koně a pak zůstal logicky stát... Ani jeden z mých svěřenců by dnes nevyhrál, v silách Peerless Squeaka dnes bylo za maximálně dobrých okolností čtvrté místo, Fabregas mohl bojovat o sedmou, osmou pozici..." analyzoval Luka.

Čekání Jiřího Chaloupky na vítězství v derby pokračuje. "Průběh by asi nebyl špatný, ale kůň mi bohužel hodně tahal. Měl jsem plán, že kdyby Sunkar a Rabbit Gibraltar nevodili, tak bych ho posadil dopředu a to by mu líp vyhovovalo. Ale takhle bylo tempo moc rychlé a už v prvním oblouku jsem cítil, že mi zbytečně tahal a úplně si neodpočinul ani na druhé straně, to pak chybělo... Peerless Squeak je dobrý kůň, má na víc," připustil.


Rozladění panovalo v táboře Josefa Váni, jehož Taro (Jape) nehrál v dostihu výraznější roli. "Možná není tak dobrý, jak jsem si myslel. Zkusíme ještě slovenské derby a třeba tam bude měkčeji. Taky třeba ještě potřebuje více času a naplno se ukáže v St. Legeru... Těžko říct, dnes tam nebyla ta jiskra. Jsem zklamaný, protože v práci spráskal Malqa a ten dnes zaběhl výborně, takže jsem před derby věřil v umístění do pátého místa," přiznal Váňa.

Tomáš Lukášek viděl klíčový faktor právě v nedělních podmínkách: "Nachystaný byl bezesporu dobře, ale podle mě je to kůň na měkko. Má síly na rozdávání, ale nemá takovou rychlost. Poctivý dostih mu rozhodně nevadí, ale ne na rychlé dráze, on potřebuje těžit ze své síly. Už 800 metrů před cílem jsem si říkal, že to dnes nebude náš den. Už jsem neměl nic v ruce, ale on to docválal a díky tomu byl ještě osmý..."

Irish Heroes (Dr Fong) šel do dostihu jako možný tajný tip, ve druhé polovině se ale naprosto vytratil. "Janáček říkal, že u mezníku 800 m měl plné ruce a myslel si, že vyhraje. Ale pak už nešel vůbec... Uvidíme, co s ním dál, ale je dobré, že může běhat ve Francii a něco si vydělat. Zkrátka jsme to zkusili. Mileryt si k němu v práci obvykle ani nečuchne a tady mu dal sto metrů... Mileryt se teď vrátí na kratší tratě, je to krásný koník a já stále věřím, že se po tom náročném loňském programu ještě vzpamatuje," přemýšlel trenér Zdeno Koplík.

S nadhledem bral svou letošní účast loňský vítěz Jean Pierre Lopez, se Skarabeusem nakonec třináctý. "Prakticky nikdy nebyl pořádně v dostihu, asi bude mít psychický nebo jiný problém. Ani pořádně necválal, bylo to takové se zataženou ruční brzdou... Takže jsem se tentokrát jen díval, ale to víte, nemůže být každý rok posvícení," usmíval se ve vážnici.