15. června 2011

5 let derby zápisníku

Je to neuvěřitelné, ale tento měsíc uplynulo rovných pět let od chvíle, kdy vznikly tyto stránky. Odběhla se Velká červnová cena a moje každoroční derby-horečka vystoupala tak vysoko, že jsem potřeboval nějaký ventil. Založil jsem si tento zápisník, jehož psaním jsem si v posledním měsíci před derby ujasňoval názor na aktuální situaci před vrcholem sezony a sám pro sebe sbíral všechny informace, které mi v tom měly pomoci. Bavilo mě hrát si se žánrem blogu a vědomě porušovat všemožná novinářská pravidla od délky textů až po použitou terminologii.

Výsledkem byl na první pohled bizarní web, žijící jediný měsíc v roce. Pár dní po derby jsem toho opět nechal, vrátil se k jiné práci a na zápisník jsem si zase vzpomněl za rok. Vždy jsem se do něj pouštěl se stejným nadšením a kupodivu si pokaždé našel své čtenáře, i když se nemohl opřít o zvláštní reklamu a konkurovat zavedeným dostihovým serverům.

Dnes už nejsem student těsně po promoci a se spoustou volného času jako v roce 2007, nýbrž plně vytížený novinář, stíhající ve volném čase jen zlomek toho, co by si přál. Derby ale pro mě zůstává stěžejním dnem, na který se těším jako na Vánoce, narozeniny a dovolenou dohromady.

V roce 2011 začíná derby zápisník nezvykle pozdě. Možná si vzpomenete, že jednu nebo dvě sezony jsem se snažil popisovat zrání tříletého ročníku celé jaro. V éře dlouhodobých přihlášek, kdy listina přihlášených čítá i osmdesát jmen a u poloviny koní mnohdy ani samotní trenéři na jaře nevědí, proč je přihlásili, se to však ukázalo jako lehce kontraproduktivní a vysilující snaha.

Derby scéna v sezoně 2011 vyvolává podobné rozpaky jako ta loňská. Ani tehdy jsme po vypadnutí několika předpokládaných hvězd dlouho nevěděli, kdo je dominujícím koněm ročníku a důstojným favoritem a jak kvalitní derby nás čeká. Nakonec jsme byli odměněni jedním z nejzajímavějších ročníků za posledních dvacet let, třídovým vítězem a téměř neuvěřitelným příběhem.

Věřím, že něco podobného nás čeká i tentokrát. Tak vzhůru do boje – a už idúúúúúúú.