26. června 2012

Vítěz 2 hodiny poté: Rozhodlo domácí studium

Říkejte tomu smůla nebo nepřízeň osudu, ale derby bylo pro Jiřího Chaloupku dlouho zakleté. Vlastně to po doběhu každý rok vypadalo stejně. Člen známé dostihové dynastie si ve vážnici několik metrů od šťastných vítězů potichu balil věci a ani moc nesmutnil, protože do boje o vítězství obvykle nezasáhl. Věcně pro zápisník zhodnotil průběh dostihu i výkon svého koně, pokrčil rameny a jel domů. O moc lepší karty neměl mít ani letos, ve Velké červnové ceně jel matného Katchabu a jeho derby-rito Kadynyho většina sázkařů i expertů před startem přehlížela. Na dvaatřicetiletého žokeje se ale konečně usmálo štěstí. Patnáct let po svém prvním velkém úspěchu v St. Legeru s Librillou a dvanáct let po debutu v derby konečně vyhrál modrou stuhu. Paradoxně v sezóně, ve které se mu dosud příliš nedařilo. Chuchle připravila Jiřímu Chaloupkovi snad největší ovace v životě a než se stihla většina gratulantů rozkoukat, po vždy skromném a přemýšlivém jezdci se slehla zem. A tak nezbylo, než tradiční rozhovor "15 minut po doběhu" přejmenovat na "2 hodiny poté".


Jirko, kam ses tak rychle vypařil?

Jeli jsme s panem Holčákem a panem majitelem slavit do Prahy a teď už jsme u nás v hospodě. Hlavní oslava ale teprve přijde, chystá se na středu do Velkých Karlovic.

Po letech čekání ses dočkal, jaké to bylo projet cílem derby jako první?

Měl jsem obrovskou radost, já to sice nedám tak najevo, ale určitě jsem v euforii.

Dosud jsi v derby jezdil koně, kteří obvykle do boje o vítězství nezasáhli. Neztrácel jsi už pomalu naději?

Asi největší šanci na vítězství v derby jsem měl asi s Mariydim v Bratislavě, ale tam jsme prohráli s Age of Japem… Letos jsem si ale docela věřil a byl jsem rád, že jsem dostal Kadynyho. Sice nebyl favorit, ale bylo jasné, že něco uměl a pokud je zdravý, musí to v něm být. Věděl jsem, že by to za určitých okolností vyjít mohlo, takže to pro mě nebylo zase takové překvapení. V rámcovém programu se mi tolik nedařilo, o to víc jsem se těšil na Kadynyho. Říkal jsem to ve vážnici Allanovi Petrlíkovi, po doběhu si na to hned vzpomněl.

Co říkal František Holčák v paddocku?

Chtěl, abych šel zezadu. Říkal, že můžu jít klidně čtvrtý od konce, já jsem teda nakonec šel úplně poslední. Na záznamech Kadynyho startů ve dvou letech bylo vidět, že dokázal zaběhnout poslední čtyřstovku za 22 vteřin, když byl předtím schovaný. Měl neskutečný závěr.

Takže se dá říct, že tohle vítězství bylo částečně dílem domácího studia?

Jo, poslali mi mailem všechny starty, takže jsem ho viděl běhat i ve Francii a jednoznačně jsem vyhodnotil, že se mu dařilo, když byl během dostihu schovaný v poli.

To jste se s Kadynym hledali, o tobě se léta říká, že nejradši jezdíš dostihy zezadu.

Určitě. Teda abych nekecal – zepředu jezdím taky rád. Ale na to musí být kůň, to se nedá s každým.

Vraťme se ještě k průběhu derby. Tempo bylo od začátku dobré...

Je to tak a pak už jsem v oblouku cítil, jak to Kadynyho baví. Kluci ze stáje říkali, že byl jednu dobu tak kyselý, že moc nechtěl utíkat ani v práci. Když jsem v oblouku viděl, že sám zlepšuje, dost mě to uklidnilo. V cílové rovině jsem první půlku jezdil jen rukama, protože jsem viděl, že ho to baví. Měl dost síly, také za cílem byl stále čerstvý. Šel opravdu dobře.

Před Velkou červnovou cenou na mě dělal dojem pošetřeného koně, měl z čeho brát…

Teď před derby pracoval v Pardubicích a trochu shodil. Byl dnes takový klidnější… Mně se ale líbil už v Bratislavě, šel poměrně slušně Velkou jarní cenu. Tam měl dvě kolize a ten výkon byl solidní.

Nejel sis do Pardubic na něj sednout?

Ne, měl jsem nabídku, jestli bych se tam nechtěl zastavit, ale řekl jsem panu Holčákovi, že pro mě to důležité není. Jestli pro ně ano, rád přijedu, ale že mi stačí všechno nastudovat a když mi k němu něco řekne. Tak jsme to nechali být.

Dá se po dnešku říct, že Kadyny může jít dál nahoru?

Myslím si, že ano. Neodepisoval bych ho ani v Bratislavě, když bude mít dobrý průběh, bude mu stačit i 400 metrů cílové roviny. Umí seběhnout poslední čtyřstovku hodně dobře. Už jsme na Slovenské derby domluveni, tak se těším.