21. června 2013

Bathyrhon: Klíč k derby leží v hlavě

Jako na horské dráze si letos musel připadat Arslangirej Šavujev, když chystal Bathyrhona (Monsun) pro České derby. V polovině května hřebce v majetku Avaze Ismoilova dodatečně dohlašoval a poskočil mezi horké favority, začátkem června se pro změnu zdálo, že se vůbec nemusí dostat na startovní listinu. Teď je Bathyrhon připraven na dostih, ve kterém každý dostává jen jednu šanci. Lidé kolem něj dobře vědí, proč ho hlásili do Velké ceny Berlína i Ceny vítězného oblouku, prozatím ale řeší úplně jiné úkoly. "Bathyrhon má velkou třídu, ze které zatím vlastně nestihl moc ukázat, protože si dosud nevěděl rady sám se sebou. Jestli se trochu uklidnil a výkony v práci tomu nasvědčují, bude to v neděli zajímavé. Uvidíme, jak zvládne derby-distanci a kdo se postará o tempo," přemýšlí žokej Tomáš Lukášek.


Z toho koně od začátku něco vyzařovalo. Když byl jako roček nabízen na srpnové dražbě v Deauville, jmenoval se ještě Beach De La Mar a stejně dobře se mohl objevit v Baden Badenu, neboť jeho chovatelé Irmgard a Dieter Meinkeovi se dlouhá léta angažovali v německých dostizích. Bývalý majitel továrny na boty Meinke působil mimo jiné v dostihovém spolku v Kolíně nad Rýnem a své chovné klisny měl ustájeny částečně v hřebčíně Erftmühle a také v Irsku. Nejlepší kůň manželů byl špičkový mílař Banyumanik, pozdější plemeník ve Francii a Bathyrhonův příbuzný. Z německého chovu se Meinkeovi mezitím vytratili, ale stále mají v tréninku koně u Saschy Smrczeka.

Do Deauville tenkrát poslali posledního potomka klisny Be My Lady (Be My Guest), která v tréninku Maria Hofera vyhrála jediný start své kariéry, dostih nezvítězivších na 2100 metrů v Mülheimu. V jejím sedle byl Filip Minařík, výrok rozhodčích zněl "zadrženě 13" a půda byla těžká. V chovu se Be My Lady blýskla dvěma potomky Monsuna, listed vítězkou Beiramar a druhou z gr. 3 Bolivií. Když se na dražbě objevil jejich pravý sourozenec, vyvolal velký zájem a cena se vyšplhala až na 100 000 eur.

Hřebečka vydražila agentura Meridian International v pověření uzbeckého byznysmena Avaze Ismoilova, jehož továrna na džusy operuje po celém Rusku a malé Asii. Zelený dres s červenými hvězdami letos zviditelnil druhý z letošního Poule d’Essai des Poulains Dastarhon, ale Ismoilov si evidentně mnoho sliboval i od stejně starého tmavého hnědáka po Monsunovi. Už jako Bathyrhona ho poslal do tréninku Alaina de Royer-Duprého a přihlásil ho do irského derby.

V této fázi se něco nepovedlo. Bathyrhon absolvoval ve francouzském tréninku jediný start, když 11. října finišoval šestý v dostihu nezvítězivších na 1600 metrů v pařížském Saint-Cloud. Na vítěze ztrácel asi šest délek a 3/4 délky ho dělilo od pozdějšího listed vítěze Onedargenta. Někde je problém, usoudil kdosi na lince trenér – majitel a Bathyrhon se začátkem ledna stěhoval k Arslangireji Šavujevovi do Mimoně a po několika týdnech do Krabčic, kde se přidal ke stájovému kolegovi s dvouletou kariérou v Česku Absolyutovi.

"Trenér de Royer-Dupré stále opakoval, že je třeba ho vykastrovat. Ve Francii ho vyšetřili a došli k závěru, že mu při běhání vadila velká varlata. Ale majitel kastraci zakázal, protože kůň má dobrý původ a jednou by z něj mohl být plemeník," vzpomíná Šavujev s tím, že od začátku viděl jednu drobnou vadu na kráse. "Monsunové bývají často pozdní a vyzrávají až ve čtyřech letech. Může se stát, že České derby pro něj přijde moc brzo."

První ochutnávku toho, co umí, ukázal Bathyrhon druhou chuchelskou neděli v dobře obsazené II. kategorii na 1800 metrů. V sedmičlenném poli, kde nechyběli Barateus, Ley Percy nebo Feraclos, se po startu nikomu nechtělo jít dopředu a Tomáš Lukášek v sedle Bathyrhona se po prvních metrech ocitl na špici před brzdícími soupeři. Rozmýšlel se jen krátce. "Neplánovali jsme jít ze špice, čekal jsem vpředu Asharona nebo Barateuse, nicméně nikdo nejevil zájem a já jsem věděl, na jakém koni sedím. Tak jsem to vzal na sebe," ohlíží se Lukášek za dubnovým debutem.

Zpočátku vůbec nepospíchal a na protilehlé rovině bylo tempo hodně pomalé. Na metě 1200 metrů ale Bathyrhon začal zrychlovat a byť točil do cílové roviny v sevření soupeřů, bylo patrné, že Lukášek má stále plné ruce. Na měkké dráze držel tempo a s naprostou lehkostí u bariéry odolával útokům ostatních. Lukášek jezdil jen rukama a působil dojmem jakési klidné převahy - asi jako když třídový atlet potrénuje s juniory. Situace o to obdivuhodnější, že hřebec šel na start bez větší cvalové práce. Po jistém vítězství o dvě délky bylo jasné, že se bude o Bathyrhonovi a jeho rezervách hodně mluvit.

Do Memoriálu dr. Frankenbergera šel o tři týdny později jako horký favorit, ale trenér Šavujev mostecký trial na 2000 metrů pojal skutečně jako přípravný dostih a zrodila se nečekaná porážka. Tomáš Lukášek měl jasný pokyn schovat hřebce v poli a čekat na závěr. "Musíme to zkusit, derby se ze špice nevyhrává," vysvětloval trenér v paddocku.

Žokej splnil pokyny do puntíku. Do prvního oblouku nabíhal na sedmém místě, asi šest délek za vodícím Feraclosem. Bathyrhon na protilehlé rovině silně puloval a tlačil se na soupeře před sebou. Na začátku cílové roviny byl čtvrtý a než se stačil zmobilizovat k závěrečnému útoku, vítězný Little Rakti už měl dostatek prostoru. Bathyrhon pak v posledních metrech doslova proletěl kolem bojujících soupeřů, k vítězi se ale blíž než na dvě délky nedostal.

Není časté, aby byl Arslangirej Šavujev po prohraném dostihu spokojen s jezdcem a nespokojen s koněm, ale přesně tento úkaz byl k vidění po doběhu mosteckého trialu. "Žokeji nic nevyčítám, na tom koni je strašně vidět jeho nezkušenost. Je pravda, že dost obíhal a na protilehlé rovině asi potřeboval pustit dopředu. Ale nevadí, dohlásíme ho do derby," mávnul rukou.

Jakkoli původně o vytrvaleckých schopnostech Bathyrhona realizační tým neměl pochybnosti, během jara se hřebcovo optimum začalo jevit do 2000 metrů. Velká červnová cena mohlo tento předběžný závěr výrazně upřesnit, takto zůstaly klíčové informace pod stájovou pokličkou.

Hlavními faktory před derby budou Bathyrhonova psychika, chtivost a potenciálně jiné uzdění. Zbytek je otázka tempa, jak si dobře uvědomuje i Tomáš Lukášek, který ve své kariéře zatím vyhrál derby v Polsku a Malajsii. "Hodně bude záležet na tom, jak se Bathyrhon dokáže usadit. Určitě nepojedeme zezadu, spíš z pozice a budu pozorně sledovat tempo. Když nikdo nepůjde, Bathyrhon je dost rychlý na to, aby si od určité fáze udělal dostih sám," přemýšlí žokej.

Od pondělí ladí Arslangirej Šavujev formu svých derbystů přímo v Mostě, kde v minulosti úspěšně působil v éře koní jako Darsalam, Simple Exchange či Medeo. Bathyrhona jezdí v práci trenérův zeť Konstantin Kobzarev a stájovou dvojku Absolyuta Bayurzhan Murzabajev, který ale dal pro samotné derby v době nejisté eliminace přednost jistotě v podobě klisny Sapsiree.

Dělení koní Avaze Ismailova na jedničku a dvojku mimochodem může být zavádějící. "V některých ohledech vypadá Absolyut před derby možná ještě lépe než Bathyrhon. On určitou výkonnost má a navíc je psychicky naprosto vyrovnaný, dobře se v dostihu vodí. Určitě může být také vpředu,“ uzavírá Lukášek.