20. června 2013

Mister Westminster nemá rád beton. Sežene Váňa šamana?

Není to zdaleka poprvé, co jde Josef Váňa do derby se sázkovým favoritem. Na seznamu minulých vítězství a proher stojí jména jako Poderoso, Blue Coral, Budapest nebo Roches Cross, ale letos vládne pod vrchem Vladař úplně jiný druh napětí. O vytrvalosti Mistera Westminstera (Hurricane Run) sice není pochyb a hnědák stáje Spedition Zavřel má za sebou mimořádně nadějný start ve Velké jarní ceně, ale pak je tu pár velkých starostí. Tradiční upřesnění ve Velké červnové ceně se ze známých důvodů nekonalo, derby bylo přeloženo do Mostu a šedesátiletá legenda českého turfu nyní nemá lehké spaní. Chuchelská dráha s dlouhou cílovou rovinou by byla pro Váňova hřebce přesně to pravé, ale Most představuje neprobádané území. Když se k tomu přičte nucená jezdecká rošáda, v níž distancovaného Jima Crowleye vystřídá zkušený Steve Drowne, zažívá Váňa více vzruchu, než je mu příjemné. A pak je tu ještě ta předpověď počasí. "Pokud nebude tvrdo, jsem přesvědčen, že Mister Westminster podá dobrý výkon. Na tvrdu to bude složitější," připouští Váňa.


Právě kvůli počasí přibyly na Váňově čele další vrásky. V pondělí přivezl Mistera Westminstera a jeho předchůdce Roches Crosse na mostecké závodiště, aby si favorit derby v předstihu vyzkoušel onen pověstný "kopeček". Do sedla se vyšvihl Váňa osobně, ale zamýšlený poslední test se úplně nepovedl. "Bylo to, jako kdybychom utíkali po asfaltu. Takže jsem tu práci, co jsem původně chtěl, ani pořádně nešel, protože jsem měl strach, aby klučina nedostal na poslední chvíli šimbajny… Doufám, že pořadatel bude v příštích dnech zavlažovat. To osahání Mostu každopádně nevyšlo, nejsme o nic chytřejší…" posteskl si Váňa.

Že je sparing-partnerem a průvodcem Váňova letošního derbysty právě předloňský vítěz Roches Cross, je zvlášť přiléhavé. Jeho příběh z jarních měsíců roku 2011 byl totiž podobně hektický jako v případě Mistera Westminstera. Josef Váňa se vydal hledat koně pro letošní derby až v zimě. S bloodstock agentem Tomášem Jandou byli i v Irsku, po Novém roce se však zdálo, že je na takové hledání pozdě a výběr koní je značně omezený. Janda hledal dál a pak si vzpomněl na nečekanou příležitost. Masivně investující německá stáj Westminster Race Horses realitního obchodníka Mariana Ziburskeho, která měla v posledních letech koně v Německu, Irsku a Česku, se před časem dostala do potíží a začala zeštíhlovat svůj lot. K mání byl i kůň, který by za normálních okolností na prodej zřejmě nebyl.

Jak napsal německý kolega Daniel Delius, Mister Westminster patřil na dražbě ročků v Baden Badenu ke "skrytým pokladům". Urostlý roček s prostornými chody byl na největší dražbě v regionu mírně přehlížen snad kvůli méně známému chovateli, neboť se narodil v chovu švýcarského hřebčína Söhrenhof a patří k úspěšné, leč ve střední Evropě nijak skloňované rodině švýcarských vytrvalců. Je prvním hříbětem Merliny (Hawk Wing), která vyhrála ve Francii dva dostihy na 2600 a 3000 metrů. Bába Madame Steinlen (Steinlen) dala mimo jiné vítězku švýcarského St. Legeru My Mary a mezi potomky třetí matky je vítěz grupy 1 Epervier Bleu. Otce Hurricane Runa není třeba zvlášť představovat, jako nejlépe hodnocený kůň roku 2005 vyhrál mimo jiné Cenu vítězného oblouku nebo britský King George VI and Queen Elizabeth Diamond Stakes.

Ziburske vydražil Mistera Westminstera za 28 000 eur a svěřil ho do tréninku Saschy Smrczeka. Ten na pozdního dvouletka dlouho čekal a debut mu naplánoval až na 14. října do Düsseldorfu. Hřebec v sedle s jezdcem Lopezem si dobře poradil s tamní protilehlou rovinou do kopce i distancí 1700 metrů a navzdory značně nezkušenému projevu nakonec táhlým závěrem vybojoval jisté vítězství o 1/2 délky.

Svůj potenciál měl dál rozvinout o dva týdny později v dobře obsazeném dražebním dostihu na 1600 metrů v Mnichově. V jeho průběhu posbíral několik kolizí a v posledním oblouku by na jeho dobrý výsledek mnohý divák nedal ani zlámanou grešli, ale Lopezovi se v dlouhé cílové rovině podařilo Mistera Westminstera opět rozhýbat, takže finišoval druhý o 1 1/4 délky za pozdějším vítězem grupy 3 Vif Monsieurem (Doyen). Těsně třetí doběhla Ars Nova (Soldier Hollow), vnučka vítězky čs. trojkoruny Arvy, která aktuálně vyhrála grupu 2 a patří k favoritkám německého Oaks.

"Mister Westminster se mi moc líbil, vždy jsem měl o tom koni vysoké mínění a výhledově jsem s ním počítal pro německé klasiky. Je to určitě dobrý kůň, loni byl samozřejmě ještě zelený, ale ty formy letos vzhledem k výsledkům soupeřů ještě získaly na ceně," řekl tento týden zápisníku Sascha Smrczek.

Třetí a poslední start své první sezóny hřebec absolvoval v Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3, 1700 m) a tam se v silné konkurenci nedostal přes sedmé místo. "To bylo vyloženě přání majitele, zkusil se grupový dostih, ale to prostě bylo špatně. Přišlo to pro něj moc brzo," vzpomíná Smrczek a dodává, že ho prodej potenciální klasické hvězdy do Česka velmi mrzel.

Příchod Mistera Westminstera do tréninku Josefa Váni ale neproběhl úplně hladce. Hned na začátku přípravy se zranil a nový trenér se ve zpravodajství dostihových webů před sezónou nechal slyšet, že by byl malý zázrak, kdyby jeho nová akvizice stihla Velkou jarní cenu. To se nakonec podařilo a byl to právě druhý klasický dostih sezóny, který na hnědáka stáje Spedition Zavřel nasměroval pozornost. Na hluboké dráze si druhým místem i předvedeným výkonem doslova řekl o derby, byť bylo na první pohled vidět, že stále ještě není hotovým koněm.

Velkou část dostihu strávil v zadní části pole a žokej Jakub Pavlíček ho zhruba kilometr před cílem dokonce musel upozornit bičíkem. V oblouku hledal správnou stopu a po vytočení do cílové roviny ji našel na vnějším okraji vedle pozdějšího vítěze Talara. Na mezníku 400 metrů ještě oba koně cválali vedle sebe, pak se Talar explozivním zrychlením dostal o půldruhé délky dopředu, takže na distanci už měl rozhodující náskok v kapse. Chtivý Mister Westminster se rozbíhal stejným táhlým závěrem jako loni v Německu. V poslední stovce metrů něco ze svého manka ukrojil, ale cílový mezník přišel zkrátka moc brzo. Hřebec navíc znovu potvrdil, že potřebuje důraznou jezdeckou podporu.

Protože žádný další dostih už neabsolvoval, zůstává utajeno, zda se Mister Westminster od svého výkonu ve Velké jarní ceně zvedl. Josef Váňa sice spolu s Filipem Minaříkem zkoušel najít případný start v Německu, ale nic vhodného se nenaskytlo. "Mohl by běžet nějaký nesmysl, handicap proti starším koním, a to jsme nechtěli absolvovat. Stejně bychom z toho nic nezískali," krčí rameny Váňa.

Původně nevylučoval, že v hřebcově sedle ponechá Jakuba Pavlíčka, nakonec si to však rozmyslel. "Kuba Pavlíček poslední dobou tolik nejezdí. Hledali jsme jezdce tady doma, ale nikdo nechtěl nebo nemohl, všichni měli nějaké závazky, tak jsme se s majitelem dohodli, že by to měl odjezdit Jim Crowley. Dopadlo to tak, že mu vzali jízdenku, tak přijede Stewe Drowne, jehož příjmení zatím ani neumím přečíst. Bude to ale nejzkušenější rajťák v poli, a to je důležité," dodává Váňa.

Když poslouchám trenérovy obavy z tvrdé půdy, napadá mě, zda by se v případě krajní nouze odhodlal k podobnému tahu jako jeho německý kolega Andreas Wöhler, který před několika lety škrtl favorita derby v den startu kvůli tomu, že jeho svěřenci nevyhovovala půda a aktuální povětrnostní podmínky. "To by byl dost problém, protože bychom před Slovenským derby neměli žádný dostih. Kdyby bylo nejhůř, zkusili bychom načasovat jeho formu do slovenského derby. Ale já neříkám, že není v cajku. Ve stáji je drzý a dělá machra jako hrom, jen jsem si v pondělí ověřil, že na tvrdu to bude mít těžké." odpovídá trenér.

Podobně jako v případě Reglisse, i tady je obrovskou devizou reálná třída ukázaná v zahraničí, kterou podtrhují i slova uznání od Saschy Smrczeka. Ve stáji Josefa Váni se tříleté hvězdy vždy poměřovaly podle jejich předchůdce Blue Corala, a tak musí tato otázka padnout i letos. "To říkal Pepča Bartoš, když seděl na Roches Crossovi v práci: No jo, šéfe, Blue Coral to není. Letos seděl na Mister Westminsterovi náš mladej v poslední práci před Velkou jarní cenou a povídá: Sakra, ten je jako čtyřková herka. Za čtyři dny byl kůň druhý v klasice a já řekl synovi: Tak na toho si už v životě nesedneš…" konstatuje Váňa a poprvé za celý rozhovor se srdečně rozesměje.


Čtěte také: