9. června 2013

Překvapený Rabbit, tajemné Bošovice

První červnový víkend sice voda zaplavila chuchelské závodiště a zrušila Velkou červnovou cenu, ale bylo by chybou nevrátit se k dostihovým událostem těchto dní. V Bratislavě a Mostě totiž několik koní udělalo rozhodující kroky směrem k Českému derby. Mister Aviation (Montjeu) se druhým místem na Turf gala rehabilitoval po zklamání ve Velké jarní ceně, Rabbit Motivman (Motivator) stejným umístěním proti starším koním zásadně otočil dosavadní názory na svou distanční použitelnost. A pak je tady ještě Ley Percy (Sir Percy). Klisna ze šampionské centrály Bošovice, jejíž další start je po vítězství v Ceně Arvy momentálně jedním z největších tajemství v českém turfu.


Rabbit Motivman vstupoval do sezóny s nálepkou nejlepšího tříletka stáje Rabbit Trhový Štěpánov, ale všeobecně se předpokládalo, že jeho distančním stropem zůstane míle. Názor chuchelské scény sdílel po jistém vítězství v Memoriálu profesora Michala a sedmém místě ve Velké jarní ceně i hřebcův trenér Allan Petrlík. Do mostecké Ceny společnosti Czech Coal (II, 2000 m) proti starším koním šel rychlý hnědák hlavně na přání majitele Zdeňka Jandejska, který si přál jasný důkaz, zda je zaplacení dalšího zápisného pro České derby skutečně tak beznadějným krokem, jak se všeobecně soudí. A realizační tým z Pičína si nakonec odvezl ze severních Čech nečekanou zprávu.

Hřebec vyskočil z boxů ve svém obvyklém stylu a po prvních 100 metrech měl na zbylé soupeře, mezi nimiž byli ostřílení Desperado, The Mole Catcher nebo Bailando, k dobru minimálně tři délky. Ještě před prvním obloukem však došlo k infarktové situaci, když se vodícího Rabbita Motivmana chytil další tříletek Asharon a dvojice nasadila na těžké dráze a ve vnitřní stopě u bariéry nečekaně rychlé tempo. Z tribuny to vypadalo vražedně a nad vyhlídkami Rabbit Motivmana v tomto dostihu, ale i derby mnozí v těch chvílích zřejmě udělali kříž.

Po pár vteřinách se ale na Jana Vernera usmálo štěstí. Asharon šel na začátku protilehlé roviny přes jeho hnědáka, zůstal na špici sám a Rabbit Motivman se mohl schovat za něj. Pro Vernera to znamenalo možnost najít si lepší stopu a dát hřebci odpočinout, mezičasy na čtyřstovkách ostatně ukázaly, že mírně zabrzdil i vodící Asharon. Při vbíhání do posledního oblouku byly mezi oběma koňmi asi čtyři délky, ale tenhle rozdíl se smazal už na začátku cílové roviny.

Rabbit Motivman půl kilometru před cílem akceleroval a na distanci vypadal jako vítěz. Jenže pak přišel velký speed čtyřleté Airfare, kterou Bauyrzhan Murzabajev do té doby držel schovanou v poli. Klisna završila čtvrté vítězství za sebou a potvrdila výrazný výkonnostní skok, ale absolutorium si zaslouží i svěřenec Allana Petrlíka. Rabbit Motivman nečekaně zabojoval a ani po nástupu ryzky, jíž dával 3,5 kilogramu, nebylo nutně rozhodnuto. V cíli byl mezi nimi rozdíl půl délky, podstatnější ale je, že hřebec dal na těžké půdě pádnou odpověď, jak je to s jeho případnou použitelností na 2400 metrů.

"Sám jsem byl mile překvapený," radoval se Allan Petrlík. "Hlavní bylo, že se jezdci podařilo vzít ho za vodícího Asharona, nerval se s ním a v cílové rovině ukázal určitý nástup. Hluboká půda mu nesvědčí, navíc dával starším koním váhu… Určitě teď zkusíme derby."

Starohájske kritérium (L, 2000 m) na bratislavském mítinku Turf gala hraje v konstelaci před Českým derby větší roli jen málokdy, ale v posledních letech bývalo cenným lakmusovým papírkem, jak velká je aktuální síla tříletého lotu trenérky Zuzany Kubovičové. Senická stáj tento dostih ovládla i letos, popáté za posledních šest let. Něco se ale změnilo. Letošní hvězda Zuzany Kubovičové Legionar (Lateral) nehájí barvy stájí OMS ani EMOP, nýbrž UMC Vladislava Khablieva a Mariána Lužného. A hlavně – stejně jako vítěz Vederemo-Rennen King Of Marmalade není přihlášen do Českého derby…

"Měla jsem před sezónou hodně tříletých hřebců, tak jsem je tentokrát rozdělila do různých derby. Karov a Rheingoldring měli jet do Prahy, Legionar a další zůstat v Bratislavě a cílem King Of Marmalade mělo být Rakousko," řekla mi Zuzana Kubovičová na Turf gala.

Jenže – předpokládaný velký vytrvalec Rheingoldring (Samum) letos vůbec nevyběhl. Stájový kolega Legionara stále kulhá a veterináři zatím nedokázali odhalit příčinu. "Dostává injekce, situace je zlepšuje, ale České derby už nestihne a nikdo neví, zda zvládne aspoň to slovenské," posteskla si trenérka.

Pro Prahu jí zůstal jen Karov (Medicean) a ten zatím neumí napodobit progres svých předchůdců Atacka, Bribona či Ramblin Scouta. Jeho nejlepším výsledkem je páté místo v bratislavské Velkej jarnej ceně. V Senici se sice věřilo, že jsou s Legionarem přibližně vyrovnaní a chvíle hřebce stáje EMOP přijdou na vytrvaleckých distancích, ale první pokus ve Starohájském kritériu nedopadl dobře. Jakkoli Róbert Šara v první polovině dopřál hřebci klasický průběh pro vytrvalce na chvostu pole, ke konci protilehlé roviny si zlepšil pozici možná až příliš razantně a v oblouku rozdal ve vnější stopě mnoho délek. 500 metrů před cílem už byl třetí, akcelerace v cílové rovině však nepřišla. Karov ji absolvoval v sevření soupeřů, jednu chvíli mu dokonce zavřel cestu nastupující vítěz a pak se už nezmátořil. Sedmé místo více než 9 délek za Legionarem s největší pravděpodobností znamená stopku pro České derby.

Samotné Starohájske kritérium nebylo zvlášť pohledným dostihem, mělo nicméně dobrý konec pro Františka Holčáka. Úvod byl vzhledem k neochotě jezdců vodit pomalý, od protilehlé roviny se už průběžně zrychlovalo a pole se roztáhlo. Tato konstelace dobře vyhovovala hřebci Mister Aviation (Montjeu), který po zklamání z pražské Velké jarní ceny nastoupil tentokrát bez stínidel a výrazně klidnější. Matej Rigo mu připravil dobrý dostih u bariéry na čtvrté pozici blízko špice, na začátku cílové roviny pak objevil mezeru a protáhl ho podél bariéry. Vítěze sice neohrozil, ale dobře se rozběhl a zbytku pole utekl. Vodící Hot Favorite (Stormy River) šel v cílové rovině jedním tempem a dostali se před něj útočící koně, ale čtvrté místo před Nyani Tombou neznamená propadák, byť ohledně vytrvaleckých schopností nedalo závaznou odpověď.

"Jsem spokojený, bylo to moc dobré. Mister Aviation šel oproti Praze pěkně, tam se nám to moc nepodařilo. I dnes bylo vidět, že pro něj platí – čím delší, tím lepší. Hot Favorita mohl Ján Havlík nechat víc cválat, ale ono je na tak měkké půdě těžké se rozhodnout," řekl po doběhu František Holčák, který s největší pravděpodobností dostane do derby bez problémů oba zimní nákupy stáje Monte Negro.

Starohájske kritérium bohužel mělo tragickou tečku v podobě fatálního zranění Fouad Championa (Shirocco). Stáj Yoko si moc přála kvalifikovat narostlého ryzáka do derby, nový trenér Dalibor Török ale už v dostihovém programu ohlašoval velkou nezralost a nezkušenost hřebce, jehož jediným startem v životě byla dubnová III. kategorie ve Velké Chuchli. Fouad Champion stíhal se soupeři na Turf gala jen polovinu dostihu, pak se začal výrazně propadat a do cílové roviny točil mimo kontakt asi 10 délek za polem. Benjamin Clös ho nejprve jezdil bičíkem a v cílové rovině ho ještě přistrkoval rukama. Pak přišel strašlivě vyhlížející pád na distanci, po němž bylo jasné, že hřebec bude muset být s frakturami přední i zadní nohy utracen.

A ještě jeden bratislavský dostih stojí v souvislosti s Českým derby za zmínku. Cenu Arvy (Listed, 1800 m), přímý souboj klasických vítězek tří zemí, lehce o 2 1/4 délky ovládla Ley Percy s Vendulou Korečkovou. Svěřenkyně Václava Luky mladšího měla ideální průběh – ke konci protilehlé roviny přešla k bariéře, kde měla volný prostor k průniku dopředu a 400 metrů před cílem byla po podjetí soupeřek pohodlně druhá. Někde tady se zrodil rozhodující náskok před vítězkou Jarní ceny klisen Nidarou, která šla sice celý dostih prakticky na úrovni své hlavní soupeřky, ale v oblouku jí rozdala cenné délky. Korečková si závěr už pohlídala - na distanci měla Ley Percy hlavu vpředu a na pobídku bičíkem asi 100 metrů před cílem snaživě zareagovala rozhodujícím zrychlením.

Otázka na trenéra Václava Luku a majitele Tibora Bajnoviče se přímo nabízela – poběží klisna České derby, do něhož je hlášena, nebo dá přednost dostihům pro klisny, jak se dosud předpokládalo? "Dejte nám čas, musíme si to pořádně promyslet," řekl šampión českých trenérů bezprostředně po doběhu. V následujících hodinách a dnech se však Luka ocitl pod tak silnou novinářskou palbou, že se do éteru dostalo hned několik protichůdných vyjádření. Zatímco na jednom webu účast v derby potvrzoval, jinde ji vyvracel. Jednou se bošovickým jevila konkurence hřebců zbytečně těžká, podruhé přemítali o mosteckém derby jako o kuriózním, leč vcelku vhodném "trialu na Oaks". Je nepochybné, že kromě nesporného mediálního šumu k těmto odchylkám přispěla klíčová událost – přeložení derby z Velké Chuchle do Mostu, o němž se trenér domnívá, že by měl Ley Percy vyhovovat lépe než jeho dalším svěřencům Talarovi a Beryasce.

Derby-zápisník nicméně tipuje, že Bošovice nakonec přece jen dají přednost Oaks a jeho trialu v podobě bývalé Ceně hřebčína Napajedla nebo případnému zahraničnímu startu, kde může Ley Percy beze zbytku potvrdit svou pozici nejlepší tříleté klisny ve střední Evropě. Tak aspoň zněl předběžný závěr v Bošovicích zkraje týdne.