9. června 2013

Aga Khan nebo Brit? Počkejme si...

Dispour vítězí v Maissons-Laffitte.
Ještě nikdy se nestalo, aby do Českého derby přijel kůň v britském tréninku a pokud nepočítáme plnokrevníky v majetku Františka Hrubého a Radky Kroulové, nepokoušeli se o naši modrou stuhu ani "čistokrevní" Francouzi. Letos zůstává dva týdny před startem na přihláškách ještě šest koní z těchto zemí a jako obvykle vybízejí k zamyšlení, zda dostih o 100 000 eur přece jen nemůže zájemce ze západní Evropy k tak dlouhé a dobrodružné cestě motivovat . Kromě přesunu derby z Prahy do Mostu ztěžují podobné úvahy ještě další faktory. Pokud před Českým derby mluvíme o Britech a Francouzích, ocitáme se ve zcela odlišném světě, kde se sice v zimě před sezónou také podávají přihlášky do vrcholů sezóny, ale stájím se nabízí obrovské množství alternativ co do přípravných startů i trpělivého menežování dle možností každého koně. Klíčové úvahy padají v krátkodobém horizontu a trenéři si nedělají zbytečnou ostudu zdůrazňováním derby-ambicí u koní, kteří budou v létě a na podzim s největší pravděpodobností běhat handicapy nižších kategorií. V neposlední řadě pro ně není České derby vrcholem sezóny, ale právě jen tím dostihem o 100 tisíc eur v exotické destinaci, který by možná přicházel v úvahu jako záložní varianta pro některé tříletky druhé a třetí garnitury. Pokud se jim nenajde něco lepšího.


Existují nicméně minimálně dva muži, kteří o Praze jako o potenciální alternativě očividně přemýšlejí už několik let. Tím prvním je pětašedesátiletý britský veterán Sir Mark Prescott, druhým dvaačtyřicetiletá shooting star mezi francouzskými trenéry Mikel Delzangles. O Prescottovi psal derby-zápisník už v předchozích letech a také tentokrát nechává svého koně až do posledního škrtání mezi přihlášenými. Je jím odchovanec Kirsten Rausingové Alcaeus (Hernando), který má letos za sebou sérii tří vítězství na tratích od 2000 do 2400 metrů v Redcaru, Hamiltonu a Lingfieldu. Z květnového ratingu 57 by si po nejnovější spanilé jízdě měl výrazně polepšit (Branislav Ondera na turf.sk předpovídá posun až na 75).

Kolegové z Racing Postu navíc odhadují, že úspěšný rok Alcaeuse zdaleka nemusí končit. "Zeleně" působící hnědák má stále rezervy a třebaže jeho budoucnost by mohla být v dostizích přes proutěné překážky, zatím ho čekají další handicapy. "Je to krásný velký kůň, který se neustále zlepšuje a měl by v tom pokračovat,“ míní hřebcův stálý jezdec Luke Morris. Páteční vítězství Alcaeuse na polytracku v Lingfieldu vypadalo přesvědčivě nejen vzhledem k náskoku 1 1/2 délky na nejbližšího soupeře, ale hlavně času 2:29,38.

Kancelář Marka Prescotta se před pátečním startem vyjádřila ve smyslu, že aby se vůbec mohlo o Českém derby uvažovat, musel by Alcaeus znovu vyhrát. To se stalo skutečností, ve stáji jsou ale přesvědčeni, že hnědák má minimálně třídu svého o dva roky staršího pravého bratra Albert Bridge, který se vyšplhal až na rating 89. Pro takového koně se najde dost lákavých úkolů i doma bez zbytečného cestování a Alcaeus je pro příští týdny hlášen do handicapů v Yarmouthu, Newbury a Goodwoodu. Jeho nejlepším příbuzným je mimochodem polosestra Alla Speranza (Sir Percy), loni vítězná v grupě 3 a šestá z 1000 Guineas.

Pětice Francouzů se až na jednu výjimku rekrutuje ze stáje Aga Khana. Trenér Alain de Royer Dupre bude podle informací derby-zápisníku příští týden určitě škrtat, což by znamenalo storno pro Dalilara (Dynaformer), Markamiho (Medicean) i Rayka (Invincible Spirit). Dalilar vyběhne k prvnímu dostihu kariéry až v úterý na pařížském závodišti Maisons-Laffitte, Markami v sobotu při svém druhém letošním startu finišoval šestý na 2800 metrů v kategorii „E“ v Chantilly. Nejlepší z této trojice Rayak letos při třech startech pokaždé finišoval na tabuli, naposled koncem května na 1600 metrů v Maisons-Laffitte. Po škrtech ze švýcarského derby i dvou dostihů v Chantilly zatím není jasné, kam povedou jeho další kroky.

Konečné rozhodnutí ohledně Prahy zatím naopak nepadlo v táboře Mikela Delzanglese. Ten nechal na přihláškách už jen Dispoura (Monsun), který po desátém místě v Moulins a čtvrté příčce v Chantilly ve středu vyhrál Prix de la Genevraye (F, 2000 m, 23 000 eur) v Maisons-Laffitte. Christophe-Patrice Lemaire mu naordinoval dostih ze špice a už na začátku cílové roviny vypadal jako vítěz. Po škrtu z německého Union-Rennen zástupce stáje Aga Khana žádné domácí ani zahraniční starty naplánované nemá.

Aktuální start v nohou má i Starissime (Dylan Thomas) z péče trenéra Christophe Ferlanda, který v pátek při svém druhém letošním startu finišoval pod Stéphanem Pasquierem pátý na 2200 metrů v Lyonu Parilly, když mu nesedl pomalý dostih s rychlým závěrem. Polobratr druhého z grupy 2 Montaffa si tak zřejmě svůj handicap 38 nezlepší.