2. června 2014

Čtyři skupiny derbystů. Rýsuje se souboj titánů

Cheeky Chappie. Foto: Václav Volf
Tři týdny před startem sice derby nemá jednoho horkého favorita, za kterým by stály zástupy příznivců a peníze sázkařů, ale málokdy byla v posledních letech situace tak přehledná jako letos. Po prvním červnovém dnu je téměř jisté, že se v modré stuze tentokrát nebude rozhodovat mezi větším počtem vyrovnaných koní, ale vše se bude točit kolem pár hlavních jmen. K trojici hřebců Cheeky Chappie, Honzik Chipera a Buonarroti se po neděli přidal valach Tannhaeuser. Své příznivce najde Zakhar Star a ve druhém sledu budou číhat lepšící se Jambul, spolehlivý Castellon a domácí odchovanec Vajgaros, o moc více zajímavých jmen poslední týdny nepřinesly. Stále však nelze vyloučit účast německého koně a jsou také signály o minimálně jedné dodatečné přihlášce.

Na přihláškách zbývá 11 dnů před posledním škrtáním 37 koní. Mnozí z nich už pouze ze setrvačnosti - startovní listina derby se pozvolna rýsuje z těch, kteří se zúčastnili klasických dostihů a klíčových trialů. Mohlo by se tedy zdát, že tradiční zvyk derby-zápisníku rozdělit přihlášené koně po fotbalovém vzoru do "košů" podle různého startu kariéry je v této situaci zbytečný. Přesto považuji minimálně za zajímavé podívat se na různé cesty, jimiž se zájemci o vrchol sezóny pustili, a která z tradičních možností se letos jeví jako nejúspěšnější.

KOŠ 1 – KONĚ S DVOULETOU KARIÉROU V ČR/SR

ALDAN RIVER (IRE) Valentin Bukhtoyarov A. Šavujev
BUONARROTI (GER) Jasna J. Váňa
DASHO TOP (FR) Ramzan Kadyrov A. Šavujev
DUNAGIRI (FR*) Quartis - Zámecký Vrch J. Blecha
JAMBUL (GB) Ardak Amirkulov A. Resulov
LE CONTE NOIRE (FR) Ardak Amirkulov A. Resulov
LOVE ME Rabbit Trhový Štěpánov A. Petrlík
MONEY FOR DANNY (IRE) Avarrio Praha K. Germič
NAVIKA (FR) DS Pegas G. Wroblewski
NEW ATTACK (SPA) Meridian F. Holčák
NOBLE SOLDIER (FR) Zaur Sekrekov A. Šavujev
PRINCE ORPEN (FR) Joly H. Blažková
RABBIT RAILINK (GB) Rabbit Trhový Štěpánov A. Petrlík
READY FOR BOND Buc-Film J. Váňa
SALIENT OF GRACIE BORS Břeclav J. Piruch
SÁZAVA (IRE) Nutri Horse-Blažková H. Blažková
SOLDIER OF FUTURE (IRE) Verant Stav - Acton Z. Koplík
VAINAKH (FR) Ramzan Kadyrov A. Šavujev
WIN FRONT (USA) DAR Z. Koplík

Největší část přihlášených – plných devatenáct – se rekrutuje z prvního koše, tedy koní, kteří se na českých a slovenských závodištích ukázali už loni. Jejich papírovým lídrem je německý odchovanec BUONARROTI (New Approach), vítěz Gerschova memoriálu, který vstoupil do letošní sezóny blízkým třetím místem ve Velké jarní ceně a nemohl se zúčastnit Velké červnové ceny kvůli zdravotním problémům. V hlavním derby-trialu se naopak po jarním ústupu ze slávy vrátil na výsluní druhým místem JAMBUL (Byron) a svěřenec Artura Resulova navzdory "krátkým" papírům nakonec může nečekaně patřit k vytrvalecké části spektra.

Podobný comeback se prostřednictvím dotovaných míst ve slovenské Veľkej jarnej ceně podařil napajedelskému odchovanci v barvách Rabbitu Trhový Štěpánov LOVE ME (Egerton) a loňskému přednímu dvouletkovi WIN FRONT (War Front). Druhá naděje trenéra Allana Petrlíka RABBIT RAILINK (Rail Link) se sice už stihla vyčlenit ze skupiny nezvítězivších, příliš dlouho však setrvávala ve čtyřkových vodách a poslední nadějí na potřebný skok v handicapu pro ni představuje Starohájske kritérium.

Výrazně menší pozornost než se očekávalo zatím poutá trojice nejdražších koní v tomto koši. Ryzka NAVIKA (New Approach) přišla do DS Pegas za 80 000 eur, její dvě vítězství však pocházejí ze třetí kategorie, zatímco v Jarní ceně klisen i Velké červnové ceně finišovala mimo "tabuli". Její o 10 000 eur levnější paternitní polobratr NEW ATTACK (New Approach) vítězně debutoval už loni v červnu, letos však na jedničkové scéně zatím neprorazil a první start na delší distanci ve Velké červnové ceně skončil pádem jezdce po uvolnění sedla. Za 67 000 eur pořízený ALDAN RIVER (Galileo) zůstává stále nezvítězivším a také pro něj bude poslední nadějí na průnik do derby bratislavský mítink Turf gala.

Z klisen v tomto koši se o derby pokouší také polosestra listed vítěze Hopes And Fears SÁZAVA (Hurricane Run), která ve Velké červnové ceně ztrácela ze sedmého místa na vítěze zhruba 8 1/2 délky. Další svěřenec trenérky Heleny Blažkové PRINCE ORPEN (Orpen) se po druhém místě v Memoriálu profesora Michala a šesté příčce ve Velké jarní ceně přesouvá na kratší distance.

KOŠ 2 – IMPORTY PŘED KLASICKOU SEZÓNOU

HONZIK CHIPERA (GB) Dr. Charvát T. Šatra
CHEEKY CHAPPIE (IRE) Monte Negro R. Holčák
MONSIEUR BACHIR (FR) DS Pegas G. Wroblewski
OUR DUCHESS (IRE) Meridian F. Holčák
SWORN SHOT (GER) AGA - Vlachovice F. Holčák

Dva ze čtyř nejvíce skloňovaných koní před derby mají nálepku "import před klasickou sezónou". Majitel stáje Monte Negro Jiří Posád, který se s pomocí otce a syna Holčákových snaží o v samostatné české historii unikátní třetí vítězství v derby za sebou, ukazuje pří nákupu klasických posil podobně šťastnou ruku jako svého času Rajmund Pavla. CHEEKY CHAPPIE (High Chaparral) při svém jediném dvouletém startu finišoval o krk druhý mezi nezvítězivšími v Dundalku, a po příchodu do střední Evropy byl opatrně směřován k modré stuze přes Bratislavu, Velkou jarní cenu a závěrečný trial. Posbíral při tom jediné vítězství, ale v každém startu ukazoval velké rezervy a vytrvalecký projev.

Zatím neporažen zůstává HONZIK CHIPERA (Archipenko) ze stáje Dr. Charvát, původně poslaný do Velké Chuchle k Tomáši Šatrovi jako vyřazený kůň po zranění. Oba letošní starty však hravě zvládl – při prvním porazil pozdější klasickou vítězku v Rakousku Patrolu, při druhém si pohrál se soupeři v Memoriálu dr. Frankenbergera. Mohl si tak podobně jako loni klasický vítěz Talar dovolit luxus vynechat poslední přípravný dostih.

Stáj Pegas a trenér Wroblewski zkoušejí štěstí s tempařem MONSIEUR BACHIR (Bachir), loni vítězným v prodejném dostihu na 1500 metrů v Deauville. V nových barvách zatím startoval dvakrát – po neúspěchu na 2600 metrů ve Fontainebleau obsadil třetí místo za Honzikem Chiperou a Tannhaeuserem v Memoriálu dr. Frankenbergera.

Ve stáji Františka Holčáka stojí dvojice OUR DUCHESS (Duke Of Marmalade) a SWORN SHOT (Sholokhov), která má společnou jak pořizovací cenu nad 20 000 eur, tak pozvolnější rozjezd kariéry a brzkou účast na mítinku Turf gala. Klisna zatím může vykázat druhé místo v Austrian 1000 Guineas, hřebec byl čtvrtý v Ceně trojročných žrebcov.

Koš 3 – DEBUTANTI

CARADAN (FR) Darhorse Syndikát Z. Koplík
CASTELLON (FR) Joly H. Blažková
OKRINEK (IRE) Dr. Charvát T. Šatra
TANNHAEUSER (FR) Stáj Englicovi T. Váňa
VAJGAROS Patrik ČR Š. Sedláčková
ZAKHAR STAR (USA) Valentin Bukhtoyarov A. Šavujev

Zajímavé věci se děly v kategorii tříletých, kteří zahájili kariéru až letos na jaře. O ZAKHAR STARovi (Henrythenavigator) měl trenér Arslangirej Šavujev natolik vysoké mínění, že ho po dvou zahřívacích startech v Praze a Karlových Varech poslal do francouzské jarní klasiky, kde hnědák sice neudělal ostudu, ale ani  příliš neoslnil. Po návratu do Česka se připomněl pátým místem ve Velké červnové ceně.

TANNHAEUSER (Zafeen) z lotu Tomáše Váni po klidném debutu v Karlových Varech finišoval druhý v mosteckém trialu a následně vyhrál Velkou červnovou cenu. A nahoru šel i domácí odchovanec VAJGAROS (Rosensturm), jehož jarní chuchelské vítězství, těsná šestá příčka z Velké červnové ceny hlavu za Zakhar Starem a vytrvalecký projev doporučují k další pozornosti.

Třetím potenciálním derbystou z tohoto koše je CASTELLON (Shirocco) ze stáje Joly, svého času neprodán na dražbě za 8 500 eur. Odchovanec švýcarského Söhrenhofu s francouzským sufixem bral na jaře třetí místo v rakouském Trial-Stakes a dotovaným doběhem ve Velké červnové ceně prokázal vytrvalecké dispozice.

Tajný tip OKRINEK (Azamour) zatím naopak vysoké mínění svého realizačního týmu a dobré pracovní výkony nedokázal prodat na dráze. Ve svých startech se prezentoval nezralým projevem a první test na nejvyšší úrovni ve Velké červnové ceně nedopadl úspěšně.

KOŠ 4 – CIZINCI

ELITER (IRE) OMS Z. Kubovičová
KALEMA (GER) Gestüt Karlshof W. Mongil
OPEN YOUR HEART (GER) Gestüt Karlshof R. Dzubasz
QUATROS Frank Lippitsch F. Lippitsch
RAPIDO (GER) Gestüt Winterhauch A. Löwe
STAR (GER) MPL Racing Z. Kubovičová
SWORDSHIRE (GER) Stall Challenger (GER) W. Glanz

Slovenská trenérka Zuzana Kubovičová letos zřejmě výraznější zbraň pro České derby nemá. Polobratr sprinterky Eastern Light ELITER (Dylan Thomas) se ve slovenské Velkej jarnej ceně nedostal přes sedmé místo, velký výsledek nemá na kontě ani odchovanec hřebčína Görlsdorf ve službách MPL Racing STAR (Sternkönig). Prvně jmenovaný však ještě může svou bilanci vylepšit ve Starohájském kritériu.

Ostatní cizinci na přihláškách se rekrutují z Německa. Nejlepší z nich RAPIDO (Rock Of Gibraltar) poutal velké naděje už loni, když jej trenér Andreas Löwe vyslal do Criterium de Saint-Cloud (Gr.1). Letos nejprve debutoval čtvrtým místem na 2200 metrů v Kolíně nad Rýnem a pak na stejné distanci finišoval druhý v hannoverském listed Derby Trialu. Vzhledem k tomu, že Rapido stále zůstává ve hře o německé derby a je přihlášen na 15. června do klíčové předzkoušky Oppenheim-Union-Rennen, je jeho účast v Praze nepravděpodobná. To samé platí o klisně KALEMA (Samum), čtvrté při debutu na 2200 metrů koncem května, která stále figuruje na přihláškách nedělního Diana-Trialu (Gr.2) a trenér William Mongil s ní předběžně počítá i pro German Oaks (Gr.1).

Naopak OPEN YOUR HEART (Samum) v barvách rodného hřebčína Karlshof byl už na začátku sezóny chystán speciálně pro České derby a svůj jediný start na 2000 metrů v Mnichově proměnil v jisté vítězství o dvě délky. Stále vlastní i přihlášku pro německé derby, případné směřování do Prahy mu však bude komplikovat handicap 69,5 kg.

Zbývající němečtí zájemci se zdají být mimo hru. Nejlepším výsledkem českého odchovance jezdkyně Natalie Arendsen QUATROSE (High Extreme) trenéra a majitele Franka Lippitsche zatím bylo páté místo z Lipska a potřebnou výkonnost zatím neukázal ani SWORDSHIRE (Shirocco), čtvrtý z menšího dostihu v Mnichově a hlášený 9. června na 2200 metrů tamtéž.

KDO HÁJÍ ČEST DOMÁCÍHO CHOVU

Na závěr se podívejme, odkud se rekrutují poslední čeští odchovanci na přihláškách. Reálnou šanci na účast v derby mají po Velké červnové ceně jen dva a oba pocházejí ze slavných napajedelských rodin.

Odchovanec I. Gregůrkové VAJGAROS (Rosensturm) ze stáje Patrik ČR patří k rodině Valencia, která se naposledy prosadila v derby prostřednictvím Valdaje v roce 1979. Bábou Vajgarose je klasická vítězka Vadara, matka Vajgara absolvovala 32 startů na překážkách a dokázala se dvakrát umístit ve čtvrté kvalifikaci Velké pardubické.

Na derby stále může pomýšlet i v Napajedlích narozený LOVE ME (Egerton), člen další tradiční rodiny La Lézardé, z níž pocházejí mimo jiné derby-vítězové Latina a Lancelot či nezapomenutelný Latén. Matka Lorellai má na kontě jedno čtyřkové vítězství, bábou Love Me je třetí z Oaks Lakonka.

Zbylí domácí odchovanci budou v nejbližší době zřejmě škrtnuti a vesměs reprezentují "owner-breeders" – READY FOR BOND (Forever Bond) je polosestrou derby-vítězky Ready For Life z  chovu Jaroslava Boučka, SALIENT OF GRACIE (Egerton) je vlastním produktem BORS Břeclav a také účastník Velké červnové ceny DUNAGIRI (Ecosse) je odchovancem svého majitele Quartis-Zámecký Vrch, ovšem z rodiny etablované u chovatele Miroslava Ševčíka (Domcette – Divá Bára – Divoká Šárka). Zmiňovaný QUATROS (High Extreme), syn šestinásobné vítězky Quality, pochází z rodiny švýcarské klisny Quatrebella, která úspěšně působila v hřebčíně Pavlin Dvůr.