1. června 2014

Nové jméno pro derby: Dekatmie

Dekatmie vítězí v Saint-Cloud.
Na francouzském závodišti Compiegne se v pondělí uskutečnila transakce, která by mohla promluvit do letošního Českého derby. Po lehkém vítězství v "prodejce" Prix Satilla na 2000 metrů se do Česka stěhuje klisna Dekatmie (Hurricane Run – Decouverte po Rainbow Quest), kterou za 38 500 eur získal Zdeno Koplík pro stáj Lokotrans. Odchovankyně hřebčína D’Haspel se do středočeských Krabčic stěhuje od trenéra Mauricia Delchera-Sancheze a nový realizační tým zvažuje, že ji 12. června dohlásí do derby. Pokud by se tak stalo, zopakoval by Zdeno Koplík svůj tah z let 2006 (Normen) a 2010 (Irish Heroes).

Dekatmie debutovala na dráze až jako tříletá. V barvách stáje Safsaf Canarias SRL vyběhla poprvé 1. března v Deauville a šesté místo znamenalo její dosud jediný doběh mimo dotované pozice. Následovalo totiž vítězství v "prodejce" na 2100 metrů v Saint-Cloud a páté místo v dostihu kategorie B v Longchamp, kde ztrácela 4 1/2 délky na Shamkalu, pozdější gr.3 vítězku. Po zmiňovaném druhém vítězství v Compiegne uzavřela Dekatmie svou francouzskou kariéru s handicapem 37,5 kg.

Matka Dekatmie, v Irsku narozená Decouverte, neabsolvovala žádný dostih a dala zatím tři hříbata. Je však pravou sestrou listed vítěze a plemeníka Simplex (Rainbow Quest), který během šesti sezón vyhrál sedm dostihů ve Francii a Švýcarsku a finišoval mimo jiné druhý v Critérium de Saint-Cloud (Gr.1) a Prix du Conseil de Paris (Gr.2).

Bába Russyskia (Green Dancer) dala i Bounce (Trempolino), matku listed vítězky Bernieres a vítěze švédského derby Hurricane Red (Hurricane Run).