15. května 2015

Kandidát Českého derby prodán do Austrálie

Valach Lips Areios (Areion) ze stáje Lintec byl před několika dny prodán společnosti Australian Bloodstock a stal se tak součástí nejnovější nákupní horečky zahraničních subjektů v německém turfu. Zprávu přinesl kolega Daniel Delius v novém vydání svého newsletteru Turf Times s tím, že Australané za tmavého hnědáka (na snímku) zaplatili šestimístnou sumu v eurech a valach "kratší dobu" ještě zůstane v kolínském tréninku Andrease Löweho. Lips Areios po pěti startech stále zůstává nezvítězivší a německá známka 74,5 kg by mu zatím na účast v Českém derby nestačila, ale po změně majitele lze čekat, že možnost jeho příjezdu s největší pravděpodobností stejně padla...

Jeho přemožitele z dubnového Mülheimu a dalšího potenciálního kandidáta Českého derby Hot Beat (Dylan Thomas) mezitím čeká zatěžkávací zkouška, zda v jeho možnostech nejsou výrazně vyšší cíle. Trenér Peter Schiergen vlastního odchovance hřebčína Ammerland přihlásil do Derby Trialu (L, 2200 m) v Hannoveru, kde by 25. května mohl změřit síly s předběžným spolufavoritem německého derby Isidorem. Pokud by uspěl a byl skutečně směřován do Hamburku, otázka německé účasti v 95. Českém derby by zřejmě padla, neboť Aspen Blue (Dai Jin) stále nevyběhl a v dohledné době ani není nikam přihlášen.

Naopak britský uchazeč Red Tornado (Dr Fong) se minulou sobotu objevil na dráze po dvouměsíční přestávce, když ho trenér Harry Dunlop po pěti francouzských startech poprvé vyzkoušel doma na ostrovech. V Derby Trial Stakes (L, 2300 m) v Lingfieldu finišoval pod žokejem Andreou Atzenim jako největší outsider čtvrtý v pětičlenném poli. Na coolmorského vítěze Kilimanjara ztrácel 11 1/4 délky. "Red Tornado běžel blízko svého dosavadního maxima, i když proti nejlepším neměl šanci. S předpokládaným progresem by se mohl vyvinout přinejmenším v solidního koně pro handicapy," komentoval valachův výkon Racing Post.

Na francouzském venkově se předchozí týden představil do Prahy dodatečně dohlášený Parzival (Myboycharlie) z tréninku Alessandra a Giuseppeho Bottiových. Vítězstvím v dostihu kategorie F na 2100 metrů v Evreux obhájil svou dosavadní handicapovou známku 37 kg.