13. května 2015

VJC: Aldar sahá po rekordech, ale dorostli mu soupeři pod Vladařem

Foto: Andrea Zavadilová
Už zažil v Česku velké úspěchy, ale na vítězná gesta a bezuzdnou radost v sedle ho moc neužije. Dvojnásobný český šampión Bajuržan Murzabajev se v tuzemských vážnicích vymyká svou nezvyklou věcností a zdrženlivostí. Pokud se u cílové podkovy vztyčí ve třmenech a vymrští ruku s bičíkem do vzduchu, to už musí být něco - a právě taková chvíle byla k vidění minulou neděli v Chuchli. Murzabajev v sedle desetinového favorita Aldara ovládl Velkou jarní cenu a připsal si první klasické vítězství v kariéře. Znovu při tom mimoděk odhalil sílu letošního arzenálu svého šéfa Arslangireje Šavujeva před Českým derby a mnohé indície naznačují, že to nemusel být poslední level. Například vzácný klid a nezvykle přímočaré formulace samotného Šavujeva před dostihem i po něm. Nebo rozdílné styly, jimiž hřebec dominoval v obou letošních startech a fakt, že se stal prvním držitelem double Memoriál profesora Michala - Velká jarní cena od roku 1998. Chuchle v neděli viděla působivou demonstraci Aldarovy třídy, ale i důležitou nápovědu, kudy může vést cesta k potenciálnímu úspěchu na derby-distanci. Druhý klasický dostih sezóny však přinesl i několik momentů, které vypovídají o tom, že šest týdnů před vrcholem sezóny je stále vše otevřené.

Klasické dostihy nejsou jen klíčovými chovatelskými zkouškami, ale i zajímavým indikátorem, jak si český turf momentálně vede a jaké je v něm aktuální rozložení sil. Jarní klasiky jsou v tomto ohledu možná ještě o něco zajímavější než České derby, neboť v první polovině května ještě zdaleka neproběhla finální selekce a ve hře zůstává větší počet ambiciózních jmen. Kdo minulou neděli v chuchelském paddocku zkoumal, kteří majitelé usilují o triumf v jarním vrcholu, mohl být překvapen pestrostí sestavy na startovní listině - prezident Čečenska, šéf mladoboleslavského fotbalu, prezident Jockey Clubu, zakladatel největší tréninkové a chovatelské centrály v zemi, podnikatel roku, hned dva vysocí manažeři v byznysu kolem železnice…

České odchovance do prvního dílu trojkoruny zase dodali "owners-breeders" rozdílné velikosti i strategií: Zdeněk Jandejsek (Rabbit Trhový Štěpánov), Ladislav Jezdinský (stáj Jeso) a Milan Picek (Farma Pavlin Dvůr).

Domácí nedali hostům šanci


Na start nastoupilo deset z jedenácti aktérů přípravného Memoriálu profesora Michala. K nim se přidal debutující zimní favorit Sirius Shine (Sir Percy), duo poprvé v Česku startujících svěřenců Zdena Koplíka a dvojice zahraničních aktérů. Majitelské pozadí ve Francii trénovaného a v aktuální sezóně posedmé nastupujícího Peintre Elusifa (Elusive City) je jak známo české, ale dotace 700 000 korun po několika letech přilákala i berlínského trenéra Rolanda Dzubasze, který poslal do Prahy valacha Stafettina (It’s Gino). Koně, který byl v Praze poněkud podceněn, ačkoli při letošním debutu v Hoppegartenu finišoval třetí jen krk a nos za gr.3 umístěnými Rogue Runnerem a Rock Academym a na jeho štítě zůstal třetí z milánského listed Drejö.

Narostlý Stafettino se v paddocku sice mírně potil a krátce zazlobil před zkušebním cvalem, ale jinak svým chováním úspěšně popíral zákulisní tam-tamy, mluvící o jeho psychické labilitě. Před dostihem se líbil i s beránky nastupující Peintre Elusif, ale nejlépe přece jen vypadali domácí favorité. Aldar (New Approach) se opět prezentoval podobným klidem jako před minulým startem a jeho sázkový kurs setrval na 18:10. Z původních 4:1 na 5:1 stoupl v Praze poprvé představovaný Dalewari (Desert Style), který typově připomíná svého úspěšného předchůdce Cheeky Chappieho. Na pozici sázkové třetí šance se posunul Sirius Shine, jenž přes zimu na první pohled příliš nevyrostl, ale až do nasednutí Jana Ráji působil dobrým dojmem, poté se začal více potit a před prvním letošním startem poněkud znervózněl.

Zbytek pole se v sázkové nabídce seřadil od 10:1 do 1110:1. Z tuzemských debutantů vypadali výborně španělský zimní favorit Ideal Approach (Bushranger) a Tamarind Cove (Galileo), jehož trenér Josef Váňa tentokrát poslal do dostihu s beránky místo stínidel. Z dvojice stáje Rabbit působil impozantněji Mondego Bay (Egerton), jakkoli se opět navzdory absenci klisen v paddocku soustředil na úplně jiné věci než jsou dostihy.

Právě Mondego Bay jako jediný zaváhal na startu a než se dostal pořádně na nohy, nabral na zbylé pole dvoudélkové manko. Jeho stájový kolega Rabbit Mountnelson se z čísla jedna na chvíli ocitl na špici a byl Martinem Laubem v prvních metrech trochu přistrčen po vzoru předchozích "rabbitovských" sezón, ale hned bylo jasné, že jsou v dostihu rychlejší koně. Po Laubeho pravé ruce se okamžitě objevila dvojice z Tušovic Bukhari - Ideal Approach a rychle se ocitl vpředu i Sirius Shine. Žokej Tomáš Lukášek se snažil Bukhariho přibrzdit, jednu chvíli se domlouval s Radkem Koplíkem na Ideal Approachovi a vzápětí se import stáje Lokotrans skutečně dostal před něj. Na vnější straně spěchal ke špici také třetí svěřenec Zdena Koplíka Speed Machine a německý Stafettino, jehož jezdec Ondřej Velek dostal ordre udělat si dostih pro sebe.


Po dvou stech metrech bylo jasné, že nejrychlejší z předního balíku jsou Ideal Approach a Sirius Shine, za nimi cválali Speed Machine, Bukhari, Stafettino, Rabbit Mountnelson, v blízkém druhém sledu Peintre Elusif. Z vnějšího boxu odskakující Aldar zahájil kolem desáté pozice spolu s tentokrát pasivněji začínajícím Red Rebelem a na chvostu pole cválali Lorpen, Duke, Tamarind Cove, Dalewari a Mondego Bay. Na konci protilehlé roviny už bylo znát, že tempo se po pomalejším úvodu přičiněním Radka Koplíka s Ideal Approachem zrychlilo. Při vbíhání do lahovického oblouku bylo pole roztažené do dobrých deseti, dvanácti délek. Aldar si poprvé začal lepšit pozici nějakých 800 metrů před cílem, a třebaže zůstával na zadní pozici, přiblížil se vedoucímu koni na zhruba tři délky.

Při vbíhání do cílové roviny se letošní Velká jarní cena na okamžik jevila jako "přesilovka" trenéra Zdena Koplíka. Ideal Approach stále šlapal strojovým tempem, a bezprostředně za ním cválali i zbylí dva zástupci tušovické centrály. 400 metrů před cílem se na úroveň vedoucího koně dostal Sirius Shine a ještě v polovině cílové roviny nebylo vyloučeno, že spolu s Ideal Approachem odskočí soupeřům. Zbylí koně z první vlny zeslábli a favorité si připravovali půdu na vnější straně.

Jako první už na úrovni mezníku "400" nasadil ke koncovce Aldar a táhlým zrychlením se začal přibližovat lídrům, takže na distanci ztrácel na vedoucí dvojici jen délku. Zcela zvenčí byl stranou od soupeřů po "chaloupkovsku" připraven i Dalewari, ale jeho akce neměla ten správný důraz. Ač naplno ježděn, nedokázal zabrat a neobstál ani ve srovnání s vedle cválajícím outsiderem Lorpenem. Dalším koněm, jehož zrychlení Dalewariho akci zastínilo, byl Tamarind Cove. Jeho žokej Jaromír Šafář ztratil několik důležitých vteřin, než se vymanil ze sevření a uvolnil se mu prostor zabraný do té doby akcelerujícím Aldarem, ale na distanci měl konečně místo a velkými cvalovými skoky začínal získávat prostor.

Kliknutím zobrazíte větší verzi snímku.
Klíčový okamžik přišel sto metrů před cílem, kdy Aldar dorovnal Ideal Approache se Sirius Shinem, Murzabajev se s favoritem dokázal na soupeře nalepit a lehce je minul. Mezitím nabírala na obrátkách i akcelerace Tamarind Covea, který se jako jediný vyrovnal nástupu vítěze. Nedokázal ale už smazat manko, o které začal finišovat později než vítěz. V cíli na Aldara ztrácel délku a čtvrt, třetí místo udržel skvěle bojující Sirius Shine před Ideal Approachem. Český odchovanec Lorpen už byl zpět o dalších 2 1/4 délky, ale dobrým finišem stihl konec "tabule". Za ním brali poslední dotované příčky Speed Machine a Bukhari. Dalewari z osmého místa ztrácel na honorované umístění půl délky, za ním se seřadili nejprve zbylí domácí odchovanci Qualiflyer a Mondego Bay, a nakonec dvojice zahraničních hostů Peintre Elusif a Stafettino.

Rozhodování mezi Prahou a Bratislavou


Foto: Andrea Zavadilová
Vítězný Aldar se zařadil po bok Blueridge Dancera, Team Boye, Santalina a Kenta a stal se teprve pátým vítězem "hřebčího" klasického trialu od poloviny 70. let, jemuž se povedlo vyhrát i Velkou jarní cenu. A je bez jakýchkoli diskusí, že v srdci svého jezdce má nejpozději od neděle své zvláštní místo. "Moc jsem mu věřil, je to výborný kůň… Myslím, že žádného podobného koně teď nemám. Celou rovinku se stále jen rozjížděl, ani na okamžik neochaboval," radoval se Bajuržan Murzabajev. "Obávám se, že jsem dnes zase nesplnil ordre, ale po startu jsem viděl před sebou čtyři koně a bál jsem se, že budu muset v oblouku obíhat pátou stopou. Tak jsem Aldara vzal zpátky a on se bez problému zařadil. Měli jsme pak ideální průběh, pole se hezky roztáhlo… Po dnešku si ho už umím představit v derby."

Ještě více než Murzabajev však svému svěřenci před startem věřil Arslangirej Šavujev. Není zvykem, aby "nagojský kouzelník" před startem prohlásil, že roli favorita bere a že má velké šance, Šavujevovy oblíbené předstartovní věty vypadají úplně jinak. "Že jsem si dnes věřil? No, máte pravdu. Měl jsem dnes takový zvláštní klid. Nevím proč, obvykle bývám nervózní, ale dnes to bylo jiné, prostě jsem mu věřil," smál se po doběhu Šavujev. "Samozřejmě jsem chtěl, aby Bajuržan šel trošku blíž špici, představoval jsem si čtvrtou, pátou pozici, ale nevadí."

Foto: Andrea Zavadilová

Statistika před Českým derby mluví jasně - ještě žádnému koni v historii českého turfu se nepodařilo vyhrát Memoriál profesora Michala, Velkou jarní cenu a České derby. Nejblíže k tomu měli Cedros (1982), Lykeion (1991) a Roches Cross (2011), ale v jarní klasice vždy našli přemožitele. Aldarův realizační tým teď bude především řešit, zda jako poslední přípravný start před derby zvolí Velkou červnovou cenu nebo o týden později konané Starohájske kritérium. "On bude vytrvalý, já tomu věřím. 2000 metrů nemusí být jeho strop, navíc má rychlost, jeho projev v cílové rovině se mi moc líbil… Je pravda, že handicap po Velké jarní ceně by nám měl na účast v derby bohatě stačit, ale jít na derby rovnou z míle považuji za riziko, to se mi nechce. Aldar musí ještě něco nad dva kilometry zaběhnout, uvidíme…" prohlásil trenér.

Foto: Andrea Zavadilová
Další velký progres ve třetím startu své kariéry předvedl Tamarind Cove ze stáje Statek Blata Český Ráj. O jeho vytrvalosti v centrále Josefa Váni nepanovaly pochybnosti už nějaký čas, teď padla odpověď i ohledně jeho třídy. Působivé, leč marné stíhání Aldara připomnělo dva roky starý finiš Mistera Westminstera za Talarem ve stejném dostihu. Tehdy se však na rozdíl od Tamarind Cove jednalo o hotového koně. "Nemůžu říct, že by mě svým dnešním výkonem překvapil. Výsledkem trochu ano, protože tady dnes byli hodně dobří koně, ale já mu po minulém startu věřil, že půjde ještě nahoru a hlavně si myslím, že to ještě není typický dostihový kůň. Po dostihu se tváří, že nic neběžel a ještě se neumí chovat během dostihu, jezdec musí dávat pozor, aby se soustředil a nevypadl z rytmu." hodnotil žokej Jaromír Šafář.

"Memoriál profesora Michala absolvoval s blinkersem, ten jsme mu sundali a dali jsme mu beránky a bylo vidět, že mu to prospělo. Věřil jsem v dobrý výsledek a měl jsem takovou vizi, že bychom mohli vyhrát. Škoda, že Murzabajev schoval Aldara, kdyby vodil jako minule, mohli jsme ho v závěru udolat, ale i tak jsem absolutně spokojený, protože jsem z vytrvalců musel kvůli handicapu udělat koně do kratších dostihů. Náš čas teprve přijde," dodal trenér Josef Váňa.

Třetí Sirius Shine svým výkonem i výsledkem přinesl satisfakci svému novému trenérovi Allanovi Petrlíkovi a dal na chvíli zapomenout na nečekaně kolísavou stájovou formu z předchozích týdnů. "Jsem moc spokojený. Říkal jsem, že když bude třetí, budu rád a když bude pátý, budu zklamaný. Vyšlo to, Honza Rája ho perfektně odjezdil. Distančně si myslím, že to je určitě vytrvalec. Ofenzivní průběh zepředu jsem si přál, protože jsem se bál, aby se nepřimotal do žádných kolizí. Dnes jsem chtěl hlavně vyzkoušet, jestli ten trénink, co jsem mu dal, stačí ve srovnání s těmito soupeři. Teď s ním chceme běhat na Turf Gala, bude to termínově trochu honička, ale nedá se nic dělat," řekl Petrlík.

Foto: Andrea Zavadilová
Nejlepší z trojice svěřenců Zdena Koplíka byl podle očekávaní Ideal Approach. V jeho případě bude klíčovou otázkou, zda prostojí derby-distanci a zda by případně mohl absolvovat jiný průběh, tedy schovaný na pozici. "Zkusíme teď Turf Gala a tam se to rozsekne. Některé jeho formy na hluboké půdě jako druhé místo na míli ve Fontainebleau nebo vítěství ve španělském zimním favoritovi naznačují, že by se s ním mohlo dát pracovat i v delších dostizích. Ve dvou letech ho schválně posílali zepředu, ale nemyslím si, že by to měl být problémový kůň. Nejvíce by mu samozřejmě vyhovovala měkká půda," přemítal spokojený Zdeno Koplík, kterého zklamalo jen umístění Bukhariho. "Kdyby Tomáš dnes šimla dokázal schovat, mohl by předvést své velké zrychlení, ale prostě se to zase nepovedlo. Byl to velmi vyrovnaný dostih, tak jsem rád, že jsme se všemi koňmi byli na dotovaných místech."

Foto: Andrea Zavadilová
Překvapením dostihu byla pátá příčka Lorpena (Orpen), po níž Štěpánka a Jaroslav Myškovi potvrdili, že hřebec bude pokračovat cestou velkých rovinových dostihů. Solidní výkony předvedli i další čeští odchovanci. Devátý Qualiflyer (Bear King) po aktivním průběhu srdnatě bojoval i v cílové rovině, a třebaže na nejužší špičku mu zřejmě chybí trocha třídy, na distancích kolem 1600 - 2000 metrů by se mohl vyvinout v zajímavého koně. Desátý Mondego Bay měl nešťastný dostih - do cílové roviny vbíhal jako poslední se znatelnou ztrátou, jezdec si ho pak "opřel" o bariéru a hnědák přišel se slušným závěrem, i když neměl v bezprostřední blízkosti žádného soupeře, s nímž by mohl bojovat. To všechno je podle zápisníku hozenou rukavicí pro realizační tým, aby v příštích startech dokázal zužitkovat hřebcovy rezervy a vyladit všechny související faktory tak, aby hnědák konečně prodal, co umí. "Určitě jsme zklamaní, mysleli jsme, že máme slušné šance. Mondego Bay se mi ale líbil. Kdyby dnes necválal tak daleko za koňmi, mohlo to vypadat jinak," reagoval trenér Petr Juránek.

Určité rozčarování logicky panovalo i kolem spolufavorita Dalewariho, byť jeho hlavním cílem je od začátku až derby. "V cílové rovině vypadal, že se rozbíhal, ale nebyl tam ten závěr, jaký jsme si představovali. Jsem trochu zklamaný, ale uvidíme, jak to půjde dál. Má takovou zvláštní akci - než se rozběhne, chvíli mu to trvá a zřejmě by ocenil i měkčí dráhu… Kdyby dnes ukázal lepší konec, všechno by bylo v pořádku," poznamenal Jiří Chaloupka.

Jedenáctý Peintre Elusif ničím zvláštním nezaujal, v cílové rovině na zrychlení většiny soupeřů prostě nedokázal zareagovat. "Seděl jsem na pátém, šestém místě blízko špice, nemůžu si na nic stěžovat. Když jsme zatočili do cílové roviny, nechtěl jít, trochu se mi kroutil a nakonec zastavil. Možná to pro něj dnes bylo moc těžké a dráha moc pevná, těžko říct," shrnul své dojmy žokej Frederic Spanu. Majitel Jiří Charvát dodal: "Zatím nemáme zažitý ten francouzský přepočet. Když koupím v Irsku koně s ratingem 90, tak vím, že to tady v Česku bude stačit. Francouzská známka 32 evidentně nestačí…"

Domácí konkurence v závěru převálcovala i druhého hosta Stafettina, jehož pro mnohé nečekaně odjezdil na překážkách etablovaný Ondřej Velek. "Ačkoli se o něm spekulovalo, že je bláznivý, koníček se choval dobře. Udělal na mě docela dobrý dojem, ale na téhle naší dráze to pro něj bylo krátké, už od startu nestíhal tempo. Říkali mi, že mám sedět víc vpředu a když to bude k tomu, abych si udělal dostih pro sebe a odvodil to. Po startu jsem ale neměl nic v ruce. Po doběhu mi říkali, že holt v Česku máme kvalitní dostihy a že to na něj bylo moc silné kafe," krčil rameny Velek.

O zbylých aktérech Velké jarní ceny se těžko říká něco víc. Duke a Urbi Et Orbi ani při druhém souboji s ročníkovou elitou nijak nevynikli, Rabbit Mountnelson v rovině zcela ztratil pozici a přešli přes něj téměř všichni soupeři. Ve Španělsku působící Jeremy Crocqueville na Red Rebelovi rezignovaně položil ruce už na distanci.

Chuchle zažila "dotek génia"


Foto: Andrea Zavadilová
Nečekaně důležitou zastávkou na cestě k derby se stala trojková Cena DZS Struhařov na 2400 metrů, která "odloudila" několik koní tradičnímu Memoriálu dr. Frankenbergera v Mostě. Právě sem poslal Josef Váňa údajně nejlepšího z šestice irských importů Touch Of Geniuse (Galileo) a letošní debut zde absolvoval lehký vítěz z loňského podzimu Saint Malo (Smadoun) ze stáje Dr. Charvát. Sázející nicméně vyslali v sedmičlenném poli vyslali jako desetinovou favoritku do derby dohlášenou Merellu (Blue Canari).

Úvodních 1200 metrů se odbývalo v pomalém tempu diktovaném Jiřím Palíkem v sedle Fabrisca (Blue Coral). Nejblíže špici se z favoritů držela čtvrtá Merbela, zatímco Touch Of Genius a Saint Malo strávili velkou část dostihu vedle sebe kolem pátého místa. Ke konci protilehlé roviny se přece jen mírně zrychlilo a na začátku cílové roviny se v kompaktním poli vyvezl u bariéry Šafář s Touch Of Geniusem. 400 metrů před cílem odešel od zbytku tak pohodlným způsobem, že nedávalo velký smysl sledovat boj o další umístění.

Foto: Andrea Zavadilová
Teprve podruhé startující hřebec si v pohodě cválal pro první vítězství kariéry a Šafář v posledních padesáti metrech nejen položil ruce, ale klasickým gestem ukazoval publiku, kdo je v tomto dostihu jednička. Pět délek za ním vybojovala druhé peníze Merella před Princem Bajajou, Saint Malo doběhl čtvrtý. "Na takovém koni má jezdec v ruce přesně to, co potřebuje. Malý Pepča Váňa mi říkal, ať vydržím za cestu, tam dám nějaký malý náznak a on to seběhne, což se přesně stalo. Raději jsem ho jezdil i ve chvíli, kdy už jsem měl náskok, nechtěl jsem nic podcenit. A on stále utíkal dál. Položit takto ruce na jiném koni, co běží teprve podruhé v životě, bych si asi nedovolil, ale tady už jsem přesně věděl, s kým mám tu čest," radoval se Jaromír Šafář.

Jiné tóny zaznívaly v hodnocení Saint Mala. "Jezdec říkal, že v závěru už trochu hůř dýchal. Není to špatný kůň, ale derby na něj bude asi moc brzo. S Dumnonií ho srovnávat nemůžu. Když si to odpracuje, může na podzim zkusit třeba St. Leger," prohlásil běloušův trenér Pavel Tůma.