10. června 2007

Blue Coral si řekl o derby

Zhruba ve čtvrt na šest podvečer se včera vrátil do hry o derby patrně nejdiskutovanější domácí kůň. Blue Coral, jehož vítězství ve vídeňském Trial Stakes a nešťastná peripetie ve Velké jarní ceně patřily v pozitivním i negativním smyslu k milníkům jarní sezóny, doběhl senzačně třetí v 82. Dresdner Preis der Dreijährigen. Více než dobrý výsledek v početně slabě obsazeném listed na 2200 metrů je třeba vyzdvihnout hřebcův výkon sám o sobě. Zatímco ještě koncem května laboroval se zraněním a jeho bezprostřední dostihová budoucnost se zdála být nejistá, v sobotu dokázal držet krok s kandidáty německého derby. Na vítězného Lovely Tigera z tréninku Petera Schiergena ztrácel Blue Coral pod Jiřím Palíkem tři délky.

Vystoupení nejdražšího koně v českém tréninku bylo součástí úvodu dvoudenního mítinku, probíhající pod záštitou pivovaru Freiberger. Divácká návštěva byla velmi dobrá, při teplotách kolem třiceti stupňů Celsia možná až nečekaně dobrá. Na místních návštěvnících je ale vidět, že dostihy jsou pro ně událostí a třetí drážďanské odpoledne letošní sezóny se neslo ve velmi slavnostním duchu. Nebylo divu, že většina přítomných byla tak dobře naladěna - v souladu se sponzorským složením odpoledne hlasatel po každém dostihu vyzýval k nutnosti uvolnit se a tudíž ke konzumaci piva. To přišlo vhod i Josefu Váňovi, který si stěžoval na přetrvávající bolesti zad.

Dresdner Preis der Dreijährigen, tedy Drážďanská cena tříletých, už v minulosti "objevila" dva německé derby-vítěze. V roce 1994 to byl nám dobře známý Laroche, o rok později All My Dreams. Nejpozději od poloviny devadesátých let se tento dostih stal jednou z uznávaných možností, jak s tříletým koněm nastoupit cestu do hamburského vrcholu. Toho využívají především trenéři ze západní části země - jediným východoněmeckým vítězem za posledních deset let byl berlínský Pretty Star v roce 2003.

Letos se na startovní listině sešlo jen sedm koní, po škrtu chromého spolufavorita Longvilla se pole dokonce smrsklo na šest startujících. Celou třetinu tvořili Češi - vedle sledovaného Blue Corala (Jiří Palík) ještě Priory Bay (Andre Best), který byl z Českého derby škrtnut už před měsícem. Odborný list Sport-Welt soudil, že se "jedná o tradičně zajímavý derby-trial s třemi uchazeči o vítězství", kam ale rozhodně nepočítal Blue Corala, jehož poslední pražský výsledek označil za "vystřízlivění". V poledne začal sázkový kurs tmavého hnědáka na hodnotě 110:10. Favority byli dosud v menších dostizích "schovaný" Invincible Hero ze stáje Turf Syndikat 2007 kolem bývalého žokeje a nynějšího manažera Manfreda Hofera a pátý ze zimního favorita Lovely Tiger, připravovaný Peterem Schiergenem pro hřebčín Ebbesloh. Příznivce měl také Zolango, jezdecky posílený Andreasem Suboricsem.

Jediným východoněmeckým účastníkem byl Peredur z berlínské stáje Martina Rölkeho - pro nás velmi zajímavý, neboť dohlášený do Českého derby. Poměrně nervózního koně, který zatím nepřesvědčil o vytrvaleckých vlohách, vedl žokej Rastislav Juráček. "Kůň nás při posledních dvou startech poměrně dost zklamal," krčil rameny Rölke. "Zarmoutilo nás zejména selhání v Halle, které si stále neumíme vysvětlit. Uvidíme, jak poběží dnes a zda ukáže lepší výkon. Pokud by se umístil, asi bychom Prahu zkusili."

V souvislosti s Peredurem jsem se zeptal viceprezidenta drážďanského dostihového spolku Günthera Guderta, proč vlastně východoněmečtí trenéři nejeví o naše derby zájem - Peredur je jejich jediným zástupcem na pražských přihláškách. "To je jednoduché, nemají tak kvalitní koně. Ostatně Peredur je i dnes obrovským outsiderem. Na východě slaví poslední dobou větší úspěchy jen trenérka Karen Hausteinová a ta má vlastně západní koně z hřebčína Auenquelle. Ostatní mají možná slušného koně do jedničkového handicapu, ale nic víc. Východoněmečtí majitelé většinou nejsou ochotni příliš investovat do lepších koní. A že se kvalita startujících ve vašem derby za poslední léta zvedla, se tady moc dobře ví," vysvětloval Gudert, který navzdory funkci druhého muže pořádajícího spolku strávil odpoledne s mikrofonem v ruce jako moderátor půlhodinových bloků mezi jednotlivými dostihy.

Blue Coral se v paddocku líbil a jeho kurs postupně klesl až na 87:10, čímž se zástupce stáje Dr. Charvát dostal z kategorie "krasser Aussenseiter". Žokej Jiří Palík přišel dobře naladěn a od trenéra Váni nedostal žádné složité pokyny: "Jiříku, nebudu ti do toho kecat, znáš ho..." Na slavnostní přehlídce se Blue Coral představil vzhledem ke svému startovnímu číslu jako první a publicity se dostalo i nepřítomnému Jiřímu Charvátovi (německá výslovnost: Žiri Šarvat).

Když koně odskočili z boxů, okamžitě se ocitl v čele Peredur před Zolangem, na bariéře následovali třetí Blue Coral a Priory Bay. Při prvním proběhnutí kolem tribun pole provázel frenetický potlesk zaplněného hlediště, což možná motivovalo vedoucího žokeje Juráčka na Peredurovi ke zrychlení. Tempo bylo v této fázi opravdu svižné a zatímco Peredur se na špici odpoutal na dvě až tři délky a chvílemi možná i více, favorité Lovely Tiger a Invincible Hero cválali na posledních místech s mírnou ztrátou na ostatní. Palík držel Blue Corala stabilně na třetím místě a jeho manko na vedoucího koně bylo stále v přijatelných mezích.

Na konci  protilehlé roviny se tempo zvolnilo a favorité se začali tlačit dopředu. Peredur v oblouku totálně zhasl a od té doby přestal v dostihu existovat. Do cílové roviny už točili na prvních místech Lovely Tiger, Zolango a Invincible Hero a ze zbylých koní zachytil jejich nástup pouze na bariéře jdoucí Blue Coral. Asi dvě stě metrů před cílem útočící Andrasch Starke v sedle Lovely Tigera zavřel Palíkovi cestu, ten musel brát Blue Corala zpátky a znovu ho rozhýbávat, aby mu vzápětí stejný soupeř přivřel volnou mezeru k průniku. Hřebec přesto bojoval a spíše pod rukama než pod bičem si doběhl pro skvělé třetí místo, tři délky od vítězného Lovely Tigera. Priory Bay doběhl pátý, Peredur osamocen poslední.

Jiří Palík po dostihu neskrýval spokojenost: "Kůň zaběhl opravdu dobře, také dnes ukázal, že by mu derby-distance neměla překážet. Ještě má rezervy, má na víc. Kromě kolize v cílové rovině šlo všechno hladce. Pražské závodiště je pro koně jednodušší než drážďanské, což je také plus." O tom, zda by chtěl sedět v Českém derby právě na Blue Coralovi, český žokej nemusel dlouho přemýšlet. "Určitě."

V podobném duchu mluvil také Josef Váňa, který se radoval, leč úspěch svého svěřence nepřeceňoval: "Jsem spokojenej, ale já vím, že Blue Coral je kanón. Nebýt toho průšvihu ve Velké jarní ceně, možná by to dnes bylo o něčem jiném. Přece jen před dvěma týdny ještě nemohl chodit a chyběla mu práce. Teď už je zdravotně v pořádku a máme ještě čtrnáct dní, kdy si s ním můžu hrát a dolaďovat to."

Drážďanský start zřejmě odstranil i některé další otázky, které v souvislosti s Blue Coralem padaly. "Ve startovních boxech se nebál, nebyl nervózní. Vyskočil z nich bez problémů a o to po té nepříjemné příhodě z května vlastně šlo. Distančně to asi také bude dobré, tady byl dnes daleko rychlejší dostih než nás čeká za dva týdny. V cílové rovině ho Starke trochu skřípnul, bez toho by byl asi druhý, ale podle mého názoru by asi stejně nevyhrál."