15. června 2007

Bojíme se konkurence?

Čeká nás příští neděli velký sportovní zážitek, trojice dohlášených Němců ale jistě leckterému patriotovi či přímému účastníkovi přidělala starosti. Jak mi řekl minulou sobotu v Drážďanech trenér Andreas Wöhler, který dohlásil svého Perdona, dostih o 100 tisíc eur zní pro naše sousedy prostě zajímavě. Účast zahraničních zájemců tak lze vnímat jako podnět k pokračování věčné debaty, zda několik málo vrcholů českého turfu (kromě derby například také Velká pardubická) neční svými dotacemi příliš vysoko. Názory jsou různé.

V posledním vydání časopisu Turf Magazín jsem si přečetl článek Tomáše Krůty z Českého svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní. Ten se v rámci širšího zamyšlení nad zdroji financování tuzemského dostihového provozu letmo dotýká i problematiky derby: "...A při tom řešení si budeme muset odpovědět i na otázku, zda musíme mít derby za 3 milióny. Já se domnívám, že nikoliv a že ten ,balík‘ peněz, který je pro dostihy k dispozici na marketingovém trhu, je společný a když z něj takto jednorázově usekneme nemalou část, jinde nám musí zákonitě chybět."

Opačný názor zastává prezident Jockey Clubu Václav Luka, který mi dnes mimo jiné řekl: "O otázce výše peněz v derby byla velká diskuse. Byl jsem vždy odpůrcem vysoké dotace derby, protože jsem chtěl, aby ty peníze zůstaly tady. Praxe ale ukázala, že jedině velké peníze, ať už ve Velké pardubické nebo derby, dokáží přitáhnout pozornost a vyburcují majitele k nákupům a větší rivalitě. Bylo mi oponováno, že stájím jde stejně o prestiž, nikoli o peníze. Třeba Němci by ale nepřijeli, kdyby byla dotace poloviční. Současná struktura přihlášek navíc umožňuje, že se velký podíl peněz vrací zpět na poplatcích účastníků. Pokud Němci naše derby sami vyzobnou s dodatečně dohlášenými koňmi, tak si to také do určité míry sami zaplatí."

Zahraniční konkurence navíc podle prezidenta Jockey Clubu přináší ještě další aspekty nad rámec debat o dotaci dostihu. "Je to trochu nastavené zrcadlo, jak si stojíme. Loni jsme dostali hrozný políček v podobě vítězství Königin Arte v Jarní ceně klisen. Ta klisna pak doma už nic neznamenala a spíše zdiskreditovala úroveň našich dostihů. Podobné mezinárodní měření sil je zkrátka potřeba."

Podobně mi odpověděl také trenér Čestmír Olehla, posílající do letošního derby dva koně: "Já jsem rád, jakákoliv konkurence činí ten dostih atraktivnějším jak pro média, tak pro diváky a všechny ostatní. Celý život jsem zastáncem přístupu, že konkurence nás nutí být lepšími. Proto se mi z duše nelíbí názory, že když se má šetřit, tak se finančně zkrátí velké dostihy a nejlíp by vlastně bylo, kdyby sem ti zlí Němci vůbec nejezdili a byl by pokoje. Jenže to bychom za chvíli skončili jako někde v Bulharsku, kde se dostihy prakticky neběhají. Mezinárodní účast proto vítám."

Osobně se na účast německých koní v letošním derby těším a domnívám se, že to bude velmi zajímavý dostih. Ročníky bez německé účasti sice byly klidné a peníze zůstaly doma, Němci ale dodávají derby kvalitativní náboj, který potřebuje. Zda budou motivováni jezdit i v příštích letech, záleží jen a pouze na sponzorovi dostihu. Pokud se podaří dát dohromady vysokou dotaci, může se běhat i o tři milióny korun. A pokud se to nepodaří, bude dotace derby zkrátka nižší a bude to také na místě. Umím si tuto eventualitu představit, ale v takovém případě se asi nebudeme moci těšit na takový zážitek jako letos.