15. června 2007

Prapor Wrbny drží Savignon

Trenér Čestmír Olehla zatím patří ke smolařům letošního derby. Na jaře to jednu chvíli vypadalo, že by mohl mít i čtveřici kandidátů modré stuhy, zájem poutali zejména Pate a Diamond King. Oba německého původu, třídoví a s vytrvaleckými vlohami. Nepodařené entré před Velkou jarní cenou ale sebralo šance Pateovi a dva týdny před derby se zranil i Diamond King. Stáj Wrbna Racing tak nakonec půjde do vrcholu sezóny se "dvěma vzadu" - Savignonem (Martin Srnec) a Ignaciem (Tomáš Lukášek). "Hodně jsem si sliboval hlavně od Patea. Mrzí mě, jak to dopadlo, ale to je život. Na druhou stranu aspoň budou pošetření na překážky," smál se Čestmír Olehla, když jsem mu dnes v poledne volal. Zrovna nakupoval, ale nejspíš ne koně.

Šéf světlohorské centrály je známý svým rezervovanějším postojem k derby. "Já se na derby dívám pod zorným úhlem, že kůň by ho neměl jít za každou cenu. Není dobré tlačit to až na hranici možností toho ne úplně dospělého koně, takový přístup pod tlakem může mít následky. Pár takových zkušeností jsem už udělal, ať už s Tajnaronem nebo Baggiem. Když kupujeme ročka, pořizujeme ho s tím, že by měl běhat v dostizích nejvyšších kategorií a to se většinou potvrzuje. Když může jít derby, tak půjde, v opačném případě ne. Nechci na tříletka tlačit a menežovat ho způsobem, že pak budu mít čtyřletého koně, který byl třetí, druhý nebo první v Českém derby, ale je chromý," vysvětluje. "Dívám se na derby z perspektivy další kariéry mého svěřence, chci, aby mi vydržel. Z tohoto pohledu tento dostih zase tak neprožívám, hlavní je zdraví koně."

Zpočátku to vypadalo, že z loňských dvouletých směřují nejvýše vítěz bratislavské Velké ceny BBAG Pate a pátý z Ceny Masise Diamond King. Ti se ale letos během několika týdnů ocitli mimo hru a pozornost se přesunula k Savignonovi, jednomu z předních polských dvouletků a loňskému vítězi varšavského listed na 1600 metrů. "Savignona jsme koupili loni jako slibného dvouletka. Na začátku mě hodně trápil, v zimě měl problémy a v podstatě to je invalida. Nechci jeho handicap příliš rozebírat, probereme to, až vyhraje derby. Měl ale vážné zdravotní potíže a je takový malý zázrak, že běhá."

Savignona zatím čeští diváci viděli v akci jen jednou, v polovině května vyhrál poměrně suverénně Memoriál dr. Frankenbergera v Mostě. Od té doby nestartoval. "Velmi mile mě výkonem z Mostu překvapil. Nakonec se ukazuje, že nejde ani o papír ani o zevnějšek koně, ale že rozhoduje jeho srdce a ochota bojovat. Jeho menežování vyplývá z jeho zdravotní situace, musíme ho maximálně šetřit. Je to velký srdcař, ale v práci chodí tak, co potřebuje. Proto věřím, že dlouhá pauza od květnového startu mu v derby vadit nebude."

Vítěze Memoriálu dr. Frankenbergera si jako jedničku pro derby vybral i stájový jezdec Martin Srnec. Vzhledem k tomu, že další kandidáty už stáj nemá, do derby se nakonec podívá i český odchovanec se slušným průběžným handicapem Ignacio, kterého povede Tomáš Lukášek. Syn Magnuse loni při druhém startu v životě vyhrál Velkou cenu Schaumann, letos v silné konkurenci zaznamenal šesté místo v Memoriálu profesora Michala, páté místo v Memoriálu dr. Frankenbergera a pátou příčku ve Starohájském kritériu.

"Ignacio je český kůň, loni mezi domácími odchovanci kraloval, ale tříletý ročník je letos přece jen úplně jiná liga díky importům," konstatuje Olehla. "Přemýšleli jsme, zda v případě Ignacia zvolit podobnou cestu jako s Diktysem - jít menší dostih a pak na překážky. Jenže ten dostih pro české koně při derby-dnu už není a s našimi dalšími koňmi to dopadlo, jak to dopadlo. Takže půjde derby. Když se dívám na jeho exteriér, tak mám trochu obavu, není to úplně silný kůň a ještě zdaleka není hotový. Ale je zdravý a má štěstí, že ho letos nepotkal žádný průšvih, který by ho vyřadil z práce. Zúčastní se."