9. června 2007

Bude letošní derby bez Němců?

Už jen pět dnů zbývá do termínu posledního škrtání v Českém derby. Zatímco ohledně aktuální formy Blue Corala a jmen posledních domácích zájemců o start bychom měli získat rozhodující indicie během tohoto víkendu, účast zahraničních koní bude zřejmě až do poslední chvíle diskutovanou tajenkou. I proto se zatím můžeme pustit na tenký led spekulací a odhadů. V tuto chvíli se zdá velmi pravděpodobné, že letošní České derby bude podobně jako loňský ročník nakonec bez německé účasti.


Této hypotéze nasvědčuje především skutečnost, že jeden z horkých kandidátů Auenritter (Lando) byl aktuálně prodán švýcarské stáji Bodensee a zítra poběží ve Švýcarském derby pod hlavičkou trenérky Karin Suterové-Weberové. Na přihláškách do pražské modré stuhy Auenritter figuruje ještě jako zástupce německého hřebčína Auenquelle a svěřenec trenérky Karen Hausteinové. Poté, co v Drážďanech vyhrál velmi lehce o čtyři délky dostih pro nezvítězivší koně na 2100 metrů, se dokázal umístit na blízkém pátém místě v mülheimském listed. Tehdejší vítěz First Stream brzy nato finišoval třetí v grupě 3 a momentálně patří do okruhu předběžných favoritů německého derby. Auenritter by s německým GAG 86 kg určitě patřil k velmi šancovým koním v Českém derby, přednost ale dostal švýcarský ekvivalent a dvoutýdenní rozdíl mezi oběma dostihy v kombinaci s případným dlouhým cestováním tuto možnost staví do roviny čiré teorie.

Druhým Němcem, jehož pražský start zatím nelze zcela vyloučit, je hřebec Nightdance Tiger (Tiger Hill) z tréninku Petera Schiergena. Odchovanec a zástupce hřebčína Wittekindshof zahájil kariéru až 1. května třetím místem v dostihu nezvítězivších na 1600 metrů a jevil se svému realizačnímu týmu jako mílař. Následně ovšem ve slabší konkurenci skončil třetí na 2000 metrů a minulou sobotu druhý na 2400 metrů. Trenér Schiergen už v minulosti koně na přihláškách Českého derby měl, k možnosti výletu do Prahy ale nikdy neprojevil dostatečné nadšení na to, aby jej uskutečnil. Na rozdíl od Bratislavy, kam je Nightdance Tiger rovněž přihlášen. K možnosti pražské expedice se navíc nestaví příliš nadšeně ani ředitel Wittekindshofu Karl Jörg, podle něhož Nightdance Tiger zatím neprojevil dostatečnou třídu pro takový úkol. Německý handicap 72 kg by ovšem případně mohl na místo v šestnáctičlenném poli těsně stačit.

Také letos přihlásil jednoho koně berlínský trenér Martin Rölke. Strůjce loňského nečekaného triumfu Königin Arte v Jarní ceně klisen tentokrát nominoval pro Prahu a Bratislavu hřebce Peredura (Protektor). Ten se z řad nezvítězivších vyčlenil už loni v listopadu na mnichovské dráze. Letos nejprve finišoval poslední v Drážďanech na 1500 metrů a v polovině května předposlední na 1750 metrů v Halle. Tím dosud neprokázal vysoké mínění svého trenéra, jemuž by mohla nasvědčovat dodatečná přihláška do Českého derby. V německém handicapu je hodnocen známkou 71 kg, tu si ale může ještě zlepšit - dnes se totiž jako jediný „východoněmecký" kůň zúčastní po boku Blue Corala a Priory Baye v drážďanském listed Dresdner Preis der Dreijährigen na 2200 metrů. Tento start odpoví hned na několik otázek - zda Peredur disponuje vytrvaleckými vlohami a především zda vlastní odpovídající třídu. Němečtí odborníci jsou poměrně skeptičtí.

Zbylí němečtí koně na přihláškách Českého derby v tuto chvíli nemají ani teoretickou možnost proniknout na startovní listinu. Hřebec Casas (Dictator's Song) z tréninku D.K. Richardsona (kouče třetího z derby 2005 Do It) dosud nevyběhl na dráhu a v dohledné době ani nevyběhne. Nositel slavných barev hřebčína Ittlingen Fredo (Lomitas) se chystá debutovat až dnes v dostihu nezvítězivších na 2350 metrů na závodišti Krefeld a následně směřuje do červencového listed Grosser Bavaria-Preis v Mnichově. A konečně Lomitasův syn Montirat disponuje příliš nízkým handicapem 65 kg a z letošních čtyř startů byl nejlépe čtvrtý minulou sobotu mezi nezvítězivšími, 3 ¾ délky za Nightdance Tigerem.