15. června 2007

Shaman a prokletí běloušů

Nebude to poprvé, co půjde na start Českého derby v roli černého koně bělouš. Domácí odchovanec Shaman má za sebou pozoruhodnou kariéru. Syn překážkové hvězdy Magnuse loni napoprvé vyhrál a dvakrát doběhl třetí ve špičkové konferenci, letos na slibnou kariéru navázal třetím místem ve Velké jarní ceně a následně překvapil triumfem ve Velké červnové ceně. "Fandíme si s ním hodně," přiznává trenér Martin Suchánek. Pokud ale bude chtít zaskočit soupeře i odborníky, bude muset zlomit prokletí bílých koní v Českém derby.

Začněme statistikou. Pražského derby se zatím zúčastnilo čtyřiadvacet běloušů, z toho devět v posledních deseti letech. Byli mezi nimi i horcí favoriti a koně s vysokými ambicemi jako Sapo (1978), Mayo (1985) a Do It (2005), kterým nepřál průběh dostihu a vesměs zklamali. Řada dalších neměla vytrvalecké vlohy a neuspěli navzdory své nesporné třídě - to byl případ Blueridge Dancera a Yokoma (1998), Filippyho (1976) či De Roberta (2006).

Je zajímavé, že řada dalších evropských dostihů o modrou stuhu se může vykázat podobnou bilancí. Zatímco na Slovensku uspěl Siberion (2004), v německém derby se od roku 1869 dodnes neprosadil žádný bílý kůň. O moc lépe na tom nejsou bělouši ani v Anglii, kde ve více než dvě století trvající historii Derby Stakes vyhráli jen čtyřikrát: Gustavus (1821), Tagalie (1912), Mahmoud (1936) a Airborn (1946). Britští turfmani dlouho věřili, že bílí plnokrevníci derby prostě nevyhrávají a že vlastně ani nemají dostatek vytrvalosti, aby se prosadili na tratích delších než 1600 metrů. Tento názor neměl oporu v žádné statistice ani výzkumu, byl založen jednoduše na faktu, že se bělouši v derby téměř neprosazují. Jen málokdy se připomnělo, že běloušů obecně bývá méně a že se jich tudíž zúčastnilo derby jen velmi málo.

To bezezbytku platí i na historii Československého derby. Věřte nebo ne, ale první bílý kůň se na jeho startu objevil až v roce 1952 (jednatřicet let po založení dostihu) a byla to klisna Víla z hřebčína Napajedla. Trvalo dalších osmadvacet let, než se bělouš v derby vůbec dokázal umístit. V roce 1980 doběhl třetí benešovský Mocný s jezdcem Jiřím Hurtem. Čím to může být? Minimálně do roku 1950 lze vysvětlit nepřítomnost běloušů v derby převládajícím vlivem plemeníka Simsona, který většinou předával svým potomkům vlastní barvu ryzáka, poměrně běžně dával i hnědáky. O Simsonovy potomky byl mezi majiteli stájí enormní zájem a každoročně se několik z nich objevovalo na startu derby. Po Simsonově éře následovala v československém turfu podobně intenzivní éra Cityho (ryzák), Gradiva (hnědák) a především Masise (hnědák).

Když se podíváme na nejlepší výsledky bílých koní v pražském derby, není nijak překvapivé, že o většinu z nich se zasloužili importovaní koně:

 3. místo DO IT (GER) Twen - Duas Gestüt Erlenhof
2005
 MOCNÝ Belendek - Monika St. st. Benešov
 1980
 4. místo MURAMIXA (FR) Linamix - Muravera Hrubý
 1995
 CHALCEDON Saragan - Chaluha Hř. Napajedla
 1987
 5. místo AMANT GRIS (FR) H. Rules - A. Praline Eldorado
2002
 BALLET DU BOLSHOI M.Ballet - Miss R.L. Edoc Brno
2000
 LIBRILLA (FR) Lesotho - Belle de C. Centrotex
 1997
 AMANDE PRALINE (FR) Rusticaro - Abbey Fond PZK
 1993



Letos bude mít možnost ukončit „černou sérii" běloušů Shaman ze stáje K-K Metal a.s. Vedle Ignacia druhý produkt chovatele Vítězslava Vandy na startu letošního derby má nespornou výhodu: nemá co ztratit a může své příznivce jen příjemně překvapit. Tato charakteristika ostatně platí o celé jeho dosavadní kariéře. Na jaře se s ním v tříletém ročníku příliš nepočítalo a jeho třetí místo ve Velké jarní ceně mnozí přisuzovali štěstí a událostem na startu, které znemožnily podat optimální výkon Blue Coralovi a Pateovi. Shamanův tehdejší jezdec Václav Janáček už po tomto dostihu upozorňoval na to, že hřebci budou vyhovovat delší distance. To potvrdil ve Velké červnové ceně, kde po boji o krk porazil Medea, byť řada expertů hodnotu tohoto doběhu vzhledem ke slabší konkurenci zpochybňuje. Proto Shaman setrvává i před derby v pozici, kterou Němci nazývají "chancenreicher Aussenseiter", tedy "šancový outsider". To v dostihovém sportu nemusí být protimluv.

Trenér Martin Suchánek se na vyhlídky svého svěřence dívá s optimismem. „Na derby se těšíme. Mohlo by sice přijít trochu později, ale Shaman je v pořádku a věříme si." Jezdecké obsazení realizační tým z Křenůvek zatím tají, ale už žokeje pro svého koně našel a nebude to Jiří Palík, který si pro derby zvolil Blue Corala.

Jediný otazník představuje skutečnost, že si Shaman při vítězství ve Velké červnové ceně ušlápl podkovu. "Musela se tomu trochu přizpůsobit práce. Je v plném tréninku, moc velký rozdíl to není. Uvidíme, jsme domluveni, že kdyby se nám to nelíbilo, tak Shamana necháme do Slovenského derby. Je to příliš dobrý kůň na to, abychom riskovali zranění. Na druhou stranu, jestli bude v pořádku a zatím tomu všechno nasvědčuje, tak do Prahy pojede a myslím, že nebude mít problém."

Situaci před derby vidí Suchánek otevřenou: "Myslím, že vyložený favorit není. Němci dohlásili dobré koně, kteří ale své úspěchy dosáhli na německých drahách. Otázkou bude, jak budou utíkat u nás, každý dostih je jiný. Jsou to ale koně, s nimiž se podle mého názoru Češi mohou měřit, není to vyloženě velký rozdíl. Ale třeba se pletu. Všechno se ukáže za týden."