21. června 2007

Střízlivé ambice na Pavlině dvoře

Přijde-li řeč na loňské vítězství v Českém derby s Laureatem, Václav Janáček jen těžko hledá slova. Chvílemi se zdá, že si možná dodnes neuvědomil, čeho vlastně před rokem dosáhl. Prožil velkou euforii, slzy triumfu i ovace veřejnosti. V neděli jej zřejmě čeká jiná zkušenost. Zatímco loni si s Laureatem věřil a byl pod psychickým tlakem, letos se vyhoupne na jednoho z outsiderů dostihu Wavelight Lasera. "Loni to byl hůř odježděný dostih a vyhráli jsme, tentokrát by to možná při optimálním průběhu nemuselo být úplně marné. Ale tvrdit, že patříme k favoritům, rozhodně nemůžu," řekl včera úřadující šampión žokejů a lídr aktuálního pořadí, který bude v dostihu o modrou stuhu držet palce i jednomu ze soupeřů. Na hřebci Another True Story absolvuje svůj debut v derby Janáčkova přítelkyně Ingrid Koplíková.

Na start svého druhého derby v životě půjde Janáček v klidu, očekávání veřejnosti jej tentokrát nemusí znervózňovat. Wavelight Laser je přesně tím typem koně, který si dosavadními výkony vyběhal místo ve startovních boxech derby, odborníci ani sázející o něm ale výrazněji nediskutují. Šampiónská centrála trenéra Filipa Neuberga byla dlouho přesvědčená, že před derby má ještě jiné eso v rukávu než syna Silvana v majetku stáje Win-Bors. Jenže Samson se do derby nedostal a dvojnásobný vítěz menších dostihů na jaře Aprillo podle svého realizačního týmu nakonec není pro takový úkol dost dobrý. Wavelight Laser tak Janáčkovi prakticky zbyl jako jediná šance.

Podobně jako někteří další nezvítězivší koně z Pavlina dvora Wavelight Laser zpočátku zamířil do Německa. Po loňském proběhnutí v Halle se letos v dubnu dvakrát představil v Drážďanech, kde doběhl čtvrtý a druhý v dostizích nezvítězivších na tratích kolem dvou kilometrů. "Zejména při tom druhém místě jsem z něj měl dobrý pocit," konstatuje Janáček.

Jenže pak přišlo selhání v mosteckém Memoriálu dr. Frankenbergera, které si žokej dodnes nedokáže úplně vysvětlit, a ani v závěrečném startu před derby Wavelight Laser příliš neoslnil. Ve Velké červnové ceně sice skončil třetí, ale více než čtyři délky za bojující dvojicí Shaman - Medeo. V derby může Wavelight Laser jako kůň s třetím nejnižším průběžným handicapem jen příjemně překvapit, což je minimálně psychologicky výhodná výchozí pozice.

Rok po velkém vítězství s Laureatem Janáček nemá příliš času na vzpomínání. Nachází se uprostřed dalšího lítého boje s Janem Rájou a dalšími o jezdecký šampionát, v honbě za dalšími body je ochoten sjezdit republiku křížem krážem a startovat i na menších závodištích. S odstupem času nevnímá, že by vítězství v derby na jeho kariéře něco výrazněji změnilo. "Derby je skvělý dostih, který chce každý vyhrát a který má velkou cenu. Že by mi ale úspěch s Laureatem otevřel dveře k větším počtu koní, si netroufám tvrdit. To vítězství mi každopádně už nikdo nevezme.." konstatuje.