21. června 2007

"Top 10 odpadlíků"

Snít sen o derby není maličkost. Něco to stojí a čím déle stáje sní o tom, že jejich kůň ukořistí vavřínový věnec s modrou stuhou, tím dražší tyto úvahy jsou. Na jaře je nadějným koněm pro derby téměř každý, postupně však kandidáti jeden po druhém odpadají. Letos majitelé 74 přihlášených koní zaplatili na přihláškách a OSK dohromady 2,9 miliónu korun. V posledních dnech vyvolaly největší rozruch tři německé týmy, které za jednorázovou sumu zhruba čtvrt miliónu své koně dohlásily, výrazně méně se už hovoří o stájích, jejichž derby-naděje někdy mezi koncem února a začátkem června pohasly. Jejich koně, mnohdy předběžně favorizovaní na základě původu, výkonnosti či země tréninku, často zastavila zranění či nepřízeň osudu, někdy se jednoduše jen nepotvrdilo vysoké mínění trenérů o jejich třídě a vytrvaleckých schopnostech. Sestavil jsem malý seznam nejzajímavějších "odpadlíků" letošního derby.

NIGHTINSHINING (IRE, Night Shift) - Dostihová stáj Pegas, tr. Roman Vítek. Mohutný ryzák stál jako roček 24 tisíc guinejí a dvouletou kariéru absolvoval v barvách Nigela Buntera u trenéra A. Kinga. Ze čtyř startů na britských ostrovech si připsal vítězství na hluboké půdě v srpnovém dostihu nezvítězivších v Leicesteru a následně finišoval šestý z osmi koní v sandownských Solario Stakes (Gr.3), za což obdržel Racing Post Rating 90. Na podzim jej zakoupil pro stáj Pegas trenér Roman Vítek, kterého na hřebci zaujal podle vlastních slov příznivý poměr dobré třídy, zdraví a příznivé ceny. Nightinshining se tak v zimě před sezónou zařadil k předběžným favoritům Českého derby a jarní přípravu absolvoval v maďarském Alagu. Jeho ambice zastavilo zranění. "Měl smůlu. To zranění naštěstí nebylo fatální a nejedná se ani o problém typu poškození šlachy, který by se s tím koněm měl táhnout celý život. Doufáme, že se to úplně zahojí a kůň je zpátky v tréninku, nicméně z hlediska derby už pozdě," řekl Roman Vítek. "Přišlo to v nejméně vhodném čase, ale u Nightinshining se distanční optimum podle všeho nachází někde jinde než na 2400 metrů. Proto byl také hlášen do kratšího a rychlejšího derby v rakouském Ebreichsdorfu a ani my jsme nebyli úplně přesvědčeni, že nakonec nastoupí na 2400 m v Praze."

ARISTILLUS (GB, Galileo) - Stáj Dibek, tr. Arslangirej Šavujev. Když byly v únoru uzavřeny přihlášky derby, o Aristillusovi se hodně mluvilo nejen kvůli jeho původu, ale i proto, že se nacházel jako kůň ruského majitele v americkém tréninku. Hřebec se ale mezitím přestěhoval jako zástupce kazašské stáje registrované v Česku do Mostu k Arslangireji Šavujevovi a na tuzemských drahách jsme jej zatím neviděli. Jeho anabáze nepostrádala zajímavé zvraty, původně byl totiž při koupi deklarován už jako plemeník pro Kazachstán a teprve o něco později padlo rozhodnutí zařadit ho ještě do dostihové přípravy v Česku. Aristillus ale dostal šimbajny a jeho česká premiéra se tak výrazně časově posunula. "Už normálně pracuje. Je to obrovský kůň, který stále dospívá a svým zevnějškem i krásnou cvalovou akcí působí opravdu impozantně," prozradil spolupracovník mostecké centrály Jiří Hrabák. "Trenér Šavujev naléhal na majitele, aby tomuto hřebci se skvělou krví dal co nejvíce času. Bude to velká naděje pro příští rok, jako čtyřletý nebo pětiletý by mohl být velmi zajímavou posilou."

ELUSIVE FLASH (USA, Freud) - Alfija Šajkudinová, tr. Paul Cole. Klisna ruské majitelky v anglickém tréninku se na listině přihlášených do Českého derby příliš neohřála, stejně jako její stájový kolega Ultimate Akdov byla škrtnuta už začátkem května. Tempařka Elusive Flash, vítězka dostihu nezvítězivších dvouletých a neúspěšná účastnice listed v Newbury, od té doby vyběhla jen jednou, 21. dubna zato finišovala třetí ve Fred Darling Stakes (Gr.3) v Newbury a získala Racing Post Rating 100. "Není důvod nemyslet si, že nemůže vyhrát black-type dostih nebo se v něm umístit," napsal Racing Post.

DIAMOND KING (GER, Dashing Blade) / PATE (GER, Dashing Blade) - Wrbna Racing, tr. Čestmír Olehla. O osudu dvojice německých importů stáje Wrbna Racing už jsem ve svém zápisníku psal, na tento seznam ale určitě patří. Dříve skončily naděje Patea, který po převrácení ve startovacích boxech před Velkou jarní cenou nabral vzhledem ke zranění pracovní manko, Diamond King potom svého kolegu následoval do tábora „derby-odpadlíků" ve druhém červnovém týdnu, když si poranil kopyto a musel být škrtnut z Červnového poháru.

LE BARON (GER, Macanal) - stáj Hrubý, tr. Lucie Vondrová. Jestliže si pražská stáj Hrubý letos vychutnala klasický úspěch Hanover Lady, v případě Le Barona vypila kalich hořkosti až do dna. Loni ve dvou startech neporažený hnědák a „pardubický zimní favorit" se letos na dráze vůbec nechytl. Nejprve bez jakéhokoli progresu v cílové rovině finišoval osmý v Memoriálu profesora Michala, následně nepříjemně zaskočil svůj tým ve Velké jarní ceně. Tam jej žokej Georgijev ani na okamžik nemohl ovládat, zpěněný Le Baron absolvoval celý dostih ve vnější stopě u písku a nakonec byl diskvalifikován. Tím jeho pouť klasickými dostihy skončila. "Le Baron je krátce po kastraci a pan doktor mu odoperoval také tukový nádor v oblasti nozder, který měl dlouho a nevěděli jsme, jestli to třeba nemůže být zdrojem jeho psychické lability. V současné době bych řekl, že je v dobré rekonvalescenci, chodí na kolotoč a chystá se na start na proutěných překážkách," řekl majitel František Hrubý. "Myslím, že se u Le Barona projevilo hlavně to, že jeho původ je mixem americké krve. Ta je přece jen orientována na rychlé zúročení investovaných peněz a tudíž na dostihy dvouletých. I když na nás Le Baron na nás působil dojmem krásného, velkého koně, tak on prostě odevzdal všechno jako dvouletý. Dnes mohu v retrospektivě litovat, že jsem ho pošetřil a nedal do zimního favorita ve Švýcarsku, kam byl přihlášený. Měl jsem s ním běhat a tříletou sezónu řešit až později."

OKTAJ (GER, Seattle Dancer) - Stáj Turan, tr. Arslangirej Šavujev. Loni patřil k nejlepším a také nejranějším dvouletkům na českém území. Hned zjara vítězně debutoval a poté ovládl Simsonovu cenu.V srpnu trochu nečekaně podlehl klisnám Faneze a Kala Blance v karlovarské Ceně Masise, poté ale výkonem uspokojil v badenské Maurice Lacroix-Trophy (Gr.2), kde jako největší outsider v šestičlenném poli ztrácel z pátého místa na vítězného Global Dreama 5 ¼ délky. Sezónu zakončil těsným druhý místem v Ceně zimního favorita a to byl jeho poslední start v České republice. Oktaj sice zůstal i nadále v tréninku Arslangireje Šavujeva, vzhledem ke zdravotním potížím ale na jaře nevyběhl a nakonec byl před dvěma týdny přesunut do Kazachstánu. Tam se v polovině srpna zúčastní kazašského derby v Almaty, pro které Ardak Amirkulov neměl vhodného koně, a tak stáhl ze střední Evropy Oktaje.

PRIORY BAY (USA, Lear Fan) - Galaxie H.M., tr. Josef Váňa. Nejlepším ze čtveřice loňských výkonů Priory Baye na ostrovech bylo druhé místo mezi nezvítězivšími v Lingfieldu. Hnědák se poté dostal jako miliónový nákup do Česka, kde vyloženě nezklamal, ale na užší elitu málo přehledného ročníku to zatím také nestačilo. Po čtvrtém místě v Memoriálu profesora Michala přišlo třetí místo v Memoriálu dr. Frankenbergera dvě délky za vítězným Savignonem. Josef Váňa se následně hřebce rozhodl připravit pro rakouské derby, start v přípravném Vederemo-Rennen ale skončil neúspěchem. Když poté Priory Bay příjemně překvapil slušným výkonem a pátým místem v drážďanském listed Dresdner Preis der Dreijahrigen, trenér si poněkud rval vlasy: "Po dnešním výkonu mě hrozně štve, že jsme škrtli Priory Baye z českého derby. Zaměřili jsme se na Rakousko, ale nevyšlo nám Vederemo-Rennen a zjistili jsme, že se mu tamní dráha na levou ruku vůbec nelíbí. Tam když kůň nemá dobrou startovní pozici, tak sice může vyhrát, ale musí být rychlík proti osobákům. Tohle jsme prokoučovali, on by se Priory Bay na 2400 metrů v Praze neztratil. Co se dá dělat..."

KING'S REGIMENT (IRE, King's Best) - Stáj Dibek, tr. Arslangirej Šavujev. Nositel výborného původu stál jako roček 62 tisíc guinejí a po dvou nic neříkajících startech v Newmarketu a Wolverhamptonu byl jako dvouletý zakoupen stájí Dibek. Z někdejšího svěřence trenéra Jarvise se vyvinulo jedno z největších zklamání letošního derby-ročníku. Začal opatrně na trojkové scéně v Chuchli, po pátém a třetím místě se ale zdálo, že se vzhledem k průběžnému handicapu 64 kg nedostane do derby. Hřebcův realizační tým se pokusil na poslední chvíli zvrátit situaci startem v Červnovém poháru, po aktivním průběhu a předposledním místě ale ambice King's Regimenta definitivně pohasly. Hned v pondělí po dostihu byl vykastrován a nějaký čas ho zřejmě na dráze neuvidíme. "Jeho problémem bylo, že byl příliš hřebec, na závodišti měl jiné zájmy než dostihy a to se projevovalo na jeho výkonech," řekl Jiří Hrabák.

MIRISK (Security Risk) - J+J Votava, tr. Jitka Votavová. Nejvýše hodnocený dvouletek minulé sezóny na českém území se zapsal do paměti turfmanů vítězstvím v Ceně zimního favorita. Tento úspěch proti tehdejšímu výkvětu ročníku přinesl vysoká očekávání, která se hřebci manželů Votavových zatím nepodařilo naplnit. Posledním zimním favoritem, který se dokázal prosadit v derby, byla v roce 2003 Ohne Sorge, od té doby vítězové tohoto dostihu neměli s bojem o vavřínový věnec mnoho společného (Pokerfox třináctý, Jazz Dancer a Indian Train nestartovali). Mirisk je pokračovatelem tohoto trendu. Letos se nejprve zranil v transportéru při cestě na Memoriál profesora Michala, poté při Velké jarní ceně dokázal vzbudit pozornost pouze nervozitou před startovacími boxy a následně nepřesvědčil ani vzdáleným třetím místem 18 délek za Charleym v Červnovém poháru. Handicapové hodnocení by mu nakonec k obsazení posledního boxu v derby stačilo, realizační tým ale na účast v rovinovém dostihu roku nakonec rezignoval.