27. května 2008

16 ostře sledovaných –první pokus

Pravidelný čtenář si nepochybně všiml, že tento zápisník chce být mimo jiné hravý. A protože je čistě soukromým médiem, nevyhýbá se ve zdravé míře ani různým spekulacím a teoriím, které k boji o modrou stuhu neoddělitelně patří. Teď přichází chvíle, na kterou jsem se těšil celé jaro. Jestliže velká osobnost zámořské dostihové žurnalistiky a jeden z autorových vzorů Steve Haskin v týdnech před Kentucky Derby pravidelně zveřejňuje svůj "Derby tucet", podobný žebříček najdete v příštích třech týdnech i v mém zápisníku. Jen těch koní bude pochopitelně šestnáct. Berte to jako čistě subjektivní názor a svým způsobem hru. Netvrdím, že kůň na prvním místě tohoto přehledu musí derby nutně vyhrát - pouze jej v daný okamžik považuji za nejzajímavějšího. Tento týden je to Budapest, mnozí další v této hitparádě chybí. Za sedm dní může být všechno jinak...

1. BUDAPEST (IRE), Montjeu - Run To Jane

Jasna / Josef Váňa

Po zimním importu do Česka zatím neudělal nic špatně. Demonstrace jeho kvalit v Memoriálu dr. Frankenbergera byla působivá. Zbývá zopakovat podobný výkon ve Velké červnové ceně a zmizí i poslední otazník.



2. YPSILLON KING (GB), Hawk Wing - You Are The One

Vimar-Dvorníky / Petr Kubík
Kůň ve slovenském tréninku nevyhrál České derby deset let, tento má veškeré předpoklady zajistit, aby se v Praze opět "nad Tatrou blýskalo". V neděli si poprvé vyzkouší delší distanci než 1800 metrů. Potřebuje klidně cválat a mít v sedle žokeje s dobrým odhadem tempa.



3. DICK MORRIS (IRE), Kalanisi - Moet

Dr. Charvát / František Holčák
Loni Charley, letos Dick Morris - předběžným spolufavoritem derby je opět valach. Do českého turfu vstoupil impozantně, ukázal bojovnost a může se dál zlepšovat. Přesto bude v neděli zajímavé sledovat, zda se mu skutečně bude líbit delší distance.



4. AVE RANSOM(GB), Red Ransom - Animatrice

CK Martin Tour / Michal Lisek
Od dubnového vítězství na 1800 metrů jsme jej neviděli v akci, listed v Baden Badenu se nemohl ze známých důvodů zúčastnit. I on potřebuje dobrého žokeje a tempo. Hovořit o něm pouze jako o koni s přihláškou do Prix de l‘ Arc de Triomphe by bylo nespravedlivé.



5. SWAKOPMUND (GER), Golan - Shiny Waters

CK Martin Tour / Michal Lisek
Druhý ze silného dua majitele Vojtěcha Martina ukázal ve Velké jarní ceně více než napovídá výsledek. Nositel vysoké třídy a schopnosti raketového zrychlení v cílové rovině by mohl být ideálním derby-koněm. Pokud prostojí 2400 metrů.



6. TULLAMORE (USA), Theatrical - Bungalow

YOKO / Zdeno Koplík
Sezónu zahájil jako nezralý tříletek, každým dalším startem se zlepšoval, až doputoval do pozice klasického vítěze na Slovensku. Teď ještě musí potvrdit slova trenéra o své vytrvalosti.



7. CONNEX (GER), Next Desert - Conelia

Dr. Charvát / Filip Neuberg
Talent ukázal už loni, ale teprve umístěními v rakouském Trial Stakes a Velké jarní ceně definitivně přesvědčil skeptiky. Údajně míří do Rakouského derby, které se jeví vzhledem k jeho dostihovému stylu jako jasná volba - pokud se tak opravdu stane, z tohoto přehledu vypadne.



8. URODOS (POL), Two-Twenty-Two - Uroda

DS Dvorce / Pavel Tůma
Dosud tak trochu schovaný diamant. Zda k jeho obroušení dojde už koncem června ve Velké Chuchli anebo až později v pardubické oranici, ukáží příští týdny.



9. LETNÍ BOUŘE, House Rules - Letní Noc

MHM / Jaroslav Myška
Akcie této na první pohled nepravděpodobné účastnice derby vyletěly nahoru jako meteor po Memoriálu dr. Frankenbergera. Klisny na startu největšího dostihu roku, to bývá vždy ošemetná věc, ale Letní Bouře má rezervy a podle trenéra jí Praha vyhovuje ještě lépe než Most.



10. ABASCAS(GER), Hamond - Abasca

Marko-Zlín / Filip Neuberg
Není to rozhodně vzájemná láska, co spojuje úřadujícího šampióna Václava Janáčka a Abascase. Těžko jezditelný ryzák přesto nejspíš bude Janáčkovou volbou pro derby. A to není málo.



11. MARALDO (GER), Bering - Marquesa Island

Harald Kronseder / Christian von der Recke
Zatím neporažený Maraldo směřuje do Prahy přes Mnichov, kde letos vyhrál dva malé dostihy. Aby však měl nárok na účast v Českém derby, bude potřebovat lepší handicap. Pro domácí stáje nebezpečí, ale zatím vzdálené.



12. LUCKY HORSE (POL), Two-Twenty-Two - Lucky Paradise

Stáj Siam / Jaroslav Drlík
Neúspěch ve Velké jarní ceně automaticky neznamená konec nadějí pro derby, ví dobře trenér i majitel. Na distanci 2400 metrů se míchají karty znovu - a Lucky Horse je v mnoha ohledech neznámou.



13. TEASSIO (GB), Generous - Tea Leaves

Hrubý / Jaroslav Drlík
Kdo na tomto synovi Generouse letos seděl, pěl chválu. Další neobroušený diamant a možný tajný tip, jemuž by narůstající distance neměla dělat problémy.



14. SUNNY SAM (GER), Black Sam Bellamy - Supercostellation

SCH Racing Team / Sándor Ribarszki
Těsným druhým místem v rakouském Vederemo-Rennen ukázal značný potenciál. Kůň připravovaný speciálně na dvojboj České derby - Maďarské derby ovšem naráží na podstatný problém: bude jeho handicap po přepočtu stačit na místo v pražských boxech?



15. ARABIAN GEM (IRE), Sadler's Wells - Goncharova

Spedition Zavřel / Josef Váňa¨
Každé derby má své "zlobivé dítě", které poutá naděje a jeho tým s ním má zároveň starosti. Letos je takovou postavou Arabian Gem - vytrvalecký talent se skvělým původem strávil jaro seznamováním s dostihovým ruchem. Aby se dostal do derby, potřebuje naplno uspět v poslední generálce: Červnovém poháru. Jinou šanci nemá.



16. VERNAL POINT (GER*), Glenstal - Vapeta

Stáj Mikon / Jozef Piruch
Patrioti a fanoušci nezdolné Vapety budou při Velké červnové ceně hnát dopředu tohoto ryzáka, který tentokrát už musí odevzdat své maximum. Nejen kvůli potřebnému handicapu, ale i proto, aby byly odhaleny jeho skutečné kvality.