30. května 2008

Majitel Overdose chce do Prahy. Co na to handicaper?

Situace maďarského turfu je všechno jiné než růžová, ale při vyslovení jednoho jména turfmani z Budapešti bez rozdílu pookřejí. Overdose, který šokoval Německo lehkým triumfem v Baden Badenu, dává alespoň na chvíli zapomenout na vleklou krizi kolem Kincsem Parku a trvající hrozbu skoupení tamních pozemků pro nedostihové účely. Stále slavnější barvy stáje SCH Racing Team bychom mohli brzy vidět i v Praze - Overdosův tréninkový kolega Sunny Sam je připravován pro České derby. "Chtěli bychom, aby běžel derby v Praze a následně v Budapešti. Bohužel není úplně jisté, zda se do Českého derby se svým handicapem vejde," řekl majitel Zoltán Mikóczy.

Rodák z Dunajské Stredy, jehož firma Steel Center Hungary sídlí v Budapešti, se pohybuje v dostihovém světě přes patnáct let. Kdysi měl většinu koní ve slovenském tréninku, mezitím jeho nejlepší plnokrevníky včetně Overdose a Sunny Sama připravuje šampión maďarských trenérů Sándor Ribarszki v Alagu.

Hnědák německého původu Sunny Sam (Black Sam Bellamy - Supercostellation) loni finišoval čtvrtý v bratislavské Karpatské ceně, jen půl délky za současnou slovenskou hvězdou Ypsillon Kingem. Letos na sebe dvakrát upozornil v rakouském Ebreichsdorfu, kde nejprve doběhl čtvrtý v klasickém Trial Stakes a následně těsně druhý v derby-trialu Vederemo-Rennen. Že zůstal na přihláškách derby se tak jeví být pochopitelné.

"S Prahou jsme od začátku počítali, proto jsme Sunny Sama neposílali do Starohájského kritéria, abychom ho mohli důstojně připravit na České derby," vysvětluje pan Mikóczy. "Teď máme trochu obavy, zda se dostaneme na startovní listinu. Přitom ten kůň by nám v Praze určitě neudělal ostudu. Po otci jednoznačně zdědil vytrvalecké schopnosti, jako dvouletý byl navíc pošetřen, protože se jevil jako velký, pozdní kůň. Vyplatilo se, teď nám to vrací. Budou mu vyhovovat spíše velké dráhy jako Budapešť a právě Praha."

Otázka, jak je to s tím klíčovým handicapem, není úplně jednoduchá. Podle informace webu turf.sk zveřejňují Maďaři pouze hodnocení domácích startů (formu). Za vítězství v Gróf Erdödy Rudolf Emlékverseny obdržel Sunny Sam známku 71 kg, v rakouském handicapu má po Vederemo-Rennen úspěších 72,5 kg. Jak je to s přepočtem na český handicap si můžete přečíst ZDE.

Kontakty pana Mikóczyho s českým turfem se neomezují jen na případný start Sunny Sama v Praze. Společně s majitelem Vojtěchem Martinem vlastní v syndikátu dvouletého Maribora, který výhledově směřuje do Ceny zimního favorita. "I proto bychom byli velmi rádi, kdyby vše dopadlo dobře a mohli bychom se v Praze ukázat," konstatuje. Kromě Sunny Sama letos disponuje ještě dalším vytrvalcem v osobě Karandzera (Be My Chief - Kliwia), syna polské derby-vítězky Kliwie. Ten by měl své ambice pro Rakouské a Maďarské derby naznačit na nedělním mítinku Turf gala v Bratislavě.

Vědomí kvalit Sunny Sama a Karandzera mimochodem panu Mikóczymu výrazně ulehčilo rozhodování o distančním směřování největší stájové hvězdy. "Když má člověk ve stáji dva takové vytrvalce, pokušení ,natahovat‘ Overdose bylo minimální. Jevil se jako sprinter, tak s ním od začátku počítáme pro sprinterské distance," usmívá se.

Současné úspěchy Overdose (Starborough - Our Poppet) jsou pro jeho majitele naplněním velkého dostihového snu: "Ani pro to neumím najít správný výraz, konečně máme koně, který je srovnatelný s evropským standardem. Jeho nedělní start v Bratislavě mi skoro každý vyčítá, další plány pro letošní rok jsou ale o dost vyšší. Do regionu se vrátí jedině v případě, že by se už nezlepšoval a neukázal evropskou výkonnost..."

Ohlas spanilé jízdy Overdose střední Evropou je v Maďarsku enormní. "Overdose je tady vnímaný jako symbolická šance na zviditelnění těžce zkoušeného turfu, je velmi medializovaný," vysvětluje majitel. „Loni byl tady v Maďarsku vítěz trojkoruny Saldenzar, který lidi dělil na dva tábory - jedni ho měli rádi, druzí ne. Overdose je specifický i tím, že lidi naopak sjednocuje. Něco takového tady už dlouho nebylo, všichni mu přejí, aby zaběhl co nejlepší výsledek."