3. června 2008

Štěstí pršelo Dickovi Morrisovi

Když patnáct tříletých koní v neděli vcházelo do chuchelského paddocku, svítilo letní slunce. O necelou půl hodinu později byla Velká Chuchle pod vodou. Kdesi mezi tím se rozhodovalo o favoritech Českého derby. Zatímco sledovaná špička vesměs potvrdila směřování do nejdůležitějšího dostihu svého života, naděje některých dalších byly smeteny podobně nelítostně jako poslední dostih odpoledne, který musel být zrušen kvůli dešti. Nebyl to ale den velkých soudů. Doběh Velké červnové ceny v pořadí Dick Morris - Budapest - Ave Ransom sice nepostrádá půvab, situaci před derby ale výrazněji nevyřešil. Většina zúčastněných stájí logicky věří, že hlavní představení se od generálky bude lišit. I proto byli trenéři prvních osmi koní v cíli spokojení.

Velká červnová cena už dávno není tím dostihem jako před třiceti lety, kdy byla téměř povinným rozcvičením před derby a její vynechání působilo jako výstřední tah. Trial na 2200 metrů přesto svůj význam má, což naposled prokázal loňský doběh Shaman - Medeo. Pozvolný návrat Velké červnové ceny na výsluní by po několika hubenějších ročnících mohl dokonat letošní rok, kdy se na jeho start postavilo to nejlepší, co mají tuzemské stáje v dané kategorii k dispozici. Ani letos se motivace jednotlivých týmů výrazněji nelišily od klasického standardu: zvýšení handicapu, testování distance, sžívání s Prahou. V roli favorita nastupoval Budapest (2,5:1) před Dickem Morrisem (3,5:1) a Ave Ransomem (5:1).

Hned první metry přinesly dramatický okamžik. Z vnitřního startovacího boxu odskakující Ave Ransom při odpíchnutí na startu klopýtl a měl co dělat, aby udržel rovnováhu. Těchto několik okamžiků jej stálo vedení, a tak se do čela posunul outsider Seco. V prvním oblouku se k němu navzdory předstartovním proklamacím přidal Dick Morris. Žokej Radek Koplík se rozhodl na nic nečekat a udal pomalejší tempo, které ostatní rozhodli akceptovali. Na čelných pozicích byli k vidění i Imposant for Life a Ave Ransom, který likvidoval své úvodní manko, naopak zcela vzadu se pohybovali Swakopmund, Abascas a Cabernet.

Na konci protilehlé roviny hlídali špici stále Dick Morris a Ave Ransom, Budapest se pohyboval kolem šestého místa. V lahovickém oblouku se posunuli ke třetímu místu Swakopmund a Magic Slipper, dlouho se ale zdálo, že vedoucí dvojice má vše pod kontrolou. Dick Morris v cílové rovině odrazil několik útoků Ave Ransoma a uháněl vstříc vítězství. Až 300 metrů před cílem se odlepil u bariéry Budapest, který pod rukama Jana Ráji nasadil k důraznému finiši a svedl s Dickem Morrisem tuhý boj. Cílový mezník přišel pro favorita z tréninku Josefa Váni v nevhodnou chvíli - Dick Morris uhájil vítězství o hlavu. Třetí finišoval Ave Ransom před dotírajícím Magic Slipperem a outsiderem Duplem. Na dalších místech doběhli Cabernet, Swakopmund, Tesiov, Letní Bouře, Abascas, Universe of Gracie, Vernal Point, Mashrai, Imposant for Life a Seco. Prvních devět koní se vešlo do pěti délek, vítěz vyběhl na měkké dráze pomalejší čas 2:26,77.



Bude velkou otázkou příštích týdnů, zda Dick Morris potvrdí svou třídu i na distanci 2400 metrů. Jeho okolí je o tom zatím přesvědčeno. "S takovým koněm nemá cenu čekat na soupeře. Zkusil jsem jít z čela, ale je fakt, že posledních 200 metrů jsem se hodně bál o výsledek. Delší distance nebude problém, je to moc dobrý kůň a pan Holčák ho dobře nachystal," těšil se po doběhu muž se železnými nervy Radek Koplík.

Trenéra Františka Holčáka, který byl v neděli na bratislavském mítinku Turf gala a záznam dostihu viděl druhý den, průběh dostihu samozřejmě trochu překvapil: "Mysleli jsme, že Ave Ransom nebo někdo jiný bude cválat na špici. Celkově ale musím říci, že jsem velmi spokojený. Koník ještě není úplně hotový a myslím, že půjde ještě nahoru. Po dostihu je na tom ještě lépe než po Velké jarní ceně, je takový spokojenější. Ohledně distance si myslím, že když se bude v derby dobře cválat, Dick Morris 2400 metrů zvládne. Ono se na jaře mluvilo o spoustě vytrvalců, ale já myslím, že v letošním derby jich zase tolik nebude..."

Podobně spokojené hlasy ale zněly i z tábora druhého Budapesta. "Průběh jsme měli ideální, hlavním cílem bylo osahat si pražskou dráhu. Mám dnes pocit, jako bych vyhrál Velkou červnovou o deset délek," smál se žokej Jan Rája a rezervy viděl ve svém koni i trenér Josef Váňa: "Koník byl zamotaný vzadu, když se pak snažil probojovat dopředu, dvakrát se mu to přivřelo. Ukázal obrovský potenciál, nechtěli jsme dnes koně vyždímat na doraz a to se povedlo. Když to bude ještě o 200 metrů dál, tím lépe pro nás."

Svou sílu předvedla před derby stáj CK Martin Tour, jejíž Ave Ransom ztrácel na vítěze 3/4 délky a ani sedmý Swakopmund nebyl daleko. "Byl to dobrý dostih, který mi jako trenérovi řekl hodně," shrnul Michal Lisek. "Ave Ransom se odpíchl tak rychle, že mu to podjelo a málem upadl, ale stálo při nás štěstí a dostal se z toho. Cválal si po svém, není to žádný zvláštní puler, tempo mu vyhovovalo. Nezklamal mě ani Swakopmund, se kterým jsme zkoušeli jinou taktiku než v předchozích startech. Šel dobře, i když mu to úplně nevyhovovalo. V derby bude taktika zvolena jinak a myslím, že neudělá ostudu."

Do modré stuhy nyní může bez problémů zamířit i čtvrtý Magic Slipper, který po trojkovém vítězství zvládl zatěžkávající zkoušku na nejvyšší úrovni. "Ztráta na vítěze byla minimální a některé momenty v dostihu nám dávají naději, že to příště může být ještě lepší," radoval se majitel František Hrubý.

Ve velkém stylu se v neděli ukázala dvojice koní, kteří byli dosud připravováni na derby v ústraní. Benešovský Duplo, o němž se na jaře hovořilo jako o těžko jezditelném koni, si napoprvé výborně porozuměl s Reném Koplíkem a třebaže se v cílové rovině chvíli "kroutil", silným závěrem přiletěl na páté místo. "Ukázalo se, že to není zase tak komplikovaný kůň, aby ho musel jezdit stálý jezdec," vysvětloval trenér Tomáš Hurt, jemuž se tak črtá první kůň na startu derby v dosud nedlouhé kariéře. "René od nás dostal pokyny a všechno proběhlo v pořádku. Jsem moc spokojený s výkonem obou. Duplo se od jara jevil jako vytrvalec, proto jsme se také rozhodli vynechat Velkou jarní cenu a připravovat ho pro tento dostih, abychom zjistili, zda má jít derby nebo ne."

Dalším koněm, který dosud nepoutal pozornost diváků a po neděli musí být brán vážně, je Cabernet. Syn klasické vítězky Catoffle z Dostihové stáje Pegas běžel dlouho v poklidu na posledním místě s odstupem několika délek za polem, v cílové rovině ale předvedl obrovské zrychlení. O lepší výsledek než šesté místo přišel kvůli dvěma kolizím. "V cílové rovině byl jedním z nejrychlejších koní a ještě se dál bude zlepšovat. Musí se jezdit trochu s citem, ale myslím, že 2400 metrů prostojí," konstatoval jezdec Pavel Hlavatý, který si odskočil na krátké angažmá z Německa. Trenér Roman Vítek doplnil: "Povedlo se přesně to, co jsme si přáli, takže s výkonem jsem spokojen. Byl to v podstatě jeho první letošní start. V závěru se před ním otevřel prostor, on zareagoval, zrychlil a zase se to zavřelo. To bylo na distanci a na výsledku se to muselo projevit."

Osmý finišoval domácí odchovanec Tesiov, jehož derby-ambice ještě nemusí být u konce. "Dnes šel lépe než v Mostě, v cílové rovině dokázal zrychlit. Teď je otázka, zda bude mít cenu nastoupit do derby nebo ne, s majiteli si v klidu sedneme a zvážíme to," řekl trenér Jiří Janda.

Podobná situace vládne i kolem klisny Letní Bouře, v neděli s nevelkou ztrátou deváté. "Bohužel měla říji a nejevila o dostih takový zájem, jak bychom potřebovali. To je u klisen taková daň. Teď hodně záleží na handicapu a zdravotním stavu klisny po dostihu," shodli se trenér Jaroslav Myška a majitel Miloslav Halík.

Letní Bouře uzavřela zhruba polovinu nedělního pole, která i nadále vzhlíží k Českému derby. Doplnit ji může ještě desátý Abascas, přihlášený do Červnového poháru. Tomu zatím průběžný handicap k teoretické účasti ve vrcholu sezóny stačí, v ryzákově okolí se ale začíná šířit jistá skepse. "Příští neděli půjde Červnový pohár. Ještě to s ním zkusíme a šance tam určitě je, ale v nějaké dramatické vzepětí výkonnosti nevěřím," přemítal den po doběhu trenér Filip Neuberg. V hřebcově sedle byl poprvé Dušan Andrés, neboť stájový žokej Václav Janáček si s Abascasem příliš nerozumí. "Splnil jsem taktické pokyny, ale pak jsem ze zadní pozice nemohl dojet pole. Příště ho budu znát lépe, špatný kůň to určitě není," hodnotil Andrés.

Po zranění se vracející Janáček vedl domácího odchovance Imposant for Life, po aktivním průběhu ale skončil na předposledním místě. "Měl jsem výborný průběh, ale kůň asi nemá potřebnou třídu," krčil rameny dvojnásobný šampión, který se během jara objevoval v sedlech několika kvalitních tříletých. "Koho pojedu v derby? Do startu zbývají tři týdny, uvidíme..."

Definitivní konec nadějí do derby znamenala Velká červnová cena pro dvanáctého Vernal Pointa. "Posledních dvě stě metrů už jen držel tempo, zatímco ostatní zrychlovali. Zkrátka se definitivně ukázalo, že není vytrvalcem a musíme se smířit s tím, že se do derby nepodívá. Možná jsme na něj moc tlačili, teď dostane čas," řekl Ivan Michalec. Manželka Jitka dodala: "Někteří se s tím smiřují lépe, jiní hůř, ale 2000 zkrátka bude jeho strop. Glenstal tady bohužel žádné vytrvalce nedal..."