3. května 2008

Ypsillon King vykročil do Prahy ve velkém stylu

Je to už dvanáct let, co žokej Petr Kubík bojoval o vítězství v Českém derby na hřebci Mir Sadovi. Tehdy těsně podlehl Williamovi Lordovi v sedle Glowinga, ale nyní má třiatřicetiletý tochovický odchovanec novou šanci, tentokrát v roli trenéra. Jeho Ypsillon King ve čtvrtek ovládl rakouské Trial Stakes způsobem, který naznačil obrovský potenciál. Soupeřům ze čtyř zemí v závěru doslova utekl a v cíli činil jeho náskok na druhého Connexe 3 1/4 délky. Bezprostředně po doběhu se v Ebreichsdorfu hovořilo o „novém Proud Borisovi", ale Ypsillon King má očividně veškeré předpoklady na to, aby se z podobných nálepek s přehledem vymanil. Možná tak učiní už koncem června v Praze, neboť České derby je pevně v itineráři hřebcova slovenského majitele Pavla Vigaše. "Vaše derby nás láká. Rádi bychom se v Praze ukázali, protože loni jsme tam s Pepperousem neudělali dobrý výsledek v St. Legeru a chceme si trochu napravit reputaci," řekl Vigaš.


Působivé vítězství Ypsillon Kinga (Hawk Wing - You Are The One) v Ebreichsdorfu je o to zajímavější, že zástupce stáje Vimar Dvorníky neměl úplně ideální průběh dostihu. Zpočátku se držel v poli koní kolem čtvrté pozice, ale když se tempo po několika stovkách metrů zpomalilo, nezbylo žokeji Martinovi Srncovi nic jiného než jít dopředu. Závěrečný kilometr tak proběhl plně v režii Ypsillon Kinga. Už v oblouku před cílovou rovinou působil dojmem koně, který má nad ostatními výraznou převahu a v cílové rovině už Srnec v podstatě jen kontroloval situaci. "Musím říci, že je to jeden z nejlepších tříletých koní, které jsem kdy ve střední Evropě jezdil," poznamenal den po doběhu a toto tvrzení má značnou váhu, pokud si uvědomíme, koho všechno už Martin Srnec v tomto regionu vedl.

"Třídově si myslím, že je to opravdu naprostá špička. Jsem přesvědčený, že distanci derby v pohodě prostojí, otázkou je, jak to později bude v St. Legeru. Dnes v pohodě cválal bez toho, že by se nějak nadřel. Je to silný, velký kůň s dlouhým cvalovým skokem a takoví potřebují mít prostor a v klidu cválat," vysvětluje Srnec. „Myslím si, že by Ypsillon Kingovi měla Praha sedět víc než Ebreichsdorf a další věc je, že i kdyby se České derby běželo v tak pomalém tempu jak se u nás kolikrát koná, tak tenhle kůň si s tím poradí. Prostě si udělá tempo sám."

Klidná spokojenost vyzařovala den po úspěchu i z Petra Kubíka, který má v Ypsillon Kingovi první velkou hvězdu hned na počátku trenérské kariéry. "Myslím si, že kůň ukázal své kvality. Je pravda, že mě překvapil suverénní styl, jakým vyhrál. Pořád si myslím, že 2400 metrů prostojí, ale ve čtvrtek to vypadalo poměrně dravě. Vše ukáže čas a v Českém derby se to dozvíme. Tam míříme zcela jistě," konstatoval. Dalším testem by pro hřebce mělo být bratislavské Turf gala, výhledově se ale v tréninkovém centru Dvorníky nedaleko Dudiniec začínají rozhlížet i po větších dostizích v zahraničí.

Ypsillon King ukázal potenciál už loni, kdy ze tří startů získal jedno druhé a dvě třetí místa. "Bronz" přišel vždy na nejvyšší scéně: v listed Karpatské ceně a jedničkové Ceně Mojmíroviec. Ze skupiny nezvítězivších se ale hnědák vyčlenil až letos, když při zahájení bratislavské sezóny ovládl trojkový dostih na 1700 metrů. Poté už zamířil do Ebreichsdorfu. "Je to naprosto vyrovnaný kůň, dobře trénovatelný i jezditelný. Vyhovují mu rychlé dostihy. Už jako dvouletý ukázal, že při falešném tempu nemá potřebné zrychlení. Naopak rychlé dostihy zvládá dobře, protože má dlouhou cvalovou akci a z toho dokáže zabrat. Ve srovnání s naší loňskou nadějí Pepperousem je to naprosto jiná liga, výkonnostně i povahově," dodává Kubík.

Při letošních startech byli v hřebcově sedle stájový jezdec František Drozda a "vypůjčený" Martin Srnec. Nevyvolává v trenérovi takto slibný kůň myšlenky na návrat do jeho sedla, třeba právě v Českém derby? "Tak to víte, že člověku něco takového občas prolétne hlavou. Jenže práce okolo je stále dost..." zní odpověď.

Stejně jako Petr Kubík, i majitel Pavel Vigaš přiznává, že Ypsillon King je suverénně nejlepším koněm, jaký se dosud objevil na dráze v zeleno-oranžových barvách stáje Vimar Dvorníky. Ta mimochodem představuje svěží vítr ve slovenském turfu nejen svou výkonností, ale i geografickou polohou - není v bezprostředním okolí Bratislavy. "Stáj a tréninkovou centrálu máme ve Dvorníkách, to je asi pět kilometrů od Dudiniec. Já sám bydlím šedesát kilometrů odtud v Banské Bystrici," naznačuje pan Vigaš logistickou stránku svých dostihových operací. "Bratislava není úplně blízko, ale máme to poměrně nedaleko do Budapešti, což otevírá určité možnosti."


Velmi dobrý výkon předvedl v Trial Stakes také druhý Connex pod Václavem Janáčkem, který v cílové rovině statečně, byť marně, stíhal vítěze. "Jsem moc spokojený, protože z letošního úvodního startu se Connex vrátil zraněný. Chvíli to vypadalo na naštíplou bodcovou kost, což by znamenalo pro letošní sezónu konec, ale pak se ukázalo, že se jedná o méně závažné zranění. Přesto celou dobu více rehabilitoval než trénoval, a tak je zázrak, že vůbec mohl vyběhnout," hodnotil trenér Filip Neuberg.

Zástupce stáje Dr. Charvát v dostihu potvrdil trenérova slova ze začátku sezóny, že je to kůň pro rychlý ebreichsdorfský ovál. Velkou část 1700 metrové distance mohl cválat v klidu v zadní části pole, postupně se z průběžného osmého místa posouval dopředu a v cílové rovině měl dostatek sil na útok. "Byl moc vzadu, to jsem nechtěl, ale tak se to vyvinulo. Vítěze, který všem utekl už přes oblouk, ohrozit nemohl. Šel dlouhým táhlým závěrem a měl jsem dojem, že kdyby byl dostih o 200 metrů delší, že by možná na vítěze přišel, ale to jsou jen teorie. Styl vítězství Ypsillon Kinga bych nicméně označil spíše za jistý než zadržený, jak je v oficiálním výroku," dodal trenér.

Vzhledem k tomu, že majitel Jiří Charvát má k dispozici vedle Connexe ještě Dicka Morrise, začínají se črtat zajímavé šachy. Pokud by "modrožlutí" dostáli politice, které se často drželi v minulosti, tedy podle možnosti neposílat proti sobě své hlavní hvězdy, znamenalo by to Connexovu neúčast v Českém derby. "Zatím to vypadá, že jej budeme výhledově chystat pro Rakouské derby," řekl Neuberg s tím, že příští start Connex zřejmě absolvuje ve Velké Chuchli.


Vedle Ypsillon Kinga a Connexe se Trial Stakes zúčastnili ještě někteří další koně přihlášení do Českého derby. Maďarský Sunny Sam finišoval s Piotrem Krowickim čtvrtý se ztrátou sedmi délek na vítěze, letos debutující The Storm (J. Rája) doběhl sedmý a Moral Duty (T. Lukášek) dokonce až desátý v dvanáctičlenném poli. "The Storm na mě působil jako šikovný kůň, ale podle jeho projevu jsem měl pocit, že bude doma spíše na kratších distancích. Byl to takový výbušný výkon, kůň je rychlý z místa, ale dokola to asi nebude," řekl žokej Jan Rája.