7. května 2008

Urodos je zabalen do vaty, čeká ho Velká jarní

Květen není v dostihovém sportu lásky čas. Pro trenéry a majitele tříletých koní to je hektické období plné naděje i zklamání, neboť právě teď se v plné nahotě ukáže, kdo má jaké karty. To prověří nejen dvojice jarních klasik, ale především vrcholné dostihy tříletých na vytrvaleckých distancích. Minulá neděle tak na chuchelském závodišti uzavřela období, v němž jsme si počínali jako věštkyně s křišťálovou koulí - potenciál a distanční schopnosti nadějných tříletků jsme odhadovali na základě sezónních debutů v dvojkových a trojkových dostizích. Nyní můžeme za touto zábavnou, ale dost vyčerpávající činností udělat tečku. V neděli potvrdil vysoké ambice Urodos, trenérovi Josefu Váňovi přibyly starosti a duo derbystů stáje Wrbna Racing se definitivně smrsklo na jednoho sólistu. Naopak stáj Yoko má ve hře o derby minimálně dva zástupce.

Před dvojkovou Cenou Střížkov na 1600 metrů bylo hlavní otázkou, jak přezimoval člen loňské ročníkové špičky Urodos (Two-Twenty-Two - Uroda). Polský rodák z Dostihové stáje Dvorce se v paddocku líbil a sázející ho poslali na start jako favorita 20:10. Hnědák, který loni nejprve vyhrál svůj debut a na podzim finišoval druhý za Apartmanem v pardubickém "zimním favoritovi", se po startu ocitl na chvostu pole, ale jen na chvíli. Jezdec Jakub Pavlíček jej okamžitě směřoval ve vnější stopě dopředu a brzy už pracoval na průběžném třetím místě, zhruba dvě délky za vedoucím Blackem.

Urodosovi byl dopřán klidný dostih bez větších kolizí a když se energickou cvalovou akcí posunul v lahovickém oblouku dopředu, vypadaly jeho šance velmi dobře. 400 metrů před cílem vytáhl Pavlíček bič a vyzval hřebce k akceleraci. Společně s dobře jdoucím Blackem se odpoutali od soupeřů a svedli krátký souboj, který nakonec vyzněl o dvě délky pro táhlým koncem jdoucího Urodose. Hnědák vyhrál se znatelnou rezervou a stylem, který příliš nepřipouští pochyby o jeho budoucím distančním směřování. "Projevem se jeví jako vytrvalý kůň, k tomu ho předurčuje i původ. Navíc má hodně napracováno, takže jsem věřil, že to dnes bude hodně dobré. Urodos pořád zraje, i jeho ovladatelnost je stále lepší," řekl jezdec Pavlíček.

Mladý trenér Pavel Tůma, který před třemi lety finišoval třetí ve Velké pardubické s Laneretem a v posledních deseti letech nasbíral dvacet jezdeckých vítězství, se po doběhu vyjadřoval opatrně. "Urodos se v práci ukazoval dobře, ale z aktivní kariéry v dostizích vím, že stačí málo, aby to nevyšlo. Kůň se zraní i na rovině, tak mi jde hlavně o to, aby vydrželo zdraví," řekl muž, jenž ve Dvorcích na Bruntálsku připravuje deset vesměs překážkových koní. "Distančně je to myslím kůň dokola. Jestli to bude stačit na derby, to zatím netvrdím. Teď ho zabalím do vaty, budu ho šetřit a půjde Velkou jarní cenu."

Povahově není Urodos podle svého trenéra úplně jednoduchý kůň, ale na dráze odevzdává výkon. "Jezdím si ho v práci sám. Je to takový hřebčí typ a potřebuje tvrdší ruku, ale mám ho moc rád. Je to profesionál se vším všudy - v boxe sice dělá nepořádek, ale když jde závodit, soustředí se na dostih," dodal Tůma.

Výrazně lépe než při debutu si počínal Tullamore (Theatrical - Bungalow), který ztrácel na vítěze z třetího místa 3 1/2 délky. V dostihu sice jeho projev působil místy ještě nezkušeně, ale v cílové rovině pod žokejem Janem Rájou dokázal akcelerovat a od zbytku soupeřů odešel o pět délek. "Potřebuje ještě dozrát, ale dnes šel koncem a bylo vidět, že by měl stát delší distanci. On je květnový a stále se chová jako hříbě. Pod silným žokejem ukázal určité záblesky, že v něm něco je," řekl trenér Zdeno Koplík, který nyní bude potomka Theatricala směřovat zřejmě do slovenské Velké jarní ceny. "Ještě uvidíme, jestli tam pojedeme, ale mohlo by to být zajímavé minimálně kvůli handicapu."

Trojice Shaakey (Daylami - Balaabel), Casio (Ray of Light - Cassa) a Alpha Bid (Baby Bid - Alpha Lane) si svými výkony o zaplacení dalšího zápisného pro derby příliš neřekla. "Jsou to všechno úvahy, které je třeba dobře domyslet. Alpha Bid byl celý březen nemocný a podle toho to dopadlo. Uvidíme, jak bude vypadat po dnešním startu," řekl trenér Zdeněk Matysík o bílém valachovi, který doběh uzavřel.

Sledovaný vstup do sezóny si v neděli odbyl Arabian Gem (Sadler's Wells - Goncharova). Irský hnědák v barvách Spedition Zavřel se v dubnu nevešel na startovní listinu, nyní jej v Ceně stanice Letňany (III, 1800 m) neminula role horkého favorita. To se trenéru Josefu Váňovi příliš nelíbilo a už před startem vyprávěl na tribuně cosi o přemrštěných očekávaních novinářů a diváků. Dostih se pak vyvinul ještě hůře než četní příznivci Arabian Gema čekali. Hnědák se opozdil v boxech a na startu tak ztratil asi 10 délek. Velkou část dostihu absolvoval osamocen se značnou ztrátou a třebaže v cílové rovině pod Janem Rájou pole dohnal a zrychlil, více než 11. místo se ztrátou 18 1/2 délky na vítězného Nice Tigera vytěžit nemohl. "Je to smůla, příště to budeme muset nějak ošetřit," kroutil hlavou Váňa. "Ale nevadí, do derby je ještě spousta času. V práci si zkusil seběhnout kopeček v Mostě a tam absolvuje příští start."

Podobné pocity jako Váňa zažíval 20. dubna Zdeno Koplík, když jeho perspektivní Nice Tiger (Tiger Hill - Narola) nevstoupil do boxů. Tentokrát šlo všechno hladce a hnědák v sedle s žákem Filipem Koplíkem už 300 metrů před cílem neměl reálného soupeře. Třebaže v lahovickém oblouku obíhal pole zvenčí a bič se v rukou mladého jezdce objevil o něco dříve než by si trenér zřejmě přál, Nice Tiger zanechal velmi solidní dojem a podobnou akcí jako Urodos si řekl o pozornost do budoucna. "Vstup do startovacích boxů jsme trénovali a vyplatilo se. Šel tam, ani se nehnul. Jsem rád, že to tak dopadlo," konstatoval Zdeno Koplík. "Tenhle kůň má podle mě velkou budoucnost. Samozřejmě jako vytrvalec, jeho rodina v Německu běhala derby nebo St. Leger."

Na závěr nedělního bloku se zastavme u filozofické otázky, jak moc brzdí koňská psychika klasické naděje. Pokud byste si chtěli vsadit na účast Tantora a Otakara v derby, v tuto chvíli to vypadá na vyhozené peníze.

Odchovanec dr. Václava Bruny Otakar nastoupil ke druhému letošnímu startu ve IV. kategorii na 1600 metrů a s nejvyšší váhou v poli vyhrál jistě o 1 3/4 délky. Učebnicový výkon v jeho sedle předvedl Jan Rája, který svého svěřence vedl na průběžné třetí pozici, v lahovickém oblouku jej nechal odpočinout a 400 metrů přišel s důraznou koncovkou. Otakar vyhrál právě včas na to, aby nebyl coby případný klasický kandidát zcela odepsán, zároveň ale nerovnou akcí v cílové rovině ukázal, že jeho realizační tým zdaleka nemá vyhráno.

"Otakar je co se týká psychiky trochu speciální kůň. V práci je drzejší, ale přitom potřebuje hodnější ruku V dostizích přesně ví, o co jde, ale tlačí se ke koním a je prostě křivý. Pro žokeje to znamená mnohem větší práci..." přemítal Rája. Trenérka Lenka Horáková přiznala, že už se pomalu rozhodovala, zda Otakara definitivně nasměrovat na překážky. "Je to zvláštní kůň. Na jedné straně velký hrdina v boxe, který kouše a dělá všechno možné, ale v dostihu je pak vylekaný. Sílu má, ale ještě se s tím neumí srovnat. Někteří potomci Rainbows for Life takoví byli a když se pak srovnali, ve čtyřech letech byli super... Směrem ke klasikám teď na něj určitě tlačit nebudeme."

Zatímco Otakar splnil roli favorita, sázející zklamal Tantor (Be My Chief - Tantra), který doběhl ve IV. kategorii na 1200 metrů čtvrtý a dal svému trenérovi Čestmíru Olehlovi řadu námětů k přemýšlení. "Klasické dostihy jsme už vzdali, ve srovnání s Klausem byl na jaře v práci o tolik horší, že z klasik jej můžeme s klidným svědomím škrtnout," reagoval trenér, který sledoval, jak jeho svěřenec v cílové rovině myslel na všechno jiné, jen ne na závodění. "Loni měl jako dvouletý v dostizích několik kolizí, kdy ho koně hodili na bariéru a on se od té doby bojí. Dnes po startu koukal vlevo vpravo, kam by se schoval. Oblouk obíhal venkem, tak mu to nevadilo, ale jak se ocitl v rovině vpředu a měl volný prostor, začal se znovu rozhlížet a kroutit. Je to vyloženě dané psychikou. Musíme to nějak vyřešit. Ještě zkusíme něco v práci a možná by mu prospěla i kastrace. Když kůň může a nechce, tak je to horší než když nemůže..."