17. června 2008

7 mýtů o Českém derby

Poslední týden před derby je tady a otázka, kdo vyhraje derby, se stala alespoň v dostihových kruzích častějším pozdravem než "Jak se máš". Co člověk, to názor. Letošní derby je velmi otevřené a k úvahám o domnělém výsledku je možné přistoupit různě. Pokud se ale nechcete v debatách s přáteli ztrapnit, na některé staré pravdy a klišé bude lepší zapomenout.


1. Klisny derby nevyhrávají.

Co v případě 140leté historie francouzského derby platí doslova a v případě britské předlohy všech modrých stuh téměř doslova, představuje v českém prostředí pouhý bonmot. Všichni sice víme, že klisny to mívají v derby složitější než hřebci, České derby ale pamatuje až třináct vítězných klisen. V době poměrně nedávné to byly Nora Jeane (1997), Ohne Sorge (2003) a Ready for Life (2005).

2. O vítězi rozhoduje účast Němců.

Pověra. Mnozí sice od druhé poloviny 90. let každoročně s obavami čekají, kteří němečtí trenéři pošlou své tříletky do Prahy, ale domácí elita si s německými soupeři téměř vždy poradila. Jediným německým vítězem je dosud Indurain (2000), což vzhledem k počtu startujících Němců zní téměř neuvěřitelně.

3. Derby se rozhoduje o půl roku dříve na zimních dražbách v Anglii a Irsku.

Importovat během zimní přestávky dvouleté koně z britských a irských dražeb patří v Česku už řadu let k dobrému tónu především ve velkých stájích. Zjednodušit okruh favoritů na tyto importy by ale bylo hrubé zjednodušení. Od roku 1993 vedla taková cesta k vítězství v derby jen pětkrát. Stejný počet derby-vítězů absolvoval dvouletou kariéru v České republice.

4. "Šancového" koně v derby je třeba svěřit zkušenému žokeji.

Trenéři se mohou rozhodnout různě a někdy dají raději na svůj instinkt. Když Milan Klučka vyhrál v roce 1978 Čs. derby s Bellerem, bylo to teprve jeho třetí vítězství kariéry. Výjimka potvrzující pravidlo? College Classica dovedla ke druhému místu v roce 2002 začínající Helena Blažková a k umístěním v největším dostihu sezóny se dopracovali i Miroslav Rulec či Adéla Klepetková. Museli ovšem dostat šanci.

5. Cesta k vítězství favorita vede přes angažování žokejské hvězdy ze zahraničí.

Přístup z druhé poloviny 90. let má podle řady stájí stále svou platnost. České derby vyhráli John Egan, Philip Robinson, Stanley Chin, Paul Eddery či William Lord. V listině vítězů posledních let jsou ale i Václav Janáček, Dušan Andrés, Libor Šindar, Jaroslav Donoval a Kamil Píchal.

6. Ženy na startu derby jsou vzácné.

Jak se to vezme. Zatímco Německo dodnes vzpomíná na jedinou ženu ve startovním poli derby, v Česku bojovalo o modrou stuhu už deset žen. V moderní historii nastoupily na start Romana Neslerová, Blanka Šarinová, Adéla Klepetková, Helena Blažková-Donovalová a Ilona Třešňáková-Hronová. Na nejvyšší metu dosáhla jen Miloslava Hermansdorferová (1972).

7. Vytrvalců v derby je stále méně.

"Náš kůň není úplně vytrvalý, ale vytrvalců je v letošním derby málo." Tuto větu slýcháme od trenérů každý rok. Posledních pět derby-vítězů nicméně našlo uplatnění na vytrvaleckých distancích i po úspěchu v modré stuze (nepočítáme-li úřadujícího vítěze Medea, který po derby ukončil kariéru).