23. června 2008

Rozhovor: Zdeno Koplík 15 minut po doběhu

Jen málokdo prožil na chuchelském trávníku v posledních letech tak dokonalý triumf jako Zdeno Koplík v neděli. Stájový doběh „raz-dva", který se v derby naposled podařil Františku Vítkovi v roce 1988, ovšem v trenérovi ze středočeských Tušovic nevyvolal žádný gejzír emocí. Ze svého úspěchu se radoval bez velkých gest a tak trochu v ústraní. Muž, který nerad dává rozhovory, se tentokrát usmíval i na novináře.


Zdeno, blahopřeji k dokonalému triumfu. Jak jste viděl dostih?

Já ho neviděl, byl jsem schovaný ve stáji mezi Sharpourem a Torlusem. Ale je to nádhera, co říct víc.

Platilo už před dostihem, že Tullamore je stájová jednička?

Vitulus šel poslední práci o hodně lépe než Tullamore, tím nás dost překvapil. Ale s Janáčkem jsme usoudili, že Tullamore je víc dostihový. Proto jsem mu říkal, ať je v klidu a tak to také dopadlo.

Bylo to takové "janáčkovské" vítězství po finiši na vnější straně dráhy. Jak velký podíl má žokej na úspěchu?

To jsme nevěděli, že půjde zvenčí. Ale on si na něj přišel několikrát sednout a absolvoval s ním galop. O Tullamorea si řekl, poprosil majitele a ten nakonec souhlasil. Na Vituluse jsme zvolili Radka, protože má klidnější ruku a ten kůň potřebuje jít zezadu. Sotva se dostal do derby, ale zaplaťpánbůh to vyšlo.

Loni jste měl v derby tři koně a minimálně podle sázkových kursů jste měl větší šance. Co letos bylo jinak?

Minulý rok jsme měli zdravotní problémy, hlavně šimbajny a s odstupem času si myslím, že ti koně asi neměli běžet. Ti letošní byli v pořádku.

Kam byste Tullamore zařadil mezi svými tříletými posledních let?

On se chová pořád jako dítě, pořád dělá blbosti, ale asi bude patřit k těm nejlepším. Navíc jsme si ho sami vychovali a udělali, o to víc dnešní úspěch těší. Normena jsme předloni koupili jako hotového koně.

Tullamore na rozdíl od většiny soupeřů neměl start v nohou, proč?

Nedali jsme mu ho, protože jsem se bál šimbajnů. Jako dvouletý prakticky neběhal, jen jednou na hluboké půdě. Letos na jaře jsme mu nasázeli za sebou tři starty, vyhrál Velkou jarní cenu na Slovensku. Bál jsem se na něj víc zatlačit, aby nechytil šimbajny nebo jiné problémy. On je v práci sice líný, ale pracuje.

Ani trochu ve vás nehlodalo, že nešel delší dostih než 1700 metrů?

Samozřejmě jsem nevěděl, zda prostojí derby-distanci, to jsme nevěděli ani o Vitulusovi. Ale určité signály tam byly. Že to bude dobré, jsem soudil i podle Torluse, který pracoval s nimi a v tréninku jim dělal vodiče.