26. června 2008

Tullamore a jeho vývoj očima zápisníku

Americký rodák Tullamore padl trenérovi Zdenovi Koplíkovi do oka loni v květnu. Stalo se tak na dražbě "breeze-up" v Baden Badenu a syn Theatricala byl tehdy vydražen stájí Yoko za 51 000 eur jako bezejmenný dvouletý hnědák. O půl roku později poprvé vyběhl na dráhu, když pod Ingrid Koplíkovou finišoval v Mnichově na pátém místě 12 1/2 délky za vítěznou Picobellou. Pak už se vydal na cestu tříletého koně, směřujícího do Českého derby. Přečtěte si, jak jeho zrání přihlížel derby-zápisník.

Když jsem v březnu dělil 95 koní na přihláškách Českého derby do tří košů, u Tullamorea (Theatrical - Bungalow) jsem přemýšlel o něco déle. Měl jsem totiž menší dilema - zařadit hnědáka do prvního koše českých dvouletých nebo do druhého koše nestartovavších a zimních importů? Hřebec absolvoval jako dvouletý jeden start, ovšem v Německu, a tak jsem ho vykázal do druhého koše. V něm byl jediným zástupcem své stáje Yoko, která měla na přihláškách do modré stuhy ještě Nice Tigera, Noisette, The Storma a Vituluse.

Tullamore v této sestavě bezesporu budil pozornost svým původem, na seznamu nadějných tříletých ale byl jen jedním z mnoha. Před začátkem sezóny se hovořilo častěji o jeho soupeřích: Budapest, Arabian Gem, Dick Morris, Shaakey nebo třeba Addison, tak zněla skloňovaná jména dostihového předjaří. Přesto se Tullamore objevil na těchto stránkách už 9. dubna. Když jsem se v anketě ptal dostihových osobností, který tříletek s dvouletou kariérou je zaujal, dr. Jan Schulmann odpověděl: "To jste mi položil záludnou otázku... Mně se líbil Koplíkův The Storm, který sice dostal jako dvouletý zabrat, ale jako kůň se mi líbí. Stáj Yoko má vůbec některé zajímavé původy, v Česku jsme třeba neviděli Tullamore po Theatrical, který běžel v Německu. To je myslím hodně dobrý kůň."

Do letošní sezóny vstoupil Tullamore 20. dubna ve Velké Chuchli. Ve dvojkové Ceně Shell na 1815 metrů finišoval pod trenérovým synem Filipem na šestém místě, asi 12 1/4 délky za vítězným Ave Ransomem. Pro stáj Yoko to nebyl šťastný dostih, její druhé eso Nice Tiger zůstalo před startovacími boxy a samotný Tullamore se prezentoval rozházenou nováčkovskou akcí. "O Tullamorovi si myslím, že bude ,dokola‘, ale ten dnes vůbec nevěděl, co se děje. Jezdil ho můj syn a nijak mu neublížil, nakonec se začal docela rozcházet," hodnotil Zdeno Koplík.

O dva týdny později se hřebec vrátil do Chuchle a vyšší ambice signalizovalo angažování žokeje Jana Ráji. V Ceně stanice Střížkov na 1615 metrů skončil třetí, tentokrát jen 3 1/2 délky od vítěze Urodose. Během dostihu sice jeho projev působil místy ještě nezkušeně, ale v cílové rovině dokázal akcelerovat a od zbytku soupeřů (Aspen, Casio či Shaakey) odešel o pět délek. To se samozřejmě Zdenovi Koplíkovi zamlouvalo více než minule. "Potřebuje ještě dozrát, ale šel koncem a bylo vidět, že by měl stát delší distanci. On je květnový a stále se chová jako hříbě. Pod silným žokejem ukázal určité záblesky, že v něm něco je," řekl trenér s tím, že nyní pošle svého svěřence do slovenské Velké jarní ceny. "Na přihláškách je málo koní a ještě uvidíme, jestli tam pojedeme. Ale mohlo by to být zajímavé minimálně kvůli handicapu."

Koplík v této době ještě zdaleka nepůsobil jako člověk, který ví, že má v záloze tajnou zbraň. Pamatuji si nelíčené překvapení a vzápětí euforii celého realizačního týmu, když z Bratislavy přišel telefonát o hřebcově vítězství ve Velké jarní ceně. Tullamore tam nastupoval proti silné domácí dvojici Ypsillon King - Teddy Ready a jeho úspěch byl mnohými interpretován jako důsledek taktického selhání žokeje Jána Havlíka v sedle Ypsillon Kinga. Zatímco slovenský favorit se v rychlém tempu stále držel blízko špice, Tullamore pod rakouským žokejem Erwinem Dubravkou v poklidu odpočíval na páté pozici. Teprve v posledním oblouku se začal výrazněji posunovat a na distanci přidal důraz. Doslova několik metrů před cílovou podkovou nakonec Ypsillon Kinga minul o krátkou hlavu.

Závěr z bratislavské neděle byl jednoznačný: budoucnost hřebce stáje Yoko leží na jiné distanci než 1700 metrů. V prvním žebříčku derbystů jsem ho 26. května postavil na šestou pozici s tímto komentářem: "Sezónu zahájil jako nezralý tříletek, každým dalším startem se zlepšoval, až doputoval do pozice klasického vítěze na Slovensku. Teď ještě musí potvrdit slova trenéra o své vytrvalosti."

Takové potvrzení však nepřišlo, tušovický tým se z obavy před šimbajny či jinými zdravotními problémy rozhodl před derby už nestartovat. Bratislavský úspěch americkému hnědákovi stačil k potřebnému handicapu i předběžné pozici jednoho ze „šancových" koní - v dlouhodobé kursové nabídce se Tullamore koncem května objevil s kursem 7:1. To se změnilo po Velké červnové ceně - souboj Dicka Morrise, Budapesta a dalších zajímavých koní odsunul neotestovaného Tullamorea do středu pole podle sázkové nabídky i v mém osobním žebříčku, kde den před startem figuroval na sedmém místě.

Tullamore nás nakonec všechny překvapil a můžeme být zvědavi, kudy se budou ubírat jeho další kroky. Zatím dokázal z pěti startů dvakrát zvítězit a vyběhat na dotacích přes 1,5 miliónu korun.