28. dubna 2009

Derby-horečka začíná. Prahu i Bratislavu ovládli Poláci

Na cestě k derby po čtyřech týdnech poprvé zajiskřilo. Nejpozději když žokej Jean-Pierre Lopez 300 metrů před cílem bratislavské Ceny trojročných žrebcov vrhl energicky dopředu Age of Jape a za použití doslova všech částí těla tohoto černého hnědáka rozpohyboval, začala horká fáze dostihové sezony. Konečně se začaly míchat derby-karty. Během několika desítek minut se v neděli odběhly dva klíčové trialy před jarními klasikami a pro účely hledání vytrvaleckých talentů měla podle očekávání větší grády Cena trojročných žrebcov na 1700 metrů než její starší obdoba v Praze, o tři sta metrů kratší Memoriál profesora Michala. Byl to jeden z těch dnů, kdy by se nesporně uživila středoevropská obdoba francouzské televize Equidia, která by živě přepínala mezi Velkou Chuchlí a Starým Hájem. Místo toho se musel pozorovatel spokojit se šifrováním výrazů dostihových tváří při mačkání mobilních telefonů. Někdy možná prozradily více, než by se na první pohled mohlo zdát.


Fluktuace klíčových stájí mezi dvěma místy se na kvalitě pražské předzkoušky znatelně podepsala. Po škrtu polského importu Norina ("Zdravotní důvody, bude potřebovat aspoň čtrnáct dní klidu," vysvětloval Josef Váňa) se v paddocku objevilo pouhých osm koní a atmosféra před startem připomínala sešlost gymnazistů, ze které polovina účastníků předčasně odešla do jiné hospody. Jako favorit 25:10 odstartoval druhý z Ceny zimního favorita Blesk (Birdstone - Bigtimeaffair), třebaže trenér Roman Vítek před startem avizoval nedostatek tréninkové práce. Asi nejlépe vypadal Iryklon (Nowogródek - Imma), disponující na rozdíl od většiny soupeřů vítězným startem v nohou a také přítomností žokeje Václava Janáčka, jemuž se v neděli dařilo všechno, na co sáhl. Sestavu dotvářeli jeden z nejlepších tříletků českého chovu God Bless You (Security Risk - Gold Palatia), loňský příslušník širší špičky dvouletých v Polsku Velbert (Tioman Island - Varna), vítěz Simsonovy ceny Rabbit Zaha (Zaha - Mutare) a klasická naděje trenéra Votavy Be Jape (Jape - Be Knows).

Iryklon se však tentokrát nijak nehnal dopředu. Janáček se hned po vyskočení ze startovních boxů rozhlédl, stáhl tmavého hnědáka na zadní pozici a přenechal iniciativu soupeřům. Kromě Rabbita Zahy vyletěl na špici ze startovního čísla jedna Blesk a žokej Tomáš Lukášek se nerozpakoval vodit hned od prvních metrů. Za vedoucí dvojicí našel Jan Rája ideální pozici pro God Bless You, kolem čtvrtého místa se držel i Velbert, za něhož Janáček uklidil Iryklona. V lahovickém oblouku nasadil podle stájových instrukcí k trháku Rabbit Zaha a podařilo se mu roztrhat pole. Klíčový okamžik však přišel až 400 metrů před cílem, kdy Janáček vydal povel a Iryklon rozbalil finiš. Robustní cvalovou akcí se jako tank blížil k vedoucí dvojici a už na distanci bylo jasné, že si valach stáje Zámecký vrch udrží letošní neporazitelnost.


Zatímco Janáček kontroloval situaci takřka bez biče, zhruba dvě délky za ním se strhl velký boj o druhé místo. To nakonec po krásném zrychlení a průniku mezi slábnoucími soupeři získal pod Rájovýma rukama God Bless You a na těsné třetí místo přiletěl zvenčí Heat Set (Lujain - Hot Coal), který prakticky celou cílovou rovinu likvidoval několikadélkovou ztrátu na hlavní soupeře. Čtvrtý dokončil Rabbit Zaha před Bleskem. Zbylí dva potencionální derbysté Be Jape a Velbert dokončili na posledních dvou místech, když na distanci 1400 metrů ani na okamžik nedokázali zasáhnout do dění na předních příčkách. Zajímavé světlo vrhá na výsledek vítězův čas 1:26,24 minuty, který je nejrychlejší za posledních pět let.

"Dnes to bylo opravdu pěkné vítězství, akorát ke konci se mi trochu motal. V dostihu byl dobře voditelný, zabojoval a pro Velkou jarní cenu to určitě bude šance," řekl na adresu vítěze spokojený Václav Janáček. Ten se po doběhu shodl s trenérem Ladislavem Hanouskem, že míle pro Iryklona nebude problém. "Je to silný kůň s mimořádně dobrým fyzickým fondem. Když má prostor, dokáže zabojovat, takže jsem se nebál, že by mu soupeři v první polovině dostihu nějak utekli. Jen mě trochu mrzí, že dnes neběhali Maribor a Arcibaldo, to budou soupeři ještě větších kvalit," konstatoval Hanousek. Obligátní otázku, jestli bude po Velké jarní ceně svého svěřence dál "natahovat" prozatím ponechal bez jasné odpovědi: "Zda to budeme zkoušet i přes míli, to teprve uvidíme. Je poměrně nervózní, hodně záleží na jeho psychice. Bude to na domluvě s majitelem a podle toho, jak se ukáže v práci. Zatím je jasná jen Velká jarní cena..."

Napajedelský odchovanec God Bless You svým vstupem do sezony naznačil, že může být koněm pro zapamatování i v delších než mílových dostizích. "Utíkal moc pekně. Trenér Ivan Kub mi říkal, že předchozí starty chodil z pozice a to se nám dnes povedlo, byli jsme schovaní za vedoucími koňmi," pochvaloval si žokej Jan Rája. "Některým koním už v závěru pomalu docházely síly, zatímco God Bless You teprve nastupoval. Určitě to je kůň do delších dostihů než 1400 metrů, teď je ale otázka, jak mu bude vyhovovat půda, protože to je velký, těžký kůň a určitě bude mít rád měkčí podklad."

Pátý Blesk sice napoprvé své početné příznivce vysloveně nenadchl, ale ani nezklamal. Počínání Tomáše Lukáška v posledních stovkách metrů naznačovalo, že realizační tým pojal Memoriál profesora Michala skutečně jen jako přípravný trial. "Tahle trať není jeho parketa, skoro si myslím, že nebude stačit ani míle," konstatoval ve vážnici Lukášek. "Chtěli jsme být od startu vpředu, aby se Blesk před Velkou jarní cenou dobře proběhl. I když ke mně brzo přišel Rabbit Zaha, ten náš si stále cválal to svoje a nikam se nehnal, byl v klidu. Mám z Bleska dobrý pocit, teď budeme pracovat a uvidíme."

O drobném Polákovi Be Jape toho nedělní start opět moc neřekl. Pro vytrvalce „japeovského" typu však sedmé místo z Memoriálu profesora Michala rozhodně není výsledkem, nad kterým by bylo třeba kroutit hlavou. "Bylo to na něj prostě krátké. Před dvěma týdny sice slušně debutoval na 1800 metrů, ale tohle je kůň dokola, aspoň ke dvěma kilometrům. Je to takový líný prcek, ale jde pořád to svoje tempo dál a dál. Já jsem ho pak ani nemohl zastavit," usmíval se žokej René Koplík.

Určité zklamání naopak zavládlo v táboře bělouše Velberta, jehož loňské výsledky v Polsku řadily mezi letošní klasické naděje trenéra Františka Zobala. V neděli však zástupce Syndikátu V3J kolem Václava Luky staršího nedokázal zaujmout prakticky ničím. Naposledy se ocitl vedle koní v lahovickém oblouku, po odskočení soupeřů absolvoval prakticky celou cílovou rovinu osamocen a nakonec jej od sedmého Be Jape dělil propastný rozdíl "daleko". "Byla to určitá zkouška, loňská sezona v Polsku ho stála hodně sil. Nějaké závratné ambice jsme před startem neměli a teď to vypadá, že žádné klasické naděje nebudou ..." řekl Luka.

Rámcový program ve Velké Chuchli nabídl ještě jeden zajímavý dostih, trojkovou Cenu Maserati na 1600 metrů. Zde nastoupil ke svému druhému startu v Česku solidně debutující Madanpour (Sendawar - Madiriya) ze stáje Turan, kterého sázející po škrtech Rabbit Shinko a Esa vyslali na start v roli favorita. Hřebci z chovu Aga Khana se však tentokrát vyloženě nedařilo a pod Milanem Zatloukalem v dostihu neměl světlejší moment. Do cílové roviny točil kolem sedmého místa, tam však škobrtl na tzv. cestě, dostal se z rytmu a žádné zrychlení v jeho podání už nepřišlo. Zatloukalovi nezbylo než na distanci položit ruce a dojet do cíle na jedenáctém místě, zhruba šestnáct délek za vítězem Little Tokyo.

Mnohem lepší dojem zanechal při svém debutu francouzský import Simon des Champs (Septieme Ciel - Manita Des Champs). Snímky mohutného hřebce se na jaře objevily takřka ve všech odborných periodicích, neboť trenér Dalibor Török a majitel Martin Wolf jej momentálně vidí jako svého favorita pro České derby. V neděli se nestalo nic, co by tuto představu nějak nabouralo. Simon des Champs cválal v první polovině dostihu na posledním místě, v oblouku oběhl soupeře a půl kilometru před cílem se Radek Koplík chystal na vnější straně dráhy zaútočit. Ve chvíli, kdy začal hřebcův progres, však přes půl dráhy vybočil Weismüler a výrazně jej poškodil. Simon des Champs musel znovu hledat prostor k akci, nakonec ale dokázal znovu zrychlit a finišoval tři délky za vítězem na čtvrtém místě.

"Na první start jsem si přál hlavně klidný průběh dostihu, který jsme nakonec neměli. 300 metrů před cílem přišlo poškození, ale kůň se znovu rozešel a šel koncem. Pro mě je důležité potvrzení, že 1600 není jeho strop a že bude skutečně vytrvalcem. Dnes to byl seznamovací start mezi rozběhnutými koňmi, takže jsem spokojen. Jezdím ho v práci a vím, že má obrovskou sílu. Budeme se snažit dostat ho do nejlepších dostihů, kde se střetne se špičkou a uvidíme, jestli na to bude mít," řekl trenér Dalibor Török. Takovým "dostihem pravdy" bude pro Simona des Champse podle majitele Martina Wolfa nejspíš Memoriál dr. Frankenbergera v Mostě.

Realizačního týmu devátého Weismülera jsem se zeptal, proč navzdory potenciálním velkým ambicím angažoval na koně amatérku Kateřinu Sudovou, která nezvládla koncovku a kvůli opakovanému poškození soupeřů inkasovala distanc na dva dostihové dny. "Jezdila Weismülera celou zimu v práci, takže zná koně nejlíp a navíc má tři a půl kila úlevu. Dostala šanci, příště budeme volit jiné obsazení. Po jezdecké chybě přišel kůň devátý, neřeklo nám to nic. Budeme ho chystat do Memoriálu dr. Frankenbergera, protože on i v práci ukazuje, že míle je na něj krátká," řekl Viktor Eichler.

Ale to už se blížila sedmnáctá hodina, kdy se měla odběhnout Cena trojročných žrebcov v Bratislavě. Delšímu klasickému daly přednost realizační týmy loňských hvězd Arcibalda (Dashing Blade - Arganta), Maribora (Pentire - Marsixa) a Funny Valentine (Look Honey - Fanika), debutoval zde i nejlepší polský dvouletek roku 2008 Age of Jape (Jape - Age of Gold), mezitím importovaný Františkem Holčákem pro dosud spíše překážkovou stáj Bača Palkovice, a potenciální následník Teddy Readyho Ramblin Scout (Sholokhov - Ramblin Rose) z tréninku Zuzany Kubovičové.

V úvodu nikdo nechtěl jít do vedení, nakonec zůstal v čele domácí Nucleus, dobrou pozici na bariéře získal Dušan Andrés v sedle Funny Valentine, zatímco Age of Jape cválal kolem pátého místa a za ním Arcibaldo. Maribor, jehož Jiří Chaloupka hned po startu stáhl dozadu, cválal na poslední pozici. Andrés v taktice maximálně zohlednil specifika bratislavské dráhy - už na konci protilehlé roviny byl připraven blízko čela a v posledním oblouku odskočil. Podobně zrychlil i Jean-Pierre Lopez na čtvrtém Age of Jape, zatímco Arcibaldo a Maribor museli nejprve likvidovat vstupní ztrátu. Na začátku cílové roviny vypadaly nejlépe šance Funny Valentine, ale na distanci dokázal Lopez zmobilizovat Age of Jape.

Cvalová akce polského importu Františka Holčáka sice působila ještě hodně "zeleně", ale jeho akcelerace byla impozantní a v posledních desítkách metrů vedoucího napajedelského hřebce energicky minul. Výrok rozhodčích zněl "jistě 1 ¼", o další čtyři délky zpět doběhl třetí Arcibaldo, který pod Garym Hindem v závěru zrychloval, leč cíl pro něj přišel příliš brzy. Domácí Ramblin Scout se uvedl čtvrtým místem, finiš Maribora zvenčí stačil jen na šesté místo.

"Musím se přiznat, že mě vítězství také trochu překvapilo, ale mám radost, že koník prokázal své kvality. V závěru trochu bočil, protože on je ještě takový dřevorubec, ale Lopez ho odjezdil dobře. Jsem přesvědčený, že dnes prokázal vytrvalost. Teď půjde přes Prahu, Velkou jarní cenu," radoval se spokojený František Holčák.

Hlas Čestmíra Olehly zněl v neděli večer do telefonu o něco méně radostně, vstup Arcibalda do nejdůležitější sezony jeho života však vnímal rovněž jako podařený. "Základní dojem je, že mu nepasuje 1700 metrů v Bratislavě. Byl nejpomalejší z boxu, pak se to hned nahrnulo do oblouku... V závěru to bylo hodně rychlé a to se pak těžko stahuje, už jsme to nestihli. Arcibaldo nebyl daleko od vítěze, ale je pravda, že akcelerace Age of Jape byla úžasná, to bude dobrý kůň. Jsem spokojen, ale zároveň vím, co všechno ještě musíme udělat," řekl Olehla.

Také Arcibaldo se nyní už bude soustředit na Prahu. "On se teď prakticky nevejde nikam jinam než do Velké jarní ceny, Velké červnové nebo Červnového poháru. Na jednu stranu není kam spěchat, na druhou stranu to je poměrně málo možností. Každopádně ho teď budeme směřovat do Prahy," dodal.