13. května 2009

Mostecký trial zůstal záhadou. Ale Napajedla mohou slavit

Sobota, krátce po čtvrté hodině odpoledne. Před ochozy mosteckého závodiště defilovalo osm tříletých koní, jejichž majitelé se rozhodli vynechat jarní klasické dostihy a své naděje nasměrovali rovnou na vytrvaleckou distanci. Považovat letošní Memoriál dr. Frankenbergera za první vážnější přípravu na derby se však v tuto chvíli jeví být poněkud nadsazené. Dostih, v němž svého času zahájili cestu za slávou Darsalam či Laureat, sice nabídl napínavou podívanou, ale jeho hodnotu prověří až příští týdny. V rozmezí několika decimetrů se za sebou seřadili Pumpkin, Hugo Kub a Simon des Champs. První a třetí se nyní zkusí dostat přes Velkou červnovou cenu do derby, pro zbylé účastníky sen o modré stuze onoho květnového odpoledne skončil - pokud vůbec existoval.


O tom, že se tradiční role Memoriálu dr. Frankenbergera zkrácením distance z 2200 na 2000 metrů a přesunutím na specifickou dráhu v Mostě do jisté míry posunula, se v posledních letech diskutovalo poměrně často. Letos vypovídací hodnotu dostihu, ve kterém se ukazují tříletí vytrvalci, zkreslilo také pomalé tempo v první polovině. V málo početném poli zbyl nevděčný úkol vodit na klisnu Flame Risk s žokejem Václavem Janáčkem, za níž pracoval další domácí odchovanec Hugo Kub. Favoritka Grainnie Kelly se opozdila na startu a v zadní části pole cválali také všichni očekávaní vytrvalci, tedy Pumpkin, Simon des Champs a Be Jape.

V cílové rovině dokázal Hugo Kub z druhého místa pohotově odskočit a v první chvíli jeho nástup zachytil jen Dušan Andrés v sedle Pumpkina. Grainnie Kelly měla v těch chvílích dost problémů sama se sebou a na bojující dvojici ztrácela tři, čtyři délky. 100 metrů před cílem - když se zdálo, že se rozhodne mezi dvojicí koní ve velmi podobných zeleno-bílých barvách - se na vnější straně dráhy dostal do hry ještě razantně finišující Simon des Champs.

Trojice koní proťala pomyslnou cílovou pásku takřka současně, výrok rozhodčích nakonec zněl "tuhý boj nos - nos" a přesné pořadí Pumpkin - Hugo Kub - Simon des Champs. Grainnie Kelly doběhla čtvrtá, dvojice potenciálních derbystů Weismüler a Be Jape se musela spokojit s poměrně vzdáleným šestým a sedmým místem.


Hlavními vítězi letošního "Frankenbergera" jsou nesporně hřebčín Napajedla a stáj Rabbit Trhový Štěpánov. Největší plnokrevný chov v republice si připsal další toužebně očekávaný zásah na nejvyšší scéně, mocná stáj z Pičína zase má prvního reálného a oficiálního uchazeče o derby. Dosažený čas 2:10,77 (Budapest loni běžel o více než tři sekundy rychleji) sice nevyvolává nutně nadšení, ale na to se historie za pár týdnů nemusí ptát.

"V první chvíli jsme si mysleli, že jsme druzí, ale fotografie rozhodla v náš prospěch. Je to velké povzbuzení před derby, do kterého je Pumpkin přihlášen a chtěli bychom ho tam nechat," řekl majitel Zdeněk Jandejsek. Na otázku, zda jej nemrzí, že místo napjatě očekávaných importů se v tříletém ročníku Rabbitu před derby zatím dostali ke slovu napajedelští Funny Valentine a Pumpkin, odpověděl: "Importy ke slovu ještě přijdou, ale zatím ještě neměly tolik možností. Časem se to srovná. Mám ale radost, že český kůň má stále svou váhu a že se vyrovná dovezeným koním."

Pumpkin je narostlý valach, na pohled možná méně ušlechtilý a líbivý, ale na dráze od něj lze čekat další zlepšení. Ani v polovině května stále není přelínaný, nesporně však vytěžil ze sehranosti se svým stálým jezdcem Dušanem Andrésem a v cílové rovině ukázal schopnost dobře zrychlit z místa i v méně optimální pozici. „Most určitě není pro něj, je to velký kůň s prostornou akcí a dnes bylo vidět, že v Praze se cítí lépe. Věřím, že se nám podaří jeho formu načasovat ještě lépe za několik týdnů," řekl trenér Grzegorz Wroblewski. Jak vysoko může Pumpkin mířit ve vrcholu sezony, naznačí Velká červnová cena.

Druhý Hugo Kub (Bully Pulpit - Hierarchia) zaběhl výborný dostih, přihlášku do derby však nemá a podle vyjádření trenérky Gabriely Bekrové pravděpodobně ani nebude dohlašován. Tak zněla aspoň víkendová informace, mezitím hovoří nové zákulisní zprávy o tom, že by hnědák mohl pokračovat v kariéře pod jinými barvami, a tak ho z hlediska směřování do derby nelze zcela pominout. "Průběh dostihu mi vyhovoval, chvíli jsem dokonce uvažoval, že bych sám vodil, protože Hugo Kub potřebuje cválat. Sedl jsem si za Flame Risk, v oblouku jsem začal zlepšovat a kůň zabojoval," řekl jezdec Milan Zatloukal.

Třetí Simon des Champs (Septieme Ciel - Manita Des Champs) znovu potvrdil, že je koněm pro zapamatování. Zástupce stáje Martin Wolf-Clint udělal od slibného dubnového debutu další výkonnostní skok a mnoho nechybělo, aby si z Mostu odvezl ještě lepší umístění. V cílové rovině se na soupeře dotáhl táhlým finišem a Jan Rája rozhýbal mohutného hnědáka vskutku znamenitě. "Byl to jeho druhý životní start a proti zkušenějším koním. 400 metrů navíc mu určitě prospěje, kromě vytrvalosti dnes ukázal i třídu, takže se díváme optimisticky do budoucnosti," řekl trenér Dalibor Török, který nyní nasměřuje svého svěřence do derby klasickou cestou, tedy přes Velkou červnovou cenu.

Kdoví, co by následovalo, kdyby v sobotu Grainnie Kelly splnila roli favoritky. Drtivý finiš, který klisna v majetku svého chovatele Ludvíka Harise předvedla o tři týdny dříve v Praze, však tentokrát nepřišel. Klisna v cílové rovině nedokázala dostatečně zrychlit a na elitní trojici ztrácela přes čtyři délky. "Jak ztratila z kopce půdu pod nohama, začala skákat do výšky a chytila se až v posledních metrech. Dobře nám tak, že jsme sem nezajeli na práci, když to máme za rohem," litoval trenér Josef Váňa. Spekulace o Velké červnové ceně a ještě vyšších možnostech tak vzaly za své už v zárodku. "Myslím, že jako cíl bude stačit Cena hřebčína Napajedla," konstatoval Váňa.

Pro Weismülera (Kalatos - Wiesenstürmerin) bylo sobotní vystoupení dostihem pravdy, který rozhodl o revidování velkých cílů. Stále nezralý ryzák se část dostihu držel mezi předními koňmi, v závěru ale nehrál významnější roli. "Nešel špatně, ale dnes to na něj bylo silné. Je to ještě nezkušený koník, trochu mi do kopce tahal a snažil se až domů, ale do bojů o dotace jsme prostě nezasáhli," řekl žokej Jiří Chaloupka. Zdá se, že Weismülera čeká opět návrat do třetí kategorie.

S velkými rovinovými sny se rozloučil také realizační tým černého hnědáka Be Jape (Jape - Be Knows). Ten si vyzkoušel poprvé v kariéře dva kilometry, předběhl však jen outsidera Hanoie a ničím nepotvrdil, že na této distanci patří do jedničkové společnosti. "Míle je na něj krátká, považoval jsem ho za koně pro delší dostihy. Buď je tempař nebo ještě nedozrál. Dáme ho do proutěných překážek, tříletých koní máme dost. Velkou červnovou cenu poběží Makler," řekl trenér Jaroslav Votava. Žokej Rastislav Juráček mluvil v podobném duchu: "Myslím, že na tyto velké dostihy nemá dost třídy. Na překážkách se snad uplatní lépe."