23. dubna 2009

Double Rubble: Jak se na míli vyhrává s rezervou

V životě Allana Petrlíka se změnilo mnohé, ale jedna věc zůstává stále stejná. Jeho koně mají dokonale načasovanou jarní formu. Druhou dubnovou neděli to ve Velké Chuchli výmluvně demonstroval Double Rubble, když si hravě poradil s konkurencí trojkového dostihu na 1400 metrů. Britský import stáje Racing Club Salvator (ovšem s americkým sufixem) je momentálně jedním ze tří svěřenců svého trenéra a má veškeré předpoklady na to, aby na mílových tratích dopřál svému realizačnímu týmu satisfakci za loňskou nešťastnou sezonu, poznamenanou dopingovým případem Kevina The Knighta. Právě jeho box v Petrlíkově chuchelské stáji nyní Double Rubble obývá.

Loni byl Double Rubble (Dixieland Band - Gracious Assault) svěřencem Jeremyho Nosedy a ze tří britských startů na mílových distancích vytěžil čtvrté místo v říjnovém Brightonu. "Nikdy nedělal dojem, že by naplno pracoval, ale teď má možnost přejít do handicapů a měl by si počínat lépe na rychlejším podkladu," konstatoval Racing Post a ohodnotil hřebce ratingem 74.

Místo britských handicapů se však Double Rubble dostal do výběru agenta McKeever St. Lawrence pro českou stáj Racing Club Salvator. "Koupě proběhla na dálku, doporučil nám ho dražební zprostředkovatel v Newmarketu. Spojil se s trenérem, získal o koni informace a všechno proběhlo k naší spokojenosti," řekl mi před týdnem spolumajitel Dominik Gerža.

Ke svému českému debutu nastupoval hřebec v sedmičlenném poli trojkové Ceny dostihových sázek ve Fortuně jako horký favorit, jediným vážnějším soupeřem mu na distanci 1400 metrů měl být jiný podzimní import Golden Eagle ze stáje Turan. Ten se také ujal diktování tempa v první polovině dostihu, zatímco Double Rubble se držel v závěsu na blízké druhé, třetí pozici. Tomáš Lukášek si v cílové rovině počkal na posledních 400 metrů, než začal po hnědákovi chtít výraznější reakci a prakticky celou dobu kontroloval situaci. Double Rubble se společně s Golden Eaglem odpoutali od zbytku pole o osm délek, až na distanci se však Lukášek definitivně rozhodl skončit hru na kočku a myši a zmobilizoval hřebcovy síly. Více rukama než bičem ho dovedl k vítězství o 1 1/4 délky před Golden Eaglem.

"Vypadá, že jeho optimem bude míle, ale dnes to byl pro něj velmi jednoduchý dostih, takže se těžko srovnává," řekl po doběhu žokej Lukášek. "Vlastně jsem ho jen držel, aby měl kontakt s koněm. Kdybych ho vyjížděl natvrdo, tak jsem dnes všem utekl."

Allan Petrlík, který je nejen hřebcovým trenérem, ale toho času jediným zaměstnancem své stáje, netajil spokojenost: "Všechno vyšlo podle plánu, Tomáš měl příkaz, aby si počkal a nechal se co nejdál potáhnout s koňmi, protože Double Rubble má dlouhý, táhlý konec. Když se dostane dopředu moc brzo, začne koukat." I trenér souhlasí s názorem, že parketou Double Rubbleho bude míle. Třebaže otázka hřebcovy skutečné třídy zůstává po první startu otevřená, Velká jarní cena se jeví jako přirozený cíl. Na rozdíl od modré stuhy. "Myslím, že do derby ho asi natahovat nebudeme, i když je fakt, že do té doby zbývá ještě hodně času," konstatoval Petrlík.

V tomto ohledu mu lze věřit jako málokomu v českém turfu - loni na jaře pokušení "natahovat" klasického vítěze Kevina The Knighta odolal...