23. dubna 2009

Klisny derby nevyhrávají. Ale možná to zkusí

Pro pasivitu derby-zápisníku v době, kdy se kolotoč kolem tříletých naplno rozjíždí, není mnoho omluv, ale jedna je mimořádně pádná. V dubnu nikdo o kandidátech derby nic zvláštního neví, a to ani samotní trenéři a jezdci, jak se stále znovu přesvědčuji. Zejména otázka distanční použitelnosti sledovaných koní se často nebezpečně podobá televiznímu kvízu v podvečerním televizním programu . A tak zbývá prostor pro spoustu spekulací a spřádání vzrušujících teorií. Jedna z nich v tuto chvíli zní, že do letošního derby směřuje nezvykle mnoho špičkových klisen, respektive jejich účast v modré stuze se zatím nedá vyloučit. Minulou neděli se objevily hned čtyři potenciální kandidátky - v Praze Oniris, Magma a Rabbit Zamindar, v Bratislavě Princess of Gracie. Třebaže klisny obvykle do otázek derby-zápisníku nezatahuji, tentokrát asi budu muset udělat výjimku.

Dvě nejtřídovější klisny na startu Memoriálu Rudolfa Deyla se od sebe měly podle všeobecných předpokladů lišit jako noc a den. Nejlepší dvouletá klisna loňské sezony Magma nastupovala coby potencionální vytrvalkyně k lepší tréninkové práci, zatímco Rabbit Zamindar jako vyznavačka excentrického dostihového stylu "dopředu a rychle domů" v roli horké favoritky. Realita nakonec vypadala ještě trochu jinak - Rabbit Zamindar (Zamindar - Stay Behind) sice zvítězila, ale její nový jezdec Martin Srnec ji držel prakticky až do vytočení lahovického oblouku v hloubi pole a k útoku zavelel až nějakých 400 metrů před cílem. Klisna odpověděla rychlou akcelerací a odešla od soupeřek o 4 1/2 délky.

Realizační tým po doběhu naznačil, že klisnina přihláška do derby zase není takovou formalitou, jak na první pohled vypadá. "1600 metrů zvládne v pohodě a myslím, že možná i 2400. Je to takový náš sen s trenérem Wroblewským, že by se klisna mohla ukázat v derby. Třeba se mýlíme, může to dopadnout i jinak, ale předpoklady na to má," řekl Srnec. "Je to klisna s excelentním zrychlením, dnes navíc byla skvěle voditelná. Dokázal jsem si ji posadit za koně a klisna mohla v klidu cválat. Oproti loňsku udělala velký pokrok."

Magma (Sorbie Tower - Magenta) nezůstala nic dlužná své pověsti, třetí místo lze považovat za solidní vstup do důležité sezony a tak to vnímal i její trenér Tomáš Hurt. "Absolvovali jsme dobrou přípravu na Jarní cenu klisen. Magma není sprinterka a krátké dostihy pro ni nejsou to pravé, což jsme věděli už v zimě. Do cílové roviny šla poslední zvenčí, trochu se kroutila a schovávala za soupeřky, ale naštěstí pak Janáček našel prostor a ukázala speed," řekl Hurt. Hlavním cílem Magmy je rozhodně více Oaks než Jarní cena klisen a má také přihlášku do derby.

Neméně zajímavým koněm je ryzka Oniris (Seattle Dancer - Oxalana), která po dvou loňských umístěních ve II. a III. kategorii zahájila klasickou sezonu ve dvojkové Ceně Lorie na 1800 metrů. Klisna z vlastního chovu Wrbna Racing připravila svému trenérovi Čestmírovi Olehlovi v první polovině dostihu málo příjemnou podívanou, když brzy po startu odpadla na chvost pole a dlouho to vypadalo, že nebude hrát v boji o přední místa žádnou roli. V cílové rovině se ale dostala zpět do hry. Gary Hind v jejím sedle projevil značnou dávku chladnokrevnosti a doslova prokličkoval mezi soupeři k bariéře, odkud Oniris za neustálých pobídek rukama nasměroval dopředu. A klisna navzdory "zelené" cvalové akci začala zrychlovat. Když sto metrů před cílem nečekaně vybočil ve vítězné pozici Bright Sand, dostala se na druhé místo a pohlednou akcelerací se dotáhla na vedoucího Rabbit Wella. Nakonec chybělo žlutomodrým barvám k vítězství snad deset metrů - Rabbit Well uhájil vítězství o hlavu.

"Klisna na mě dělá dojem vytrvalce, i když je pravda, že jsem na ní seděl poprvé. Trenér mě před startem upozorňoval na její zrychlení, ale zpočátku byla hodně zasněná a nijak mi nepomohla. Nedokázal jsem udržet pozici vpředu, jen jsem sledoval, jak mě míjejí soupeři... V oblouku jsem ji pobídl bičem, ale to už se začínala dostávat na nohy a zrychlovat. Byl to pěkný start do sezony, příště určitě poběží něco delšího," řekl ve vážnici Gary Hind.

Trenér Olehla s úsměvem přiznával, že v lahovickém oblouku by na umístění své klisny nedal ani zlámanou grešli: "Průběh byl infarktový, v první části dostihu jsem si říkal, co se asi děje. Ale je pravda, že ona už jako dvouletá ukazovala, že se mezi koňmi necítí. Byl to testovací start a ukázal, že 1800 metrů je pro Oniris krátkých. Je sice hlášená do Jarní ceny klisen, ale uvidíme, zda to zkusíme nebo půjdeme rovnou na delší distanci. Menežování tříletého koně, kterému nesedí krátké dostihy, je na jaře hodně obtížné."

Zdá se, že Oniris podobně jako svého času její matka Oxalana umí trenérovi připravit horké chvilky. "Ona je strašně závislá na stádu, na své sestře a ostatních koních ze stáje. Proto dnes bylo docela těžké docestovat, byla dost hysterická, protože jela sama," dodal Olehla.

Čtvrtou klisnou, jejíž ambice mohou sahat nečekaně daleko, je Princess of Gracie (Arch - Powerhouse Blush) ze stáje BORS Břeclav. Loňská přemožitelka Magmy z pardubické "zimní královny" finišovala v neděli těsně druhá v bratislavské Ceně trojročných kobýl na 1700 metrů za domácí Lenkou Top poté, co v oblouku rozdala poměrně dost délek a v cílové rovině se prezentovala táhlou, stupňovanou koncovkou. Svým výkonem jednoznačně ukázala, že její budoucnost je na delších distancích. "Výhledově s ní pro České derby počítáme, ale to je ještě daleko," řekl v neděli trenér Petr Juránek.