27. května 2009

Bright Sand dohlášen zřejmě nebude

Mluví se o něm jako o jednom z nejlepších českých tříletých, ale ve Velké jarní ceně ani žádné jiné větší ročníkové zkoušce jsme ho neviděli. Tmavý hnědák Bright Sand (Marchand de Sable - Bright River) ze stáje BORS Břeclav dosud zářil v zahraničí. Rozcvičil se v Miláně, aby následně stylem "velmi lehce 6" opanoval Kritérium tříletých na 1800 metrů v Ebreichsdorfu a na stejné dráze finišoval pátý v mimořádně rychlém Trial Stakes. Při jediném pražském startu Bright Sand ve vítězné pozici vybočil a připravil se tak o úspěch v dobře obsazeném dostihu II. kategorie. Žokej Václav Janáček na jaře nevypočitatelného hřebce na jaře označil za největší potenciální naději pro České derby, má to ale háček: Bright Sand do vrcholu sezony není přihlášen.

"Na 90 procent s ním pro České derby nepočítám, i když je to momentálně zřejmě nejlepší kůň ve stáji," řekl majitel Luděk Mikulecký. "Janáček je z něj nadšený a přemlouval nás, abychom ho dohlásili, ale nechci Bright Sanda tlačit do derby za každou cenu. Souběh dat naznačuje, že máme víc šancí v pozdějším Rakouském derby a pak na Slovensku."

Dubnový start v Praze, při kterém Bright Sand zhruba 100 metrů před cílem prudce vybočil a ztratil jezdce Milana Zatloukala, majitele stále mrzí. "Do Prahy jsme tenkrát přijeli sbírat kila, ale nepodařilo se to, a tak jsme museli upravit jarní menežování. Po Trial Stakes byl trochu utahaný, proto si teď odpočine."

Ambiciózní stáj, jejíž koně připravuje v areálu Tři grácie na Břeclavsku trenér Petr Juránek, nechává na přihláškách do derby dvojici Princess of Gracie a Honour of Gracie. Dosud známější pardubické zimní královně se věnuji ve zvláštním článku, třetí z bratislavské Karpatské ceny Honour of Gracie (Speedmaster - Hoffnung) je zatím velkou neznámou. V Ceně trojročných žrebcov doběhl až osmý a na vítězného Age of Japea ztrácel přes dvacet délek, v tamní Velké jarní ceně však nečekaně doběhl čtvrtý, zhruba pět délek za vítězným Funny Valentine. "U něj ještě uvidíme. Působí na mě jako pozdnější kůň a dlouho byl takový matný. V posledních týdnech se ale v práci výrazně zlepšil. Je velký, pořizovali jsme ho hlavně na překážky a tam také zamíří, pokud se mu nebude dařit na rovině," uzavírá Mikulecký.