27. května 2009

VJC: Jak je dobré míti Francouze

Velká jarní cena bývá dostihem, který umí zvednout diváky ze sedadel, ale zanechává po sobě řadu otázek. Její letošní ročník nebyl výjimkou, tentokrát však nabídl otázky poněkud jiného typu. Po strhující koncovce Age of Japea, Arcibalda či God Bless You nebyl v polovině května problém ukázat prstem na potenciální vytrvalce, které s největší pravděpodobností uvidíme v derby. Průběh dostihu a jeho výsledný čas 1:43,24 však nechává otevřenou skutečnou třídu letošních tříletých. Prozatím nezbývá než konstatovat, že minimálně v postavě klasického vítěze Age of Japea v Česku pobývá kůň, jehož další kroky stojí za to sledovat. "Jestli je to derby-kůň? No určitě!" konstatoval ve vážnici žokej Jean-Pierre Lopez a byla to jediná stoprocentní odpověď, kterou z něj čeští dostihoví reportéři dostali.

Dvaačtyřicetiletý Francouz z Vídně byl stěžejní postavou letošní Velké jarní ceny. Trenér František Holčák odhadl už před sezonou jezdecký typ, který bude na nejlepšího polského dvouletka loňské sezony Age of Japea potřebovat, a při známém nedostatku zkušených silových žokejů neváhal obrátit se do zahraničí. Už při hřebcově bratislavském debutu v Ceně trojročných žrebcov Lopez ukázal, co umí a do Prahy přijel nejen s příslibem angažmá na Age of Japea do konce sezony, nýbrž i se znalostí svého čtyřnohého partnera. Tentokrát už dobře věděl, na kom sedí a že nemusí improvizovat.

Z boxů odskočil kolem čtvrté pozice, tempo nasazené Heat Setem a zimním favoritem Mariborem však záhy vyhodnotil jako příliš rychlé a stáhl Age of Japea hlouběji do pole. Za první dvojicí se pohybovali Step by Step a Double Rubble, Eduardo Pedroza v sedle německého Caerleon Winda zareagoval podobně jako Lopez a pracoval kolem pátého, šestého místa.

První důležitý okamžik přišel na začátku lahovického oblouku, kde došlo ve druhé části balíku koní k několika skrumážím. Spolufavorit Arcibaldo s Garym Hindem v těch místech dostal slušnou "masáž" od vedle cválajících Bleska a Marl Bory a než koně zatočili do cílové roviny, křičela na sebe téměř polovina zúčastněných jezdců. V té době se smál Václav Janáček, který s vítězem Memoriálu profesora Michala Iryklonem oběhl soupeře vnější stopou a vyhnul se tak všem problémům, na něž doplatil například Arcibaldo.

Na začátku roviny vedl stále Heat Set zhruba o délku před běloušem Mariborem a po hlavních favoritech nebylo „ani vidu, ani slechu". Oranžovočerný dres Lopeze na Age of Jape svítil kdesi v hloubi pole a Arcibaldo točil do roviny dokonce poslední. Hind v té době naplno jezdil rukama, teprve 400 metrů před cílem začal mírně získávat prostor a pomalu se posouvat mezi slábnoucími soupeři.

Jenže na distanci se zastavilo téměř kompletní čelo dostihu. Heat Seat se stal za distančním terčem prakticky neviditelným, Maribor zeslábl už na metě 300 metrů. Jako vítěz v těch chvílích vypadal ve velkém stylu cválající Iryklon. Janáček v polovině roviny nastoupil na vnější straně dráhy a začal se ztrácet pronásledovatelům. Když byla celá tribuna ve varu a začala pomalu vítat vítěze, vyrazili dosud nenápadní favorité. Lopez zmobilizoval Age of Jape, protáhl se podél bariéry a mohutně zaútočil. Co zpočátku vypadalo jako zoufalá stíhací jízda pro druhé místo, se nakonec ukázalo být vítězným tahem. Každým cvalovým skokem ukrajoval Age of Jape decimetry z Iryklonova náskoku a cíl přišel právě ve chvíli, kdy Lopezův černý hnědák strčil svůj krk dopředu.

Necelé čtyři délky za bojující dvojicí si přišel pozdním nástupem pro třetí místo Arcibaldo před matným Caerleon Windem a dalším drtivě finišujícím hřebcem God Bless You. Centimetry za tabulí doběhli Heat Set a Marl Bora, zatímco osmý Step by Step už ztrácel propastných šest délek. Zcela v poli poražených skončili Maribor, Blesk i Double Rubble.

"Když se dostane dopředu, tak je poněkud neochotný, jak jsem si ověřil už minule v Bratislavě. Nezapomínejte, že se jedná o velmi mladého koně, který se stále zlepšuje," řekl na adresu vítěze Lopez. "Musel jsem s nástupem, ani jsem neměl jinou volbu. Určitě je to vytrvalec, 2200 metrů prostojí v pohodě a 2400 ještě uvidíme, ale věřím mu. Velmi rád ho pojedu v derby."

"Pochopitelně mu Lopez dost pomohl, tento dostihu vyhrál on. Trochu měl problém v oblouku, nemohl jít a bylo to dost rychlé. Ale jak se to v cílové rovině vyrovnalo, bylo to o něčem jiném. Age of Jape je takový těžký kůň, sám moc nepřidá. Ale je to v něm a žokej to z něj musí dostat," radoval se trenér František Holčák, pro něhož byl hřebec ze stáje Bača Palkovice už sedmým vítězem Velké jarní ceny. Další podrobnosti o koni a jeho týmu připojuji ve zvláštním profilu.

Zcela jiné pocity vládly v realizačním týmu druhého Iryklona (Nowogródek - Imma), který měl klasické vítězství skutečně na dosah. "Jestli převažuje radost nebo zklamání? To víte, že tak těsná porážka zamrzí, i když samotný výsledek je nádherný," připustil trenér Ladislav Hanousek. "Už mu docházely síly, půda v některých částech dráhy byla hlubší a to mu sebralo síly. Nástup jsem myslím neuspěchal, rozjížděl jsem ho postupně. Všechno bylo dobré až do chvíle, kdy se vynořil Age of Jape," dodal žokej Václav Janáček. Ten si sice bezprostředně po doběhu v televizním přenosu sypal popel na hlavu za nešikovné přehození bičíku a vypadnutí otěží, s odstupem času ale tento dojem přehodnotil: "Po dostihu bývá žokej vždycky naštvaný... Vypadly mi otěže, musel jsem je rychle posbírat, ale udělal jsem unáhlený závěr, v záznamu jsem viděl něco jiného. Iryklonovi bohužel došly síly, i když v závěru na rozdíl od dubnového startu dlouho bojoval. Mrzí mě to, protože Velkou jarní jsme mohli vyhrát a Age of Jape bude na vytrvaleckých distancích ještě silnější..."

Že míle bude v případě Iryklona naprostým distančním stropem, se po doběhu vzácně shodli všichni zúčastnění. "Další plány zvážíme po poradě s majitelem, ale potomci Nowogródka jsou vesměs sprinteři. Žokej sice tvrdí, že se Iryklon v dostihu dobře vodí a že by se něco možná vymyslet dalo, ale dnes v závěru hodně vytuhnul. Hodně záleží nejen na zdravotním stavu koně, ale i na jeho psychice. On je dost nervózní a kdybych ho začal brzo natahovat, neprospělo by mu to. Kdyby měl jít derby, musel by si předtím hodně odpočinout, tedy žádný další start..." řekl Hanousek.

Třetí Arcibaldo (Dashing Blade - Arganta) zaběhl dostih, který před derby ledacos slibuje. Po průběhu z kategorie těch hororových dokázal v cílové rovině zabojovat a třebaže první dva koně nechytil, na delší trati by se ledacos mohlo vyvíjet jinak. "Potřebuje delší dostih, bez debaty," souhlasil žokej Gary Hind, který letos v klíčových rovinových dostizích obléká dres Wrbna Racing. Zkušený britský profesionál dokáže jako jeden z mála v Česku působících žokejů podat trenérovi, majiteli i novinářům průběh dostihu do posledního detailu - Velká jarní cena vypadala v jeho podání takto: "Po opuštění paddocku byl hřebec dost ,friš‘, ale po parádě před tribunami to zase bylo v pořádku. Dobře odskočil a cítil jsem, že jsem se dostal na lepší pozici než minule, ale problém byl, že jsme v dostihu neměli jedinou klidnou chvilku. Kůň Dušana Andrése (Marl Bora) se stále tlačil k bariéře a manévroval kousek před námi, čímž Arcibalda poněkud dostal z rytmu. Chtěl jsem se dostat na lepší pozici, ale moc to nešlo, protože nás brzdil kůň přede mnou. Potom přišel poměrně rychle zezadu Iryklon a Janáček to udělal chytře, trochu se k Arcibaldovi přilepil a popohnal tím svého koně dopředu. Musím ale svého koně pochválit, jeho projev se mi líbil - v dlouhé cílové rovině našel svůj rytmus, i když kolem nás nebylo místa nazbyt. Na delší distanci to bude ještě mnohem lepší, dnešní umístění je jen takovým bonusem... Bohužel jsme byli dlouho schovaní za špatným koněm, což se v dostihu někdy stane, neměl jsem jak zrychlit, abych se dostal z potíží. Ale musím zdůraznit: Arcibaldo má nádhernou, dlouhou cvalovou akci a je to derby-kůň, 2400 metrů bude přesně pro něj."

Trenér Čestmír Olehla svého koně dlouho hledal a zaregistroval ho až na začátku cílové roviny. "Nastupoval z konce pole, což je na 1600 metrů docela beznadějná pozice, a nakonec předvedl dobrý výkon. Byl jsem si vědom, že to na něj bude krátké. Teď musíme počkat, zda se vrátí z dostihu v pořádku a zvážit, zda jít Velkou červnovou cenu. Proti ní letos mluví hodně faktorů, celé to období před derby je o týden kratší a to je špatně po všech stránkách. Buď si kůň po Velké jarní ceně měsíc odpočine nebo půjde předzkoušku a bude mít málo času na regeneraci. Místo v boxech už asi máme jisté, tyto starosti mohou jít mimo nás a přemýšlím, že bychom žádný další start před derby už nešli," řekl Olehla.

Čtvrtý Caerleon Wind (Ransom O‘ War - Caerosa) si do Prahy přivezl podobnou formu čítající umístění v německém listed jako vítězka Jarní ceny klisen Butterfly Lady a navíc žokeje Eduarda Pedrozu, ale na boj o vítězství to tentokrát nestačilo. Svěřenec Andrease Wöhlera ztratil podkovu na levé přední noze a Pedroza musel už nějakých 400 metrů před cílem hřebce pobízet. Na zrychlení Age of Japea a spol. nedokázal odpovědět a se štěstím těsně uhájil aspoň čtvrté peníze. "Po zatočení do cílové roviny jsem toho moc v ruce neměl. Myslím si, že se čtvrtým místem můžeme být spokojeni, protože se mi zdá, že jeho optimem nakonec bude spíš 1400 metrů," přemítal Pedroza.

Posledním ze zúčastněných domácích trenérů, kteří mohou po Velké jarní ceně hledět k derby s optimismem, je Ivan Kub. Ani jeho God Bless You (Security Risk - Gold Palatia) neměl ideální průběh dostihu, v závěru jej však žokej Jan Rája dokázal rozhýbat k důrazné koncovce a také pro něj přišel cíl příliš brzy. Hnědák ze stáje CK Martin Tour se tak jeví být dalším členem nezvykle silné sestavy tříletých hřebců českého chovu. "Jsem spokojený, ale je pravda, že při lepším průběhu jsme mohli být klidně třetí. U 1000 metrů dostal dost facek a před cílem Honzu zavřeli, takže nemohl posledních 50 metrů prakticky jezdit. Ale hřebec prokázal třídu a šel koncem, takže se těším na derby," vysvětloval Kub. God Bless You je podle něj koněm, který umí odpočívat v práci i dostihu. Ani jeho ve Velké červnové ceně neuvidíme - měsíc mezi VJC a derby plně využije k regeneraci.

Pro zbytek pole se derby momentálně zdá být příliš dlouhou či jinak vzdálenou metou. Zimní favorit Maribor (Pentire - Marsixa) na míli ničím nepřesvědčil, že by mohl uspět na delší distanci. Už v paddocku bylo znát, že jeho loňský náskok před pozdnějšími soupeři je vyčerpán. "Zpočátku se hnal dopředu, ale na začátku cílové roviny jsem cítil, že už asi nezabere. Připadalo mi to podobné jako u jeho polosestry My Dragon, možná bude doma na kratších tratích," přemýšlel žokej Jiří Chaloupka.

Pro mnohé sázkaře černý kůň dostihu Double Rubble (Dixieland Band - Gracious Assault) doběh uzavřel. "Průběhově nám dostih klapl přesně tak, jak jsme chtěli. Bohužel ze sebe vydal půlku už ve startovacích boxech, kam vešel s jedničkou jako první a byl hodně nervózní. Ale porážku bych na to nesváděl, dnes jsme potkali lepší soupeře," konstatoval žokej Tomáš Lukášek.