27. května 2009

Iluze padly, 37 koní zůstalo

Musím se přiznat, že květnové škrtání z Českého derby patří mezi má oblíbená jarní data. Den, kdy zhruba polovina přihlášených stájí přiznává kapitulaci a dál jdou jen skuteční adepti derby, letos připadl na 21. května. Z původních sedmi desítek koní jich zbylo 37. To je sice stále ještě dost, ale už jde přece jen o mnohem přehlednější skupinu. Mnozí další rezignují po Velké červnové ceně a Červnovém poháru, aby nakonec 11. června definitivně vykrystalizovalo pole 89. Českého derby. V květnu se k dosavadním spolufavoritům Age of Japeovi, Arcibaldovi a Funny Valentinovi přidala dvě dohlášená jména: stáj Jiřího Charváta vstupuje do hry s irským importem Mariydi, obhájce vítězství YOKO to letos zkusí s Francouzem Lamasarem. Malá perlička: obě silné stáje, které dosud v licitaci o letošní derby chyběly, se posílily v impériu Agy Khana.

KOŠ 1 - DOMÁCÍ KONĚ S DVOULETOU KARIÉROU V ČR/SR  
ARCIBALDO (GER*)
Dashing Blade - Arganta
Wrbna Racing
Olehla
STL
BLESK (USA)
Birdstone - Bigtimeaffair
DS Pegas
Vítek R.
STL
DEKOLT (POL)
Sorbie Tower - Duola
Gabriela-Trachtová
Hurt T.
STL
ESO (USA)
Proud Citizen - El Fasto
DS Pegas
Vítek R.
FUNNY VALENTINE
Look Honey - Fanika
Rabbit T. Štěpánov
Wroblewski
STL
GOD BLESS YOU
Security Risk - Gold Palatia
CK Martin Tour
Kub
HONOUR OF GRACIE (GER)
Speedmaster - Hoffnung
BORS Břeclav
Juránek
STL
HUGO KUB
Bully Pulpit - Hierarchia
Stáj Monika Agro
Bekrová
IRYKLON (POL)
Nowogródek - Imma
Zámecký vrch
Hanousek
IVAN PODDUBNY (GB)
Sadler's Wells - Be Glad
Giterman Estate
Šavujev
STL 
MARIBOR (GER)
Pentire - Marsixa
Martin Tour/SCH Racing Syndicat
Lisek
MARL BORA
Boreal - Masai Mara
Quartis
Kabelková
STL
ONIRIS (GER*)
Seattle Dancer - Oxalana
Wrbna Racing
Olehla
OA, STL
ORANŽOVÝ EXPRES (POL*)
Be My Chief - Orlice
DC Zámrsk MUDr. Bruna
Horáková
STL
PRINCESS OF GRACIE (USA)
Arch - Powerhouse Blush
BORS Břeclav
Juránek
OA, STL
PUMPKIN
Security Risk - Půlnoc
Rabbit T. Štěpánov
Wroblewski
STL
VICTORY NEXT (GER)
Next Desert - Vendetta Valentino
Jamax
Maršíčková
STL
WEISMÜLER
Kalatos - Wiesenstürmerin
Erika F.
Mottl


První koš byl na jaře zdrojem mnoha větších i menších zklamání. Zatímco Arcibaldo stále bojuje na nejvyšší scéně, jeho stájový kolega v barvách Wrbna Racing Demon Magic je mimo hru kvůli zranění a byl škrtnut ze všech zbývajících klasických dostihů. Nenaplnily se ani smělé plány realizačních týmů klisen Magma a Rabbit Zamindar. Jediný derbysta trenérského šampiona Filipa Neuberga Ananas už debutoval v Pardubicích nad proutěnými překážkami, potenciální vytrvalecká hvězda Jaroslava Votavy Be Jape zatím neukázala dost třídy a podruhé do stejné řeky nevstoupili ani odchovanci Jaroslava Boučka: bratr derby-vítězky Ready for Life jménem Ready for Smile se nevyhrabal ze čtyřkových dostihů a handicapově zůstává pod 50 kilogramy.

Na slavnou stájovou kolegyni nenavázala ani Holy Grail, třebaže při všech třech jarních startech skončila na dotované pozici a v každém dalším dostihu ukazovala zlepšení. "S panem Boučkem jsme si však mysleli, že ten progres bude daleko větší. Teď jsme nabyli vědomí, že to nebude kobyla do derby, ale možná zkusíme něco jiného. Uvažujeme o Ceně Arvy při Turf gala," řekl trenér Josef Váňa poté, co Holy Grail finišovala začátkem května třetí v chuchelské třetí kategorii.

Poměrně brzy se o derby přestalo snít i v Chotouni, Václav Luka starší škrtl Inkvisitora i Velberta. Jeho syn Václav Luka mladší v nové centrále Bošovice konstatoval, že Cloven Hoof se bude cítit lépe na kratších distancích a ve Dvorcích zase připustili, že Warthog nebude nástupcem Urodose, třebaže žokej René Koplík se o něm po jeho letošním debutu vyjadřoval velmi pochvalně: "Měl špatný dostih, jinak by stoprocentně skončil mezi prvními třemi. Když jsem viděl, že o vítězství bojovat nebudeme, dostal jen dvě, tři lehké rány bičem a nechal jsem ho být. Ale je to dobrý kůň, pozor na něj..."

Stáj Lokotrans ještě v únoru dodatečně hlásila svého Borderlanda, aby ho o tři měsíce později škrtla. Ve dvou dvojkových dostizích dohromady předběhl jen jednoho koně a v průběžném handicapu se nedostal přes 52 kg. "Bude běhat handicapy, zkusíme něco kratšího. On je hrozně závodivý, v dostihu se moc nedá držet a jak se dostane ke koním, je konec. Stále na něj hledáme recept," posteskl si trenér Eduard Kotáb.

Z koní, kteří v prvním koši zůstali i po květnovém škrtání, zatím vyčnívají domácí odchovanci ze stájí Wrbna Racing a Rabbit Trhový Štěpánov. Zmíněný Arcibaldo má zatím na kontě dvě třetí místa z Ceny trojročných žrebcov a Velké jarní ceny a zajisté se teprve dostává do správné pohody. Jako eventuální stájová dvojka mu kryje záda druhá z Jarní ceny klisen Oniris, jejíž projev ji rovněž doporučuje na tratě přes dva kilometry. Rabbit Trhový Štěpánov měl v početně velmi silném ročníku k dispozici řadu importovaných koní, ale nakonec půjde do derby s dvojicí napajedelských rodáků: Funny Valentine vyhrál slovenskou Velkou jarní cenu a Pumpkin si připsal Memoriál dr. Frankenbergera.

Naopak za očekáváním zatím zůstává sestava DS Pegas: Blesk po pátém místě z Memoriálu profesora Michala nedokázal přijít s dalším progresem ve Velké jarní ceně, zatímco Esa jsme zatím viděli jen jednou - v květnu finišoval třetí ve II. kategorii na 1600 metrů. "On přes zimu nenarostl, ale zato zesílil. Je to klidný kůň, takový sám se sebou spokojený tvor, se kterým se dobře spolupracuje. Teď má za sebou vstup do sezony, což mu příště pomůže," popsal Esa trenér Roman Vítek.

Dodatečně byl dohlášen Hugo Kub, který po čtyřkovém vítězství a druhém místě ve III. kategorii finišoval druhý v Memoriálu dr. Frankenbergera a byl pronajat stáji Monika Agro. Černým koněm letošního derby může být napajedelský God Bless You, o kterém se dosud příliš nemluvilo, ale v Memoriálu profesora Michala i Velké jarní ceně vždy dokázal zezadu přilétnout mezi nejlepší.

Stáj Arslangireje Šavujeva se i toto jaro poměrně trápila, což nakonec vedlo k nečekanému stěhování z Mostu do Mimoně. Ivan Poddubny však na přihláškách do derby zůstal a trenér věří, že po dubnovém třetím místě ve II. kategorii půjde dál nahoru. O jeho derby-ambicích rozhodne jediný dostih: Velká červnová cena. Škrtnuti zatím nebyli ani Iryklon, Marl Bora a Maribor, kteří svými posledními starty příliš nenaznačili vytrvalecké možnosti.

Zbytek sestavy prvního koše musí v příštích dvou týdnech vykonat něco velkého, pokud chce skutečně do derby zamířit. Victory Next, Oranžový Express a Weismüler se o to pokusí ve Velké červnové ceně.

KOŠ 2 - NESTARTOVAVŠÍ A IMPORTY 
AGE OF JAPE (POL)
Jape - Age of Gold
Bača Palkovice
Holčák
STL
BATTLE HERO (GB)
Red Ransom - Appointed One
Stáj Turan
Šavujev
STL
GOLDEN EAGLE (GB)
Montjeu - Grain of Gold
Stáj Turan
Šavujev
LAMASAR (FR)
Hawk Wing - Lunafairy
YOKO
Koplík
STL
MADANPOUR (IRE)
Sendawar - Madiriya
Stáj Turan
Šavujev
STL
MAKLER (POL)
Jape - Martinika
EŽ Praha
Votava
STL
MARIYDI (IRE)
Kalanisi - Mariyba
Dr. Charvát
Holčák
NEWMARKET (GER)
Samum - New Berlin
DS David
Růžičková
NORINO (POL)
Jape - Nora
Jasna
Váňa J.
STL
SIMON DES CHAMPS (FR)
Septieme Ciel - Manita des Champs
Martin Wolf-Clint
Török
STL


Předběžní favorité Českého derby se nacházejí ve druhém koši. Vítězi Velké jarní ceny Age of Jape se obšírně věnuji na jiném místě tohoto zápisníku, František Holčák však má ve hře ještě dodatečně dohlášený import z Irska Mariydi, prostřednictvím kterého zahájil další útok na modrou stuhu majitel Jiří Charvát. Syn Kalanisiho běhal až do začátku dubna v barvách Agy Khana a tréninku Michaela Halforda. Loni vytěžil na irské půdě jedno vítězství a tři tabulová umístění ze čtyř startů, letos vyhrál pod Johnnym Murtaghem dostih na 2100 metrů na své oblíbené dráze v Dundalku. "Mariydi dobře přezimoval a v práci se dál zlepšoval. Podle trenéra by tento progresivní tříletek mohl na dnešní vítězství navázat příště," konstatoval britský Racing Post a udělil Mariydimu rating 90. Nyní hřebec míří do Velké červnové ceny, po níž se na jeho dosavadní kariéru a další možnosti podívám blíže.

Zdeno Koplík a stáj YOKO nakupovali ve francouzské pobočce Agy Khana. Lamasar loni podle statistik France Galop vyběhl jen jednou, na dráze Salon-de-Provence finišoval 10. listopadu v Prix des Olives na 1800 metrů devátý z deseti startujících a brzy nato se od trenéra JC. Rougeta stěhoval do Česka. Zde však dlouho nebyl zaregistrován, nestihl klasické přihlášky a debutoval teprve minulou neděli v bratislavské Velké jarní ceně. Vzdálené desáté místo asi 26 délek za vítězným Funnym Valentinem však zatím jeho akcie nijak neposílilo. Pokud bude chtít do derby, bude muset ukázat úplně jiný výkon ve Velké červnové ceně. Důvodem, proč zákulisní pozorovatelé jeho český debut přesto očekávají s napětím, jsou slova Zdena Koplíka ze začátku května: "Lamasar je podle tréninkových výkonů mým nejlepším koněm, v práci s ním nestíhá Sharpour ani Tullamore."

Dalším koněm, který do derby zřejmě zamíří, ale dosud nemá přihlášku, je Mr Millionaire (Lando - Minaret) ze stáje Erika Krajníková. Jeho dodatečné dohlášení do modré stuhy a přihláška do Velké červnové ceny zatím nebyly přijaty Jockey Clubem pro administrativní nesrovnalosti v rámci importu a celá kauza se ještě bude řešit. Odchovanec hřebčína Görlsdorf a bývalý svěřenec Maria Hofera si do Česka přiváží německý handicap 69 kg a dva starty v aktuální sezoně. Po pátém místě na 2000 metrů v Hannoveru před třemi týdny uzavřel pětičlenný doběh podobného dostihu v Berlíně. Nový svěřenec Eduarda Kotába zatím jako hrozba pro tuzemskou elitu nevypadá.

Mezi dodatečně dohlášenými zatím chybí také jiný německý import River Kwai, který po vítězném dubnovém debutu v Praze doběhl čtvrtý ve II. kategorii a sedmý ve slovenské Velké jarní ceně. Borealův syn si doma v Německu liboval na měkké až hluboké dráze, kterou však v Česku příliš nelze očekávat. "Je to rozený vytrvalec, velmi pohodový kůň. Ten kdyby měl bláta po kolena, tak na něj vsadím barák, to je vidět při práci v písku. No uvidíme," řekl Koplík před třemi týdny.

Dobré karty mají po jaru stáj Martin Wolf - Clint a trenér Dalibor Török, jejichž Simon des Champs udělal výkonnostní skok a po solidním debutu sahal po vítězství v Memoriálu dr. Frankenbergera. Ve Velké červnové ceně se utká mimo jiné s dosud zklamavším svěřencem trenéra Šavujeva Golden Eaglem a nečekaně vysoko mířícím Maklerem (zatím 58,5 kg v průběžném handicapu). Jarní zranění zbrzdilo Norina, který debutuje až v klíčovém derby-trialu.

KOŠ 3 - CIZINCI
BRUSCO (GB)
Rock of Gibraltar - Blaze of C.
R B Int.
Wöhler
DERWISCH (IRE)
Aeskulap - Distella
Gest. Sommerberg
Wöhler
EASY TIGER (GER)
Tiger Hill - Earthly Paradise
OMS
Kubovičová
HEREDIAS (GER)
Lomitas - Happy Gini
St. Gestüt Fährhof
Schiergen
LIPI (GB)
Sadler's Wells - Frosty Welcome
Agrolipt
Kalaš
STL
PATRIOT (GER)
Tiger Hill - Page Dans Ma Vie
MPL Racing
Hanáček
STL
RAMBLIN SCOUT (GER)
Sholokhov - Ramblin Rose
EMOP
Kubovičová
STL
SO FANTASTIC (GB)
Fantastic Light - Sardonic
MPL Racing
Hanáček
STARRY ROCK (IRE)
Rock of Gibraltar - Stara
Gisella Dettoni
Verricelli


Výrazně prořídla sestava cizinců - škrtnuti byli jak tři koně francouzského trenéra Totaina, tak především britský Fortuni ze stájí Marka Prescotta. Zástupce stáje Pacific International Management vyhrál pod Sebem Sandersem 1. května lehce o 4 délky dostih na 2400 metrů v Lingfieldu, za který dostal od Racing Postu známku 96 a realizační tým přehodnotil plány. Škrtl ho z britského i českého derby a míří do irského ekvivalentu.

Ze slovenských uchazečů se momentálně jeví nejzajímavěji druhý z bratislavské VJC Easy Tiger, na nejvyšší scéně se však i nadále snaží etablovat také Rambin Scout. Naopak ostře sledovaný Lipi se zatím nedostal z dostihů nižších kategorií. Italský Starry Rock během jara změnil trenéra, 10. května vyhrál handicap na 2000 metrů a etabloval se jako stabilní tabulový účastník handicapů okolo 2000 metrů.

Němečtí koně zatím zůstávají velkou neznámou. Heredias z tréninku Petera Schiergena absolvoval životní debut 10. května v Hannoveru a na 2400 metrů si připsal třetí místo. Nedělní start v Hoppegartenu na 2200 metrů pod žokejem Andraschem Starkem zřejmě rozhodne o jeho dalším směřování. Andreas Wöhler, který letos vyzval české stáje v obou jarních klasikách, nechal na přihláškách Brusca i Derwische. Prvně jmenovaný od dubnového čtvrtého místa na 2100 metrů v Brémách nestartoval a disponuje zatím postačujícím handicapem 77 kg. Derwisch je německým handicaperem hodnocen ještě o deset kilogramů níže a po pátém místě v dostihu nezvítězivších v Düsseldorfu je přihlášen do podobného dostihu na stejném závodišti 7. června.

Samotný Wöhler v květnu ještě nebyl rozhodnut, zda má případný výlet do Prahy smysl a zatím zůstává skeptický. "Oba jsou zatím takové nepopsané knihy. Derwische na jaře trápily zdravotní problémy, teprve nedávno zase začal cválat," doplnil při své poslední pražské návštěvě stájový žokej Eduardo Pedroza.