20. června 2009

Cíle Nordosta nekončí v derby

O hnědákovi Nordostovi se v kuloárech vypráví zajímavá historka. Německý hřebčín Ammerland jej na jaře vyčlenil mezi koně určené k prodeji a do stáje Petera Schiergena v Kolíně nad Rýnem se na něj přijeli podívat čeští zájemci. Poměrně rychle došlo k dohodě se stájí Metropolite Turf a hřebec o tři dny později absolvoval svůj první životní start na závodišti Mnichov-Riem. V závěrečné rychlé práci utekl Schiergenovým hvězdám a stáj pak očekávala Nordostův debut s velkými obavami, že se nemoudře zbavila kvalitního koně. V Mnichově se však žádné velké představení nekonalo, nový svěřenec Pavla Kinského doběhl mezi nezvítězivšími třetí. Od té doby absolvoval ještě dva starty a byl dohlášen do Českého derby. Tam patří k vůbec nejtajemnějším účastníkům a třebaže zatím zůstává poněkud stranou zájmu, autor zápisníku jej považuje za černého koně dostihu.


Ambice hřebce z rodinné stáje bratrů Váchových totiž výrazně posílil poslední start z 1. června, kdy Nordost finišoval šestý v Derby-Trialu na 2200 metrů v Hannoveru. Sice v této listed zkoušce nikoho nepředběhl, ale bojoval o dotované příčky a na vítězného Suestada ztrácel 7 1/2 délky. A právě Suestado ze stáje barona Ullmanna je aktuálním spolufavoritem německého derby.

"Při sledování toho dostihu jsem měl smíšené pocity. Eugen Frank je sice dobrý jezdec, ale trochu nás neposlechl. Věděli jsme, že kůň potřebuje trochu dřív rozhýbat a dostává se později na nohy, ale on ho začal jezdit až v oblouku, kdy se už rozjížděli ostatní. Kdyby byl cíl o sto metrů dál, byli jsme určitě do čtvrtého místa," vzpomíná majitel Marián Vácha. "Frank nám potvrdil, že pro České derby by to mohla být dobrá šance a také Filip Minařík říkal, že bychom ho měli dohlásit, když jsme splnili handicap, protože derby je bláznivý dostih."

Nordost (Boreal - Navona) se dostal do derby na zdejší poměry poněkud neobvyklou cestou, když všechny tři starty své kariéry absolvoval v Německu. "Vzniklo to tím, že to byla pomalu jediná cesta, jak splnit handicap. Zpočátku jsme zvažovali, zda směřovat do českého či německého derby, ale pro Prahu jsme se rozhodli dost brzo. Kdyby byl dost dobrý pro Hamburk, asi bychom se k němu nedostali," dodává Vácha.

Původně si pohrával s myšlenkou vyzkoušet Nordosta v Memoriálu dr. Frankenbergera, k tomu však nedošlo kvůli pozdnímu dokončení administrativních záležitostí po zakoupení. Poté si stáj spočítala, že pro jistotu účasti v derby by musel hřebec tento trial prakticky vyhrát a takový tlak nechtěla riskovat. Solidní vystoupení v německém listed vyneslo Nordostovi známku 79 kg, což po přepočtu na český handicap s rezervou stačilo.

Nyní je Nordost jedním ze dvou derbystů, kteří jsou potomky Boreala - vítěze německého derby a Coronation Cupu, který je zatím v německém chovu hodnocen jako určité zklamání. Matka Navona absolvovala jen dva starty jako dvouletá, dokázala však vyhrát v listed a získala GAG 83 kg. Jejím nejlepším potomkem dosud byl francouzský listed vítěz a umístěný z Gr.3 Nordic Thunder (Singspiel).

"Je to šikovný kůň, který se určitě neztratí," řekl žokej Martin Srnec, který v neděli povede Nordosta poprvé. "On je hodně rychlý z boxů a pak mu chvíli trvá, než se usadí. Myslím, že je to jedno z nejlepších rit, jaká jsem v Českém derby dostal. Od posledního startu dostal tři týdny času, takže věřím, že v neděli bude v pohodě."

Majitel Marián Vácha kupoval svého prvního koně předloni na aukci v Mnichově. Jeho bratr Martin se donedávna soustředil na překážkové dostihy pod hlavičkou stáje Vamar, nyní své dostihové aktivity spojili do společné stáje Metropolite Turf. "Přiznávám, že mám vysoké cíle. Vítězství by bylo ideální, protože s koněm počítáme ještě výš pro zahraniční starty, ale nebyl bych zklamán ani z druhého nebo třetího místa," konstatuje Vácha.