19. června 2009

Arcibaldo našel sám sebe. Právě včas před derby

Málokterý kůň rozděluje dostihovou veřejnost před derby tak výrazně jako Arcibaldo. Jeden názorový tábor považuje hřebce stáje Wrbna Racing za hlavního vyzyvatele sázkového favorita Age of Japea, jiní ho poměrně razantně odepisují. Vyplývá to do značné míry se skutečnosti, že Arcibaldo byl na dráze naposled k vidění v polovině května, veřejně neběžel delší dostih než 1800 metrů a na jaře se dostával do správné pohody jen pozvolna. Trenér Čestmír Olehla nicméně ví své. "Musím to zaklepat, ale zatím mi Archie dělá jen radost. Poslední měsíc to šlo jako na drátkách. Samozřejmě trnu do poslední chvíle, tento týden zrovna dostal nové podkovy, tak jsem stál přímo vedle kovářů," usmívá se.


Syn klasické vítězky Arganty byl od začátku typem koně, kolem kterého se soustředí velká očekávání. Debutoval loni v srpnu čtvrtým místem na 1600 metrů v Meranu za Boheme Wango a So Fantastic a pak demonstroval velký talent triumfy v Ceně Masise a Gerschově memoriálu. První domácí porážka přišla v mezinárodně obsazené Ceně zimního favorita, kde po slabší úvodní fázi finišoval čtvrtý, ale to ještě nebylo hřebcovo poslední slovo. V listopadovém Yoko Cupu se poprvé setkal s žokejem Garym Hindem a výsledkem bylo suverénní vítězství o tři délky před stájovým kolegou Demon Magicem.

Letošní sezonu zahájil podle očekávání v bratislavské Ceně trojročných žrebcov, kde po dalším pomalém startu doběhl třetí za Age of Jape a Funny Valentine, a stejnou pozici obsadil i v pražské Velké jarní ceně. Tentokrát ovšem po velmi špatném průběhu. "Neměli jsme jedinou klidnou chvilku, jeden soupeř nás stále tlačil k bariéře a manévroval kousek před námi, na lepší pozici jsem se však nedostal. Musím ale svého koně pochválit, jeho projev se mi líbil - v dlouhé cílové rovině našel svůj rytmus, i když kolem nás nebylo místa nazbyt. Na delší distanci to bude mnohem lepší, dnešní umístění je jen takovým bonusem..." řekl tehdy Hind.

Trenér se poté rozhodl pro vynechání Velké červnové ceny a vzhledem k vysoké handicapové známce Arcibalda dal přednost důkladné regeneraci. To se podle něj ukázalo jako dobrý tah. "V práci se poslední dobou zklidňuje, našel sám sebe. Začíná se mi líbit, konečně mu dorostlo zdravé sebevědomí, předtím byl takový ušlápnutý," konstatuje Olehla.

Ohledně vytrvalosti svého hřebce obavy nemá. "2400 metrů nebude problém. Je to jednak o papíru a když se navíc podívám zpátky a budu hluboce analyzovat, jaký kůň byl třeba Tankred, tak myslím, že talentem se jednalo o mílaře. V tomto směru mu je Arcibaldo relativně podobný a Tankred problém s derby-distancí neměl. Ať je to jak chce, rezistentní trénink posílá koně dál..." dodává Olehla s tím, že další indicií je hřebcův dostihový styl.

Jinou otázkou, která je spojená s otcem Dashing Bladem a trenérovi trochu dělá starosti, je psychika. Někteří potomci tohoto plemeníka byli s postupem času stále labilnější, na Arcibaldovi se to však zatím neukazuje. "Minule sice před startem trochu poskakoval a byl nervní, ale do boxů vlezl ochotně. Samozřejmě však nevím, co s ním udělá předstartovní atmosféra derby..." krčí rameny.

Silnou stránkou Arcibalda je nesporně zkušený žokej Hind, který je s hřebcem dobře sehraný a dokonale zná jeho silné i slabé stránky. V některých ohledech se zdá, že trenér a stáj, kteří jsou doma spíše v překážkovém provozu a veřejnost si je spojuje hlavně s Pardubicemi, letos mají dosud největší šanci na úspěch v derby.

"Nepopírám, že jakási šance na úspěch tady je a že potřebujeme hlavně porazit to kladivo od Franty Holčáka. Ale samozřejmě stojím na zemi, dostihy nejsou koncert na přání. Tajně doufám, ale takto doufají všichni," míní Olehla.