24. června 2009

Lopez: Hledání osmého derby

Tentokrát se v sedle prosadila starší generace. "Malé pořadí" Lopez - Hind znamenalo triumf jediných dvou čtyřicátníků na startovní listině Českého derby. Doběh ale skýtal řadu dalších jezdeckých tajenek. Ta očividná: na dotovaných místech skončil v osobě Václava Janáčka jediný žokej působící nastálo v Česku. Přímo o malou "záhadu" se pak postaral samotný vítěz. Dvaačtyřicetiletý Lopez prohlásil krátce po svém úspěchu do televizních kamer, že vyhrál své osmé derby, což později zopakoval i v krátkém rozhovoru po dostizích. "Bylo to mé osmé vítězství v derby. Uvidíme, zda to dokážu zaokrouhlit na deset a trochu prohnat Lestera Piggotta," smál se Lopez. Ale která derby to vlastně vyhrál?

Od pondělka se o tom přeme s několika dostihovými známými a turfmany. Dvakrát rakouské, nějaké to polské, maďarské, jugoslávské... Ať počítám, jak počítám, na číslo osm se v případě Lopeze nemůžu dopočítat... "Já jsem jich napočítal sedm," napsal mi Branislav Ondera, autor stránek turf.sk. Lopezova bilance modrých stuh podle něj vypadá takto:

Maďarské derby 1992 - Alfonz
Srbské derby 1994 - Mobi Dik
Srbské derby 1996 - Lydhurst
Rakouské derby 2000 - Speedmaster
Rakouské derby 2006 - Cuba Candy
Polské derby 2006 - Kamerdyner
České derby 2009 - Age of Jape

Ale osmé Lopezovo derby nikde. Možností, jak omyl vznikl, je hned několik. Buď Jean Pierre Lopez započítal do své sbírky i Starohájske kritérium, které dříve neslo název Starohájské derby. Nebo vyhrál některý dostih, jenž má derby v názvu podobným způsobem jako někdejší Pardubické derby či není evidován Mezinárodní federací dostihových autorit, což by byl třeba případ Chorvatska či Bosny.