24. června 2009

Brusco: zahozená německá penalta?

Slůvko Elfmeter neboli penalta používají němečtí žokejové pro rito, které skýtá obrovskou šanci na vítězství, zkrátka ho stačí jen "zavěsit". S odstupem několika dní se zdá, že podobnou penaltu záměrně nedal Andreas Wöhler v Praze. Pro České derby vybíral mezi dvojicí Brusco a Derwisch, nakonec přivezl druhého jmenovaného a získal po solidním výkonu čtvrté místo. Brusco, který se o týden dřív lehce zranil, ve stejný den startoval v listed Derby-Trialu na 2100 metrů v Brémách. Pod žokejem Andre Bestem se ukázal v nečekaně dobrém světle a finišoval o ¾ délky druhý za vítěznou klisnou Serienhoehe. Potvrdil tak loňské umístění v listed a vyšvihl se v německém handicapu na známku 83. Výkon tohoto kalibru by zřejmě v Praze stačil na boj o vítězství, ale trenér z Ravensbergu má s hřebcem očividně jiné plány...


Po neděním umístění se o Bruscovi začalo hovořit v souvislosti s německým derby, neboť Wöhler momentálně žádnou tříletou hvězdu doma nedá. Samotný trenér ale tyto spekulace vzápětí popřel na svém stájovém webu. "Brusco měl na jaře bohužel menší pauzu. Výkon v Brémách byl dobrý, ale start v německém derby by byl momentálně zřejmě moc těžký. Případně s ním zkusíme slovenské derby," napsal Wöhler.

Na stejném místě zároveň nepopírá, že situace jeho tříletých není valná. "Prognóza ze začátku roku, že tříletý ročník není zvlášť kvalitní, se ukázala být správnou. Pro německé derby nám zbyl jen jeden z osmi koní, a to Toughness Danon," připouští trenér.

Tým Wöhler - Pedroza nicméně začíná hrát ve středoevropském prostoru podobnou roli, jako před několika lety Christian von der Recke a Mario Hofer. Neváhá cestovat, vedle Brusca a Derwische se chystá na výlet například Diani, účastník nedělního Austrian Derby v Ebreichsdorfu.