29. června 2009

Velká polská loupež: Golden Tirol vyhrál rakouské derby

Polští tříletí letos vládnou střední Evropě. Po dominanci Age of Japea v Česku přišel další pádný důkaz včera v Ebreichsdorfu. 60 000 eury dotované rakouské derby vidělo po pětadvaceti letech polský doběh raz-dva, když vyhrál Golden Tirol s žokejem Piotrem Krowickim před krajanem Informatykem. Favorizovaný Němec Diani pod Eduardem Pedrozou finišoval třetí, zatímco trojice českých koní Bright Sand, Eso a Lamasar na tabulové umístění nedosáhla. Zajímavá souvislost: německý rodák Golden Tirol byl mezi loňskými dvouletými v Polsku koněm číslo dva hned za Age of Japem.


Rakouské derby bylo tentokrát mimořádně nepřehledným, ale vysoce zajímavým dostihem, který dal svou kvalitou zapomenout na deštivé počasí a poloprázdnou tribunu, která jen těžko evokovala atmosféru derby. Srovnání forem čtrnácti koní ze šesti zemí se před startem jevilo poměrně složitě, většina zúčastněných výprav si značně věřila. Včetně Rakušanů, kteří po loňském nečekaném vítězství Cibao La Pampy vkládali naděje do klasického vítěze Heart Attacka a také trojnásobného vítěze Maganyho. Toho stáj Sarah koupila pouhých dvanáct dní před derby poté, co vyhrál dostih prodejných ve francouzském Campiegne, a přestěhovala jej do tréninku Gérarda Martina. "O takových transakcích jsme dlouhá léta jen slýchali, není to tu zvykem. Ale zdá se, že v budoucnu budou takové tahy stále častější," řekl mi před dostihem rakouský kolega Ernst Kopica.

Nejpočetnější zahraniční výpravou byli Češi: vedle tříleté jedničky stáje BORS Břeclav Bright Sanda šli na start v Lamasarovi a Esovi dva koně, kterým unikl start v Českém derby a rakouský vrchol pro ně svým způsobem znamenal „náhradní" metu. Němečtí Timur Danon a Diani disponovali srovnatelnými formami jako jejich pražský předchůdce Derwisch, tedy vítěznými starty na vytrvalecké trati mezi nezvítězivšími a průběžný handicap kolem 75 kg. Polské zájmy zastupoval varšavský klasický vítěz Golden Tirol a další elitní tříletek Informatyk, oba dosud nasazováni v mílových dostizích. Sándor Ribárszki vyslal Boheme Wanga, slovenské barvy hájili druhý ze Starohájského kritéria Azraq a spolehlivý Orianto.

Sázející nakonec podle očekávání nejvíce podpořili Dianiho (26:10), v paddocku se líbili také Golden Tirol (56:10) a další Němec Timur Danon (61:10). Čeští zástupci hráli na sázkovém trhu roli, pro kterou v němčině existuje nádherné klišé "krasser Aussenseiter". 

Bright Sand odskakoval s eventuálkou 314:10, Eso 514:10 a Lamasar 569:10. O výši sázkového obratu v onen pošmourný den za Vídní si však nelze dělat přehnané iluze. Příkladem budiž právě Bright Sand, který na slavnostní přehlídku přicházel za hustého deště ještě s kvótou 625:10, načež si na něj vsadil jeden z českých příznivců a "upravil" kurs na poloviční podobu...

Hned po startu vystřelil dopředu domácí Magany a Francouz Thomas Huet v jeho sedle zpočátku udal tempo, které na měkké dráze akceptoval jen málokdo. Magany proto v prvních stovkách metrů cválal vpředu osamocen s náskokem nějakých tří, čtyř délek, až poté následoval balík koní, v němž se nacházeli Heart Attack, Timur Danon, Golden Tirol a také čeští koně. Václavu Janáčkovi se podařilo dostat Bright Sanda na pátou pozici, hned za ním pracoval Frederic Spanu v sedle Esa, zatímco René Koplík držel Lamasara vzadu.

Klíčový okamžik z pohledu českých zájmů přišel kdesi mezi metami 1000 a 1200 metrů. U bariéry jdoucí Timur Danon, jehož Erwin Dubravka už chvíli upozorňoval na nutnost zrychlení, utrpěl fatální zranění a srazil se s bezprostředně za ním jdoucím Bright Sandem. Hnědák stáje BORS Břeclav o nešťastného soupeře zavadil plecemi a evidentně vypadl z rytmu. Měl tak výrazně ztíženou pozici během posledního oblouku, kde většina favoritů zahájila nástup. Nejdůrazněji se „prošermoval" dopředu Krowicki v sedle Golden Tirola - už na konci protilehlé roviny byl druhý a přestože Magany chvíli odolával, Polák šel rezolutně dopředu. Do cílové roviny už točil první a svou pozici dokázal s přehledem uhájit.

Většina soupeřů včetně Dianiho a Heart Attacka útočila podél bariéry, kde nastala značná tlačenice (Eduardo Pedroza po doběhu ve vážnici: "Kdo to tam byl na bariéře? Cože, ty taky? Já viděl jen jednoho!"). Do skrumáže se zapojil i dobře útočící Boheme Wango, jehož italského jezdce Alberta Sannu stála celá situace licenci na druhý červencový týden. To však nic nezměnilo na tom, že ani jeden z koní vedle bariéry nedokázal s vítězem držet krok, a tak na druhé místo přiletěl zvenčí polský veterán Jerzy Ochocki v sedle Informatyka. Sedmý Bright Sand ztrácel na vítěze necelých dvanáct délek, Eso doběhl desátý a Lamasar poslední, třináctý.

Vítězný Golden Tirol má podobnou kariéru jako český derby-vítěz Age of Jape. Loni v Polsku prohrál pouze při debutu a zbylé tři starty vyhrál. Letos si při dvou startech připsal polskou Velkou jarní cenu a rakouské derby. Jako tříletý tak zůstává neporažen a jeho aktuální vítězná série čítá pět úspěchů. Když uvážíme, že tento odchovanec Rainera Müllera stál jako roček na badenské dražbě pouhých 1200 eur, jedná se z pohledu vítězné stáje Sabiny a Saliha Plavacových takřka o pohádkový příběh. V Polsku působící manželé pocházejí ze zemí bývalé Jugoslávie a jejich koně připravuje čtyřiačtyřicetiletý Adam Wyrzyk, trenérský samouk a chovatel z centrály Rosloňce. "Shooting star" několika posledních sezon je podepsán například pod loňskými úspěchy klisny River Night.

I letos se zdá, že se v rakouském derby prosadili koně, jejichž optimum se s derby-distancí příliš neslučuje. "To byl pro nás velký otazník. 2400 metrů by asi nezvládl, proto byl cíleně připravován na rakouské derby. Věřili jsme, že 2200 metrů na takové dráze jako Ebreichsdorf mu sedne a to se potvrdilo," konstatoval Krowicki, dosavadní stálý jezdec Golden Tirola a dřívější rakouský šampion. "Určitě jsem nechtěl jít zepředu, protože dosud neběhal delší dostih než míli. Proto bylo důležité, abychom se po startu nechytli s vodícími koňmi... V oblouku jsem se posunul vedle Boheme Wango, zařadil vyšší rychlost a v tom okamžiku jsem byl vpředu. Pak už stačilo dát pozor, trochu ho srovnat a ještě zrychlil. Věděl jsem, že mám dobrého koně, ale to měli i ostatní - jednoduchý dostih to určitě nebyl!"

Zklamaný byl Václav Janáček, který měl s Bright Sandem dlouho ideální průběh dostihu a věřil, že zasáhne do boje o přední místa. "Jeli jsme v dobrém tempu, krásně cválal, všechno šlo k dobře. 1000 metrů před cílem si kůň přede mnou zlomil nohu, větší kolizi jsme se vyhnuli, ale Bright Sand mu narazil do zadku plecemi. Ještě sto metrů mi pěkně cválal a pak se začali cpát dopředu ostatní... Do oblouku jsem šel s plnýma rukama, pak jsem změnil stopu, ale on vůbec neakceleroval, šel jedním tempem. Až sto metrů před cílem se mi zase trochu rozběhl, ale to už moc neřešilo," řekl Janáček ve vážnici.

Ze zbylých dvou českých účastníků byl aktivnější Eso, který absolvoval velkou část dostihu v blízkosti Bright Sanda a v závěru se vytratil. V této společnosti jej zřejmě zastavil nejen nižší počet absolvovaných dostihů v letošní sezoně, ale také třída. "Během dostihu byl pozičně tam, kde měl být, žokej všechno vyřešil k mé spokojenosti. Vyhnul se i tomu karambolu se zraněným koněm, ale už v půlce výběhového oblouku bylo vidět, že má problém s udržením tempa a na začátku roviny bylo vidět, že by ten cíl potřeboval o dobrých 200 metrů dřív..." konstatoval trenér Roman Vítek.

Stáj Pegas mimochodem vyzkoušela dalšího zahraničního žokeje, v rakouském derby se vůbec poprvé v jejích barvách představil Francouz Frederic Spanu. "Liam Keniry nemohl a bratr domluvil Michaela Foresta, protože jezdí ve Francii pro spřízněnou stáj. Jenže Forest nakonec musel jezdit v St Cloud a tenhle kluk má stejného manažera. Do poslední chvíle čekal na dobrého koně od Hannona a doufal, že to dopadne, ale nakonec mu ho vyfoukl Soumillon a v ten moment byl Spano k dispozici. Když přijel do Ebreichsdorfu, docela se divil. Říkal mi: Já jsem jezdil v Chicagu a tam to vypadalo úplně stejně. Tak říkám, že to je klidně možné. Dobře to odpracoval, sice se nevyhrálo, ale práce se udělala. Ten dostih byl těžko čitelný..." dodal Vítek.