24. července 2009

Lopezova derby: Tajenka vyřešena

Byla to jedna z největších záhad Českého derby - kolik modrých stuh vyhrál Jean Pierre Lopez? Samotný žokej hovořil o osmi, veškeré dostupné statistiky jen o sedmi. Jeho sbírka čítá prakticky všechna derby tohoto regionu - Česko, Polsko, Maďarsko, Rakousko, Srbsko a v neděli k nim přibylo Slovensko. Takže osm, ale kde je to deváté? "To úplně přesně nevím... Já myslel, že jsem víckrát vyhrál srbské, ale to možná byla Titova cena, vidíte to..." zaváhal Lopez, když jsem na něj udeřil v neděli večer před bratislavskou vážnicí. Po chvíli však zajásal: "Už to mám, ještě jsem vyhrál derby arabů v Německu!"


Dvaačtyřicetiletý rodák z Lyonu, který se ve střední Evropě pohybuje už od konce osmdesátých let a za svou základnu si zvolil Vídeň, letos zažívá jezdeckou druhou mízu. Hranici 600 vítězství v kariéře už dávno překročil a doma v Rakousku je na dobré cestě za ziskem osmého šampionského titulu. Taktickou vyzrálostí a přehledem v dostihu se Lopezovi daří kompenzovat určitý handicap, který má vůči mladším soupeřům v oblasti fyzického fondu.

Vyhrává se železnou pravidelností, i když momentálně působí jako freelancer a navzdory tomu, že v posledních sezonách se snažil etablovat v roli trenéra. Výsledky se sice dostavily a Lopezovi svěřenci se pravidelně zúčastňovali vrcholných dostihů, špatná situace rakouského turfu jej ale přinutila vrátit se zpět k ježdění. "Nemělo to cenu, na jaře jsem měl už jen dva koně. Takhle se nedá smysluplně trénovat a abych se přiznal, žádné zlepšení situace v Rakousku neočekávám," konstatoval.

Lopez je však výmluvným příkladem toho, že na každém krachu lze najít i něco pozitivního. Návrat k původní profesi mu přinesl setkání s možná nejlepším koněm, na kterém kdy seděl. S Age of Japem už vyhrál čtyři dostihy včetně dvou různých derby. "Age of Japea můžu s klidným svědomím zařadit mezi nejlepší koně, které jsem jezdil. Zimzalabim, Cuba Candy, Magrana - to všechno byly velké hvězdy, ale dvě vyhraná derby s jedním koněm, to se mi ještě nikdy nepovedlo," dodal.

Slovenské derby bylo poslední modrou stuhou ve střední Evropě, která Lopezovi chyběla. Jeho aktuální seznam, pokud zůstaneme u výkonnostních zkoušek anglického plnokrevníka, vypadá takto:

Maďarské derby 1992 - Alfonz
Srbské derby 1994 - Mobi Dik
Srbské derby 1996 - Lydhurst
Rakouské derby 2000 - Speedmaster
Rakouské derby 2006 - Cuba Candy
Polské derby 2006 - Kamerdyner
České derby 2009 - Age of Jape
Slovenské derby 2009 - Age of Jape

Podobné úspěchy jako byl ten nedělní samozřejmě motivují každého žokeje, Lopez se však brání závazným výrokům ohledně své další kariéry. "Musím se přiznat, že jsem teď trochu unavený. Potřebuji si dát trochu pauzu, takže si teď vyberu dovolenou a pak uvidíme, co bude dál," pokrčil rameny.

Co bude 30. srpna, však ví velmi dobře: "St. Leger v Praze. Myslím, že se uvidíme..."