17. července 2009

Šurda: Jestli skončila éra jezdeckých hvězd? Ze stolu to není

Podobně jako mnozí jiní očekává ředitel Závodiska Bratislava Marián Šurda vítězství Age of Jape. Jméno vítěze Slovenského derby však pro něj není nejpodstatnější. Podobně jako v Epsomu, Hamburku či Velké Chuchli se i jemu doslova "za pět minut dvanáct" podařilo najít sponzora pro vrchol sezony. V krátkém rozhovoru pro derby-zápisník hovořil o stoupající kvalitě samotného dostihu i celého turfu ve středoevropském regionu.


Pane řediteli, kdo je váš tip ve Slovenském derby?

Každý favorizuje Age of Jape, protože papírovým favoritem prostě je. V Praze na mě udělal dojem, že na něj nikdo nemá. Všechno mluví pro něj: má vytrvalecké schopnosti, v Praze vyhrál s rezervou a má dobrého žokeje, který to tady výborně zná. Ani číslo dvanáct nevidím v dostihu na 2400 metrů jako výraznější překážku. Na druhé straně, derby je hodně těžký dostih, kde často rozhoduje pozice v dostihu a štěstí. Němečtí koně jsou asi lepší než Derwisch, ale nikdo neumí přesně říci, jak to převést ve zdejších podmínkách, je to všechno teorie. Oba trenéři, Gröschel i Hofer, si hodně fandí, i když se pořád nemohu zbavit dojmu, že Němci mají stále zafixováno, co tady stačilo kdysi a dnes už nestačí. To je samozřejmě dobré pro naše domácí majitele... Slovenské stáje posílají šest koní a každý může mile překvapit. Azraq měl velkou smůlu v rakouském derby, tam narazil do zraněného koně a ten výsledek více méně nemá vypovídací hodnotu. Ramblin Scout byl v Praze třetí a v práci prý chodí dobře... Sám jsem na to zvědavý a těším se na ten dostih stejně jako na Bratislavskou míli.

Stoupá v posledních letech kvalita Slovenského derby? A jak srovnat letošní ročník s těmi předchozími?

Uvidíme dobré derby, kvalita tady šla určitě nahoru. Vzpomeňte si, že ještě před deseti lety vyhrávali koně typu Lauf Nach Vorn. Turf ve střední Evropě se celkově zlepšuje, pokud to mohu posoudit. Mnozí si to ani neuvědomují, ale jen těch importů, co se sem za poslední léta dostalo... Malé Slovensko loni koupilo skoro padesát ročků za celkem 500 000 eur, to jsou současní dvouletí jako Bribon a další. Takže teoreticky není možné, aby se v takovém počtu neobjevily tři, čtyři individuality. Už to nejsou koně za 1500 eur, ale poměrně dobrá kvalita. A učí se i trenéři a stáje. Když jedou do Itálie nebo Německa, nemusí hned vyhrát, ale získávají cenné zkušenosti.

Symbolem tohoto posunu je asi právě derby a srovnání s Němci...

Dříve sem jezdili z Německa často průměrní koně a stačilo to na pohodlný úspěch. Dnes už je třeba mít slušného listed koně nebo umístěného z grupy, jinak to tady mají těžké. Těší mě to. Podle toho, co jsem slyšel, tak Němci třeba hodně respektují Age of Jape.

Dlouho jsme si spojovali slovenské derby s účastí jezdeckých hvězd ze zahraničí. Je tato éra definitivně minulostí?

Těžko říct. Kdysi to začalo čistě kvůli tomu, že jsem se bál, zda přijde dobrá divácká návštěva. Tak se zrodil příjezd Lestera Piggotta. Ta další léta pak byla hodně náročná, od těžkého vyjednávání účasti až po sjednávání rit na domácích koních... Dnes navíc probíhá mezi jezdeckými hvězdami Evropy generační výměna, koho byste chtěl vidět kromě Soumillona? Na ostrovech jezdí padesátiletý Kinane, který tady už byl, Ryan Moore... A pokud vyhlédnutý jezdec působí jako stájová jednička u Sira Michaela Stouta nebo Aga Khana, je dost těžké je sem dostat. To už si zkusili i někteří velcí majitelé. Ale nechci nic říkat definitivně, jednou větou: Není to ještě úplně ze stolu.