17. července 2009

Minařík: Pozor na Trivera

Hned dva němečtí koně se v neděli chystají potrápit favorizovaného Age of Japea, ale který z nich je lepší, zůstává velkou neznámou. Pokud se zeptáte samotných trenérů Maria Hofera a Hans Jürgena Gröschela, oba si logicky věří na vítězství. A když dotaz ohledně Němců položíte v Česku či na Slovensku, dostane se vám tradiční odpovědi posledních let "můžou být vpředu, ale nejsou rozhodně neporazitelní". Řeč čísel hovoří jasně: v průběžném německém GAG je lépe hodnocen Muthesius (79 kg) ze stáje úspěšného lékaře Ratboda Rudolpha, Trivero v barvách populárního Turf Syndikát 2009 bývalého jezdeckého šampiona Manfreda Hofera má o pět kilo méně. To ale nutně nemusí znamenat, že by byl horší. Dá se očekávat, že minimálně jeden z německé dvojice by měl tuzemské konkurenci znepříjemnit boj o vítězství ještě více než se podařilo Derwischovi v Českém derby.


Muthesius (Celtic Swing - Mutige) na jaře vyhrál v Baden Badenu menší dostih na 1800 metrů, v drážďanském listed trialu Dresdner Preis der Dreijährigen na 2000 metrů doběhl třetí ze čtyř účastníků (tři délky za šestým z německého derby Ordenstreuerem) a nakonec finišoval před dvěma týdny čtvrtý na 2200 metrů v Hamburku. Také loni nestartující Trivero (Include - No New Tax) si na jaře připsal vítězství v dostihu nezvítězivších na 2200 metrů a poté získal po dvou druhých místech ve dvojkovém a trojkovém handicapu v Kolíně a Hamburku. Při tom posledním koncem června ho jezdil Filip Minařík.

"Trivero je podle mě lepší než Muthesius. On se totiž měřil v handicapu proti starším koním a to je vždy těžší. Muthesius běhal jen proti tříletým a to vždy chvíli trvá, než se to v ročníku srovná. Tyhle handicapy proti starším mají větší hodnoty než některé slabé listeny pro tříleté. Ono to sice na papíře vypadá hezky, ale třeba ten listed v Drážďanech běželi čtyři koně a konkurence tam nebyla skoro žádná," konstatuje Minařík.

Trivero je podle něj trochu složitější ve startovacích boxech, v dostihu je však poměrně flexibilní. "Už jsem ho viděl běhat zezadu, já ho jezdil pro změnu ze špice. Je to myslím dobrý kůň a v Bratislavě by to za příznivých okolností na vítězství mohlo stačit. Kůň, který tady už jako tříletý umí druhou kategorii proti starším koním, musí být dobrý. A věřím, že by se časem mohl propracovat i do listed," dodal Minařík.