17. července 2009

Tipy: Většina věří Age of Jape

Jen málokdy bylo veřejné mínění před vrcholným dostihem slovenské sezony tak jednoznačné jako letos. Age of Jape má po své vítězné sérii a suverénním triumfu v Českém derby všechny trumfy v rukou a pokud bude v pořádku a zachoval si svou formu, měl by i v neděli zůstat neporažen. To si nemyslí jen autor zápisníku, ale i řada lidí, které jsem před startem oslovil. Na tip jsem se jako obvykle zeptal různých dostihových aktérů, kteří jsou tentokrát v roli nezaujatých pozorovatelů.


Tomáš Janda, bloodstock agent a majitel: "Myslím, že vyhraje opět Age of Jape před Arcibaldem. V Českém derby měli nad ostatními náskok a oba mají jak třídu, tak vytrvalost, takže by si se soupeři měli poradit i tentokrát. Nejblíže by jim měl být někdo z Němců, asi Muthesius, a Ramblin Scout nebo Azraq trenérky Kubovičové."

Václav Luka mladší, trenér: "Otázkou bude, kdo se tentokrát ujme tempa. Předpokládám, že někdo z dvojice koní od stejného trenéra jako tomu bylo u nás, i když to asi nebylo záměrem. Pokud se jedná o favorita, tak při stejné formě by asi Age of Jape neměl mít větší problém. Dostih je však nevyzpytatelný, takže vše může být tentokrát jinak a tím spíš že je tam pár ,neznámých' a k tomu malé závodiště... Nejvíce mě zajímá výsledek jediného slovenského zástupce Night Ridera."

Tomáš Hurt, trenér a dostihový pořadatel: "Favoritem číslo jedna je pro mě samozřejmě Age of Jape. Arcibaldo a Ramblin Scout by mu měli nejvíce zkomplikovat cestu za derby-double. Německému Muthesiusovi příliš nevěřím. V případě měkčího povrchu budu preferovat Mariydiho. Pokud půjde ze špice se znalcem ideálního tempa v sedle, bratislavská dráha by mu mohla sedět."

Josef Bartoš, dvojnásobný vítěz Velké pardubické: "Věřím Age of Japeovi, který je určitě nejlepší kůň v poli. Dále bych tam viděl Ramblin Scouta, který šel velmi dobře v trialu a jezdí ho znalec bratislavské dráhy Zdenko Šmída. Umístění čekám od nejsilnějšího z Němců Muthesiuse. Kolem tabule by měl být poctivý Arcibaldo, Jaroslav Línek si vybral Azraqa, takže zřejmě také čeká dobrý výsledek a kůň pro překvapení je Windsor, ovšem jeho žokej by potřeboval více zkušeností s bratislavskou dráhou."

Jiří Zlámaný, novinář a komentátor: "Každá série jednou končí, ale Slovenské derby se nezdá být tím dostihem, který přetrhne oranžovo-černou šňůru jedniček. Pokud ale přeci jen, tak dvojnásobně motivován musí být korunní princ klasického ročníku v ČR, jehož silný světlohorský mančaft je letos na rovinách stále nezvítězivší.. Nejočekávanější z místních na něj v Praze ztrácel dlouhých pět délek, ale u Vltavy za sebou udržel jednoho lehce nadprůměrného německého hosta, doma u Dunaje se musí ubránit dvěma podobné výkonnosti. Černý kůň dostihu? Povede ho "mistr tempa", který do Bratislavy cestuje pouze na toto jediné angažmá."

Branislav Ondera, turf.sk: "Age of Jape je po sérii vítězství superhvězdou, ale ve Slovenském derby to superhvězdy občas nedotáhnou do konce - stačí si vzpomenout na Ryana nebo Proud Borise. Jean Pierre Lopez však dokáže významné dostihy vyřešit s chladnou hlavou, takže by to mělo "klapnout", pokud ovšem nad jeho síly nebude Muthesius. Ten stojí v německém GAG 4 kilogramy, tedy v přepočtu na 2400 metrů 8 délek, nad čtvrtým z Českého derby Derwischem, který s Age of Japem prohrál o 7 3/4 délky"

Roman Vítek, trenér: "V Bratislavě to bývá takové komparativní derby a o to je to samozřejmě těžší. Taktika se musí přizpůsobit spíše koni a závodišti než soupeřům, protože je neznáme a sejdou se na místě, které je polovině z nich neznámé. Budeme držet palce našemu derby-vítězi - jak jsme byli proti sobě v Chuchli, tak na Slovensku už je to náš český kůň. Takže věřím v jeho vítězství, i když je možná přání otcem myšlenky."

Václav Janáček, žokej: "Papírově je to asi jasné, Age of Jape je nejlepší, i když samozřejmě neznám Němce. Na první pohled mi jejich formy nepřipadají tak oslnivé, takže říkám Age of Jape - Arcibaldo. A pak ještě Azraq s Jaroslavem Línkem. Proč nejedu do Bratislavy? Honím přece šampionát. (smích). Teď vážně, měl jsem tam mít Bright Sanda, ale ten odpadl a žádného jiného koně do derby už jsem neměl. V Karlových Varech navíc běhá Sharpour, takže jsem mu dal přednost."

Filip Minařík, žokej: "Na České derby jsem se díval a Age of Jape je určitě nejlepší kůň, který v Česku a na Slovensku stojí. Ono se to těžko srovnává, kolikrát už sem jeli dobří němečtí koně a vybouchli. To se nedá přepočítat, je to dálka a teď jsou navíc v Bratislavě vedra, to ti němečtí koně doma vůbec neznají."