28. srpna 2009

Dekolta už handicap nestraší

Od marné snahy trenéra Tomáše Hurta dostat Dekolta do Českého derby uplynuly jen dva měsíce, ale situace odchovance polského hřebčína Moszna je před nedělním St. Legerem výrazně odlišná. Dekolt se mezitím stal s průběžnou handicapovou známkou 89,5 kg pátým nejvýše hodnoceným tříletkem a do jediného klasického dostihu svého života proklouzl pohodlně ze třetího místa. Realizační tým z benešovského Černého lesa nyní doufá, že o skutečnou satisfakci se valach postará na dráze. K červnové debatě o handicapu se už vracet nechce. "Derby je absolutní vrchol - něco, co se neopakuje, ať už kůň běhá jakkoli. Manželé Trachtovi vlastní koně mnoho let, investovali do nich spoustu peněz a moc jsem chtěl, aby byli odměněni účastí v derby. Ale je to pryč a musíme se dívat dopředu. Pokud Dekoltovi vydrží zdraví a forma, ještě letos něco předvede. A když ne, tak příští rok," konstatuje Tomáš Hurt.


Ještě loni byl přitom mladý trenér sám, kdo ve svéhlavém hnědákovi viděl možnou hvězdu. Dekolt sice přicházel do Česka jako pravý bratr špičkového Dupla s velkými nadějemi, jeho první kroky v barvách stáje Gabriela-Trachtová ale nebyly šťastné. Jako dvouletý nenaznačil potenciál ani v jednom ze čtyř startů a v generálním handicapu se nedostal přes známku 52,5 kg. Navíc byl "problémovým dítětem" i ve stáji, snažil se být dominantní a uměl se převracet pod sedlem nebo vyhnat ošetřovatele z boxu. Proto ještě loni prodělal kastraci.

"Dekoltovi loni nikdo nevěřil, jen já jsem si říkal, že to bude druhý Duplo. Výsledkově to vypadalo na zklamání, takže jsem ho v zimě pro jistotu zaskákal a kdyby na jaře nezaběhl, šel by na překážky," vzpomíná Hurt, který loni dostal Dupla ze čtyřkových dostihů až k třetímu místu v derby.

Na jaře se zdálo, že k zopakování podobného kousku má s Dekoltem poměrně daleko, Hurt ale začal trpělivě v hůře obsazených dostizích přes dva kilometry. Po dubnovém druhém místě ve IV. kategorii dokázal Dekolt o měsíc později podobný dostih na derby-distanci vyhrát, ale žokej Václav Janáček se hodně nadřel a druhého Nikana porazil až po tuhém boji o hlavu. Kamenem úrazu se ukázala být valachova motivace. "Celé jaro jsem se snažil nenaštvat ho a neznechutit mu dostihy. Chtěl jsem, aby ho začalo závodění bavit. O derby jsem sice stále snil, ale snažil jsem se Dekoltovi vybrat co nejsnadnější cestu," konstatuje Hurt.

Tato ohleduplnost k pomalu zrajícímu svěřenci jej nakonec stála vrchol sezony. Poprvé totiž nasměroval Dekolta mezi elitu až v Červnovém poháru a přestože hnědák zaběhl výborný dostih a z druhého místa ztrácel na pozdějšího derby-vítěze Age of Japea jen 3 1/4 délky, potřebný handicap pro derby nezískal. Nešťastný realizační tým se mohl utěšovat jen myšlenkou na možnou odvetu v St. Legeru.

"Náhradní" start tak Dekolt absolvoval týden po derby ve dvojkové Ceně Agrobyškovice, čtvrtým místem pod nezkušeným jezdcem Myslivečkem nijak nezaujal. Reparát však nečekaně přišel v srpnové Ceně města Karlovy Vary na 2000 metrů, kde Dekolt finišoval mezi staršími koňmi pátý zhruba 1 1/2 délky od vítězného Teassia. Hurt nyní věří, že Dekolt může být časem ještě lepší než Duplo.


"Konečně zjistil, o čem je dostihový život. Dnes už se dokáže v práci pošetřit a zbytečně se nenamáhat, ale v dostihu to pak prodá. To dřív nebylo, loni chodil v práci jakž takž a v dostihu vůbec. Teď se to otočilo - v práci udělá, co je potřeba a v dostihu běží ještě o nějakých třicet procent líp. A konečně ho to začalo bavit," raduje se trenér.

Do valachova sedla se po čtvrt roce vrátí šampion Václav Janáček a St. Leger bude možná jedním z posledních dostihů, ve kterém Dekolt ponese svou tradiční pomůcku, "beránky" omezující výhled do stran. "On to v práci nenosí a asi by bez beránků mohl jít i dostih, ale zatím to ještě necháme být. I takový Duplo loni běhal s přivázaným jazykem, křížovým nánosníkem a zkoušeli jsme třeba blinkers, zatímco dnes se obejde bez nich. U Dekolta to myslím bude časem podobné," uzavírá Hurt.