25. září 2009

Přistanou ve Starém Háji mimozemšťané?

Age of Jape se v neděli postaví na start posledního klasického dostihu svého života. V bratislavském St. Legeru změří síly s osmi soupeři, které vesměs zná. K jeho tradičním rivalům Arcibaldovi a Ramblin Scoutovi kromě některých domácích koní přibude také bělouš Lipi ze stáje Agrolipt, který začínal kariéru v tréninku Sira Michaela Stouta, následně však byl přestěhován k Pavlu Kalašovi a jako pozdní vytrvalec se zpočátku hledal v dostizích nižších kategorií. Jinak je vše při starém: v sedle hřebce stáje Bača Palkovice bude opět Jean Pierre Lopez a o tempo by se mohla postarat domácí stáj trenérky Zuzany Kubovičové, která má v dostihu tři koně.


V podobných situacích se s oblibou používá fráze o "slavné nejistotě turfu" a často se zdůrazňuje, že dostih je vyhraný až ve chvíli, kdy doběh schválí dostihová komise. I při vědomí těchto starých pravd je však velmi těžké nevěřit, že Age of Jape v neděli získá páté klasické vítězství své kariéry. Když mi volali z bratislavského Dostihového programu a ptali se na můj tip, pokusil jsem se vypočítat všechny události, které se mi jeví pravděpodobněji než Age of Japova porážka, pokud je černý hnědák ve své obvyklé formě: přistání mimozemšťanů vedle tribunního skoku ve Starém Háji, předčasné volby v říjnovém termínu či prudký pokles nákladu bulvárního Blesku. No uvidíme...

Vítěz trojkoruny měsíc před koncem sezony suverénně vévodí průběžnému handicapu tříletých a v celkovém pořadí českých koní mu s hodnotou 97,5 kg patří třetí příčka za Sharpourem (98,5) a Blue Coralem (98,0).

Na druhé místo mezi tříletými se posunuli dva koně, kteří během léta změřili síly se staršími - na výbornou obstál Iryklon, ale ani čtvrté místo Mariydiho ve Velké ceně českého turfu netřeba hodnotit jako neúspěch. Hned tři členové elitní desítky tříletých - Ramblin Scout, Butterfly Lady a Falcohill - jsou trénováni v zahraničí, český chov je zastoupen dvojicí Funny Valentine a God Bless You.

Průběžné pořadí tříletých podle handicapu

1. AGE OF JAPE (POL) - 97,5
2. IRYKLON (POL) - 94,5
    MARIYDI (IRE) - 94,5
4. ARCIBALDO (GER*) - 91,0
    FUNNY VALENTINE - 91,0
6. RAMBLIN SCOUT (GER) - 90,5
7. GOLDEN EAGLE (GB) - 89,5
8. HEAT SET (FR) - 89,0
9. BUTTERFLY LADY (GB) - 88,5
    FALCOHILL (IRE) - 88,5
    GOD BLESS YOU - 88,5