23. června 2011

Chardonney Tcheque: Derby není úplná mission impossible

Stojím vedle pootevřeného boxu, ven kouká zvědavá hlava mohutného hnědáka. Ten kůň mi nikdy nepatřil ani nepatří, přesto mě ten pohled poněkud bolí. My Old Husband, od loňského podzimu až do jara první favorit derby, se na start vrcholu sezony nepostaví. Detaily možná časem poodhalí hlavní aktéři jeho příběhu, z hlediska 91. Českého derby jsou nyní už vedlejší. Kůň, který jako dvouletý udivoval svými výkony, není fit a nachází se v rekonvalescenci na chuchelském závodišti u trenéra Tomáše Šatry. Na startovní listině má nečekaného náhradníka: vítěze Velké jarní ceny Chardonney Tcheque, o jehož distančních preferencích panuje od začátku jasno. Vytrvalec to rozhodně není.


Je to paradoxní situace. Pokud si mocnou stáj podnikatele Jiřího Charváta představíme jako fotbalovou Chelsea (což vzhledem k tradiční síle modrožlutých barev vůbec není zcestná představa) a derby jako finále Ligy mistrů, trenér tradičního klubu sáhl k netradičnímu tahu. Vzhledem k tomu, že se mu zranil nejlepší útočník soutěže, nikoho dalšího nemá na lavičce k dispozici a přestupní termín dávno vypršel, zavolá si brankáře Petra Čecha a řekne mu: "Podívej, jsi tady nejlepší fotbalista, takže odevzdej rukavice a mazej na hrot.“ Čech se sebere a 90 minut se snaží o vstřelení branky. V podobné situaci se nachází před derby mílař Chardonney Tcheque (One Cool Cat).

Hřebec s francouzským suffixem má za sebou turbulentní kariéru. Zakoupen loni na jaře za 57 000 eur na breeze up dražbě Arqany jen krátce předtím, než cena veškerých příbuzných na trhu skokově vzrostla na několikanásobek díky ohromujícím úspěchům jeho polobratra Shamalgana, se ukazoval od prvních krůčků jako neobvyklý talent. Při letním debutu si hravě poradil se soupeři v Meranu a poté pokračoval v sérii úspěchů na domácí půdě. V Gerschově memoriálu stylem vítězství ukázal, že je koněm úplně jiné třídy než zbylá domácí špička a oproti očekávání některých pozorovatelů se prosadil i v Ceně zimního favorita na 1600 metrů.


Otec One Cool Cat mnohým nedával spát a v dostihových kuloárech se loni opakovaně rozebíralo, že by Chardonney Tcheque mohl být podobně jako velká část produkce jeho otce mimořádně raným koněm na kratší distance. Trenér Tomáš Šatra ho chystal obezřetně a sám zvědavě čekal, kam se hřebec zařadí v tříletém ročníku.

Odpověď přišla bleskově, totiž hned v prvních týdnech sezony. Už při debutu v Memoriálu profesora Michala proti zimním importům sahal po vítězství, kontrolování situace v posledních 200 metrech se však stalo jeho žokeji Radku Koplíkovi osudným. Doslova na cílové čáře jej těsně zachytil Roches Cross. Realizační tým zareagoval změnou jezdce a ve Velké jarní ceně se otočilo nejen pořadí, ale i praktické rozložení sil v cílové rovině: zatímco Roches Cross marně stíhal lídra, Chardonney Tcheque měl celou dobu všechno pod kontrolou. Na soupeřovu akceleraci dokázal zareagovat a jeho útok odrazil.

"Myslím, že jsem se z Radkovy jízdy poučil. Sledoval jsem to video několikrát a bavil se o něm s trenérem Šatrou i s Ferdou Minaříkem, který dobře zná Chardonney Tcheque z tréninku. Pan Charvát si přál, abych ho jezdil hlavně rukama a moc nepoužíval bičík. Chvílemi jsem ho ale musel upozornit. Jakmile se dostane na špici, začne stříhat ušima a je laxnější,” konstatoval žokej Milan Zatloukal.

Majitel i trenér po Velké jarní ceně vyloučili, že by hřebec mohl směřovat do derby. "Vytrvalec to není a nebude. Pokud se to někdo domnívá, může na to hned zapomenout. Naštěstí už pominuly doby, kdy dobrý kůň musel běhat úplně všechno. Nemá smysl ničit ho v delších dostizích, takových chyb se snažím dělat minimum," poznamenal Šatra. I proto hřebcův kurs v dlouhodobých sázkách na derby postupně vystoupal až na hodnotu 40:1.


V tomto okamžiku však zasáhl do kariéry Chardonney Tcheque jeho vrstevník My Old Husband (Gentlewave), běhající v barvách Charvátovy manželky Diany. Suverénní vítěz Karpatské ceny a na sklonku loňské sezóny druhý v italském listed za pozdějším vítězem tamního derby Crackerjack Kingem platil od začátku za jasného domácího favorita derby. Velký sen se ale začal na jaře rozplývat. V bratislavské Ceně trojročných žrebcov ještě My Old Husband pod Martinem Piruchem těsně vyhrál, i když se proti Laranovi nadřel, definitivní konec nadějí ale přišel koncem května. V milánském listed Premio Merano na 2000 metrů neměl jeho žokej Andrasch Starke v ruce ani deko a v rozhodujících fázích nebyl ani na okamžik v dostihu. Do cíle doběhl jako poslední o nesčetné délky a bezprostředně po dostihu se stěhoval od trenéra Jozefa Pirucha do Prahy k Šatrovi.

"Týden byl u nás a pak jsme ho vzali na kliniku do Heřmanova Městce. Předtím trochu pracoval a ve cvalu bylo vidět, že to není ono. Nedá se říci, že by vyloženě kulhal, ale jezdci cítili, že je takový rozházený," vysvětluje Šatra s tím, že teď potřebuje My Old Husband především čas a klid.

Chardonney Tcheque mezitím absolvoval start v Milánu, kde předvedl jeden z nejhodnotnějších výkonů českých koní v aktuální sezóně. V listed Premio d’Estate na 1600 metrů dlouho bojoval s kvalitními soupeři o vítězství a nakonec byl necelou délku za současnými vítězi Nice Danonem a Pasagiem čtvrtý. Ani v této fázi se ještě všeobecně nevěřilo, že by hřebec skutečně mířil do derby, zvláště když prosakovaly zvěsti, že se majitel snaží na poslední chvíli pořídit nového derbystu v zahraničí. To se ale nakonec ukázalo vzhledem k administrativním náležitostem jako nereálné a Chardonney Tcheque zůstal na přihláškách derby jako nejvýše hodnocený kůň v českém tréninku.

Šatra vzal majitelovo přání jako fakt a zčásti byl na tuto eventualitu připraven. Už před třemi týdny totiž Chardonney Tcheque absolvoval v Chuchli poctivou práci na 2200 metrů s Connexem a Mariydim. "Šli celkem svižně, Chardonney seděl Mariydimu u sedla. Jezdci neměli ordre, aby koně vyjeli, ale vůbec to nevypadalo špatně. Hřebec je zcela v pořádku a naštěstí si dostihy moc nebere, je velmi klidný a pracovitý. Hlavně dobře žere, v práci nepuluje a fláká se, celý ten kolotoč ho vůbec nevzrušuje…" dodává trenér.

Veterán Velké Chuchle posílá koně do derby už více než čtyřicet let a zažil už různé výchozí situace včetně mílařů bojujících o vavřínový věnec. "Třídově je Chardonney Tcheque asi nejlepší kůň z těch, které jsem měl v posledních letech v tréninku. Nesporně. Naštěstí se v žádném případě nepotvrdilo, že by to byl jen velmi raný dvouletek," pokyvuje Šatra hlavou. I proto mezitím stihl svému svěřenci odpustit, že mu v Itálii při sedlání dupnul na nohu a poněkud mu poničil nejen polobotku, ale i palec.

Šatrovi je jasné, že Chardonney Tcheque v neděli nečelí mission impossible, ale bude potřebovat dostih a tempo na míru. Pokud se po startu začne psát jedno z nejpomalejších derby posledních let – a mnohé tomu nasvědčuje – může se klasický vítěz změnit i v něco jiného než respektovaného člena středu pole. A splnit svému majiteli jeden z cílů, který dosud marně atakoval.