29. června 2011

Ohlédnutí: Roches Cross, Váňa a Rája ukázali, jak vypadá pořádné derby

O vítězství v derby rozhodují maličkosti. Je třeba mít dobrého koně, vyhovující podmínky a trochu štěstí, někdy ale člověk musí navíc aktivně zasáhnout do děje a udělat důležité rozhodnutí. Kdyby Josef Krištůfek v roce 1972 nepřišel na to, že psychika jeho ryzáka Crapoma nemusí vydržet napjatou atmosféru před startem a nerozhodl se nechat ho do poslední chvíli ve stáji a vynechat slavnostní přehlídku, dost možná by se z vítězství netěšil. Podobným způsobem si letos poradil Josef Váňa. Ve stáji měl neopracovaný diamant Roches Crosse a celé jaro sledoval, jak talentovaný hřebec získává zkušenosti. Bylo jasné, že může vyhrát derby, nezralý projev a chování v dostihu ale dělaly trenérovi starost. Váňa vyřešil problém angažováním zkušeného Jana Ráji a při svém žokeji stál i poté, co si čtrnáct dní před startem rozdrtil klíční kost. Svěřil ho specialistům v plzeňské nemocnici a v neděli si vybral výhru. Když půldruhé hodiny po doběhu balil v žokejské šatně do papíru křišťálový pohár pro vítěze, prohodil se šibalským úsměvem: "Hlavně to nerozbít. Snad jsem si ho zasloužil..."

Před startem se na dostihové scéně horečně řešily dvě tajenky. Tou první bylo počasí a stav dráhy. Počasí se poslední týden před dostihem měnilo každou chvíli a v hlavním městě spadlo poměrně dost srážek, žádné extrémní podmínky ale nakonec na aktéry nedělních dostihů nečekaly a hluboko v žádném případě nebylo. Oficiální hodnota 4,9 naznačovala měkkou dráhu, v praxi ale byla spíše pružná. V českém kontextu tedy korektní podklad, který neměl nikomu udělat škrt přes rozpočet.

Mnohem větší drama skrývala druhá otevřená otázka. Trenér Arslangirej Šavujev do poslední chvíle řešil, zda poslat do derby Sary Shayana (Monsun) nebo pod čarou uvedeného Balbrowna (Refuse To Bend). Mimoňský trenér měl pod čarou hned dva koně, Private Cowboye ale z úvah o derby vyloučil hned na začátku a rozhodoval se mezi dvojicí hřebců majitele Ardaka Amirkulova. V neděli přivezl do Chuchle oba a čekal na termín škrtů. Když bylo jasné, že všichni soupeři startují, muselo padnout rozhodnutí. Trenér ho chtěl nechat na majiteli, který přiletěl na derby z Kazachstánu, ale ani ten si na rozseknutí ožehavé otázky netroufal. Byť veřejnost věřila, že důvěru dostane vítěz Červnového poháru Balbrown, Šavujev má stále určitou slabost pro Sary Shayana, od dvou let účastníka jedničkových dostihů s jediným výpadkem ve Velké červnové ceně. Rozhodla nakonec desetikoruna. Trenér a filmový producent se podvolili osudu a zahráli si na lorda Derbyho a sira Bunburyho. Padla panna, ve stáji zůstal Balbrown.

Ze Šavujeva jakoby spadlo veškeré napětí a jeho svěřenci vyhráli tři rámcové dostihy. Shamalgan podle očekávání porazil elitu mílařů, Golden Eagle zaskočil favorizovaného Line Honeyho ve sprintu a hattrick nečekaně završil po aktivním průběhu Out of Eden ve Zlatém poháru. Dvakrát byl v sedle Tomáš Lukášek, jednou mladičký Francouz David Breux. Start syna někdejšího účastníka Českého derby Jeana-Michela Breuxa poutal v Chuchli velkou zvědavost, mnozí ale byli spíše zklamáni. Nastupující talent sice neudělal nic špatně, stylově ale připomínal spíše Jeana Pierra Lopeze než Mikhaela Barzalonu.

Rámec derby-dne byl jako každý rok působivý, i když rekordní divácká návštěva k vidění nebyla. Mezi hosty se mihli herec Bolek Polívka, extravagantní módní návrhář Osmany Laffitta, bývalá primátorka Karlových Varů Veronika Vlková či manažerka roku Senta Čermáková se svým manželem, známým webovým publicistou Milošem. Bloodstock agent Chris Richner opět provětral svůj šedivý cylindr, ale sekundoval mu Ardak Amirkulov, vybavený navíc šviháckou hůlkou.

Hned tři stáje měly v derby po dvou koních, žádná z nich ale oficiální záměr taktické režie nepřiznala, a tak se očekával velmi pomalý dostih. V zákulisí se mocně spekulovalo, že by mohl být ušitý na míru vítězi Velké jarní ceny Chardonney Tcheque (One Cool Cat), jehož trenér Tomáš Šatra připravoval speciální taktiku. Tomu nasvědčovalo i přiznání majitele Jiřího Odcházela těsně před startem, že by klasickému vítězi mohl v úvodní fázi pomoci jeho Johannes Kepler (Dubai Destination) a udat falešné tempo.

Možná i proto postoupil Chardonney Tcheque až na pozici druhé sázkové šance společně s Lysyanem (Byron), jemuž ale mělo pomalejší tempo paradoxně spíše škodit. V roli favorita odskakoval Roches Cross (Whipper) s kursem 2,25:1. Nečekaně nahoru šel Avere (Black Sam Bellamy) ze 4:1 na 65:10, naopak stále více příznivců nalézal Sary Shayan, snad pod vlivem úspěchů trenéra Šavujeva v rámcovém program. Německý Foreign Hill (Royal Dragon) vypadal navzdory drobnější postavě výborně, na pražské diváky ale dojem neudělal a zůstal na 10:1.

Předstartovní prognózy o tempu ale vzaly zasvé velmi rychle. Ačkoli dobře odskočilo více koní jako Rocky of Gracie, Sary Shayan a Kristine, mohutnými cvalovými skoky se hnal dopředu Frozen Frontier (Kodiac). Z tribuny se to mohlo jevit jednoznačně: stáj Red Rebels se přece jen rozhodla pro týmovou režii. Pravda ale byla prozaičtější: Jiří Chaloupka chtivého a dostihově stále relativně nezkušeného hřebce neudržel a rázem byl o délku před polem. Žokej bleskově vyhodnotil situaci a věděl, že příliš nemá na výběr. Při prvním probíhání kolem tribuny si tak mohly zhluboka oddechnout realizační týmy všech favoritů, naopak šance mílařů začaly výrazně pohasínat.


Za Frozen Frontierem se seřadili Sary Shayan, Kristine, Nucals Star a Johannes Kepler. Roches Cross cválal v poklidu ve druhém sledu kolem šestého místa, naopak vzadu zahájili oba hřebci stáje YOKO Wallisto (Kallisto) a The Mole Catcher (Whipper). Dva koně měli po úvodní dvoustovce určitý odstup na pole - slovenský Prince’s Blade a o další dvě délky zpět Chardonney Tcheque. Pozice Rastislava Juráčka v těch chvílích připomínala loňskou jízdu Marie Magdaleny Rossák s Talgadem a trenér Tomáš Šatra na tribuně zuřil, neboť takový odstup na špici si nepředstavoval.

První kritický moment přišel při vbíhání do prvního oblouku. Vedoucí Frozen Frontier vybočil na cestě, po níž koně před dostihem přecházejí dráhu, a Chaloupka ho musel rovnat. Na první pohled to vypadalo divoce, na vnější stranu dráhy vynesený Frozen Frontier opět zrychlil a na začátku protilehlé roviny se vrátil opět na špici. Kolizní moment se odehrál v bezprostřední blízkosti Nucals Stara a Johannese Keplera, ale na nějakou zvláštní strkanici to nevypadalo.

Vážnější charakter měl incident nějakých pět délek za nimi, kde vedoucího koně napodobila ryzka Rabbit Motivator. Rovněž vybočila a srazila se s Wallistem, silný hřebec stáje Yoko se ale nenechal rozházet a nadále energicky cválal ve druhém sledu. Klisna stáje Rabbit Trhový Štěpánov se ale propadla dozadu, vypadla z rytmu a někde tady lze hledat konec jejích vyhlídek na přední umístění. Většina žokejů v této fázi volila vnější stopu, a tak bylo u bariéry poměrně dost místa. Využili toho Rocky of Gracie, Foreign Hill a The Mole Catcher, kteří tak měli na rozdíl od některých soupeřů velmi klidný průběh dostihu.

U mezníku 1800 metrů měl Frozen Frontier náskok asi dvou délek na druhého Sary Shayana a pole se poměrně roztáhlo. Nová stáj Red Rebels, která šla do derby s cílem zviditelnit nové barvy, se zdála splnit tuto misi už na protilehlé rovině - Nucals Star totiž cválal blízko špice třetí a prominentní skupinku doplňoval ještě Johannes Kepler. Za největším outsiderem (60:1) v poklidu cválali pozdější tři nejlepší: Rocky of Gracie, Roches Cross a Avere.

Při vbíhání do lahovického oblouku dvojice červených dresů odskočila o dvě délky. Vypadalo to působivě, ale zároveň to byl poslední moment, kdy o sobě Frozen Frontier a Nucals Star dali vědět. V polovině oblouku totiž došlo k rozhodujícímu zlomu: koně tvořící dosud druhý sled výrazně zrychlili a nenávratně oba svěřence Radka Holčáka pohltili. Do cílové rovině točili na špici už Rocky of Gracie a Avere, délku za nimi se připravoval k útoku Jan Rája v sedle Roches Crosse.


Na mezníku 400 metrů vypadal jako překvapivý vítěz Rocky of Gracie, ale u bariéry rozbalil finiš Avere a akceleroval Roches Cross. Velmi slibný moment v té chvíli měl Lysyan, dorovnávající z hloubi pole dosavadní lídry, k nimž se na vnější straně dráhy přidal Chardonney Tcheque a u bariéry Wallisto.

Stoprocentní vytrvalec Avere sahal na distanci po vítězství, Roches Cross na něj v té chvíli ztrácel asi půl délky. 100 metrů před cílem ale přišla jeho rozhodující akcelerace. Na rozdíl od předchozích startů se nikde nekroutil, Jan Rája ho energicky držel v jedné stopě a těsně před cílem získal rozhodující výhodu ¾ délky. Rekonvalescent Rája byl nejenergičtěji jezdícím jezdcem a byť od dostihové komise inkasoval pokutu za nadměrné použití bičíku, byl to jeho dostih. Nejen, že dokázal ze svého hřebce vymáčknout maximum, pozičně podal bezchybný výkon a v cílové rovině našel správnou stopu k útoku. Tato maličkost se mohla ukázat jako rozhodující - jeho zrychlení přišlo na vnější straně dráhy, poměrně daleko od u bariéry finišujícího Avereho.

Bojující dvojice odskočila zbylému poli o 2 ½ délky, třetí finišoval Rocky of Gracie před Chardonney Tcheque a Wallistem. Vyběhnutý čas 2:30,31 na měkké dráze svědčí o kvalitách vítěze.

"Měl jsem perfektní dostih. Pořád jsem si seděl zvenčí a to bylo důležité. Dráha je dnes sice skvěle připravená, ale u bariéry to je po předchozích šesti dostizích už trochu rozšlapané. Šel jsem po dobrém povrchu druhou, třetí stopou a v cílové rovině jsem měl celou dobu otevřený prostor. Nemusel jsem se nikde proplétat polem, akorát jsem si hlídal koně, kteří byli vpředu. V cílové rovině jsem ho akorát musel dostat dál od vedoucího koně, jinak by se mu úplně nalepil na plece,” radoval se Jan Rája, jehož čekání na úspěch v derby skončilo v 39 letech. To zase není až tak dlouho, jak by se mohlo zdát na první pohled, rekordman Vlastimil Smolík byl při svém prvním úspěchu jen o čtyři roky mladší.

Trenér Josef Váňa je i po derby přesvědčen, že skutečné optimum Roches Crosse je kolem dvou kilometrů. "Domluvili jsme se s Honzou, že počkáme na závěrečný finiš opravdu na poslední chvíli, protože jsme měli strach, že ti opravdoví vytrvalci nás na měkku porazí... Když jsem viděl vývoj situace po startu, úplně mi zaplesalo srdce. Když běželi kolem tribuny a Honza nemusel držet, naopak mu tam plácaly otěže, byl to první krok k dobrému výsledku. Tím druhým byla jeho bojovnost, v cílové rovině vydal Roches Cross ze sebe všechno,” vysvětloval Váňa.

Smutek byl cítit v realizačním týmu druhého Avereho. Trenér Eduard Kotáb přivedl opatrně a postupně nejlevnějšího koně v poli do vrcholné formy a vítězství v derby bylo velmi blízko. "Umím si představit úplně jinou radost, prohrát derby o ¾ délky mrzí. Ale s výkonem koně i jezdce jsme spokojení, všechno bylo v pořádku a nikomu nemůžu nic vytknout. Vyhrál ten šťastnější. Milan nikde neztratil žádné metry, za cestou se mu to otevřelo, dobře se tam protáhl. Škoda, že Roches Cross nastupoval daleko od nich, protože Avere je bojovník a kdyby k němu přišel, myslím, že by ho do cíle potlačil...” litoval Kotáb.

U třetího Rocky of Gracie se v rozhodující fázi možná projevila ještě relativní nezkušenost. V polovině cílové roviny se žokeji Jánu Havlíkovi poměrně kroutil, dokázal se ale zase sebrat a udržet vysoké tempo, i když už nepřišel s žádným velkým speedem. Maximálně pošetřený hřebec se postaral v derby o největší úspěch stáje BORS Břeclav. "Předvedl vynikající výkon. Všechno nám vyhovovalo, udržel jsem si pozici a na protilehlé rovině jsem ho schoval za koně. On má trochu delší finiš, tak jsem mu v oblouku udělal trochu místo. Cítil jsem, že jsme nastoupili trochu brzo, do cílové roviny šel asi až moc dobře. Potřeboval bych ještě jednoho koně, který by nás potáhl, takhle jsem už 100 metrů před cílem cítil, že uvadá,” řekl Havlík.

Protichůdné emoce vládly po doběhu kolem čtvrtého Chardonney Tcheque. Vyhlášený mílař v nečekaně rychlém tempu statečně bojoval na vytrvalecké trati a v cílové rovině se na chvíli zapojil do boje o vítězství. Trenérovi Šatrovi se ale nelíbil velký odstup od špice a měl za to, že polobratr Shamalgana mohl za jiných okolnotí dopadnout o jednu, dvě příčky lépe. Rastislav Juráček ale vyzařoval po dostihu spokojenost: "Nechtěli jsme, aby puloval. Šel jsem vzadu a čekal do cílové roviny. Cválal v pohodě, hezky vzadu odpočíval a vyhovovalo mu to. V cílové rovině přidal, ale ke konci už bylo vidět, že to je pro něj daleko. Posledních 100 metrů už úplně stál, docválal tam svou třídou. Každopádně krásné svezení na velmi třídovém koni.”

Pátý Wallisto se uvedl při prvním českém startu kvalitním výkonem. V rozhodující fázi finišoval sice nenápadně, ale velmi efektivně podél bariéry a suverénně odolal nástupu koní z druhé vlny. "Měl dvě kolize, jednu v prvním oblouku a pak ho zavřel Avere, když měl v rovině nástup. Musel vzít zpátky, ale to jsou dostihy. Mohl být taky úplně pryč, protože dosud běžel maximálně na 1800 metrů a nevěděli jsme, jak to prostojí. Šafář ho odjezdil dobře, jsem spokojený,” konstatoval trenér Zdeno Koplík.

Nezvykle klidno letos bylo kolem dvou koní trenérky Zuzany Kubovičové, Katelbach ani Prince’s Blade ale nenastupovali jako favoriti, a tak lze brát výsledné šesté a deváté místo jako uspokojivý výsledek. "Nedopadlo to úplně nejhůř, i když Katelbach mohl být s trochou štěstí i lépe, protože šel intenzivně koncem. Prince’s Blade je ještě stále nevyzrálý, Martin Srnec z něj měl pocit, že ještě úplně neví, co po něm chceme. Katelbach teď zkusí zřejmě slovenské derby, Prince’s Bladea asi necháme až do St. Legeru,” poznamenala Kubovičová.

Sedmý Foreign Hill zůstal za očekáváním. Svěřenec Hanse-Jürgena Gröschela absolvoval pohodový dostih poměrně daleko od špice, v rozhodující fázi ale od něj nepřišlo potřebné zrychlení. Žokej Vladimir Panov mu po zatočení do roviny našel pozici k útoku na vnější straně, hřebcova odpověď na klíčovém místě ale nepřišla. Oba koně, které měl zleva a zprava - Prince’s Blade a Chardonney - akcelerovali lépe. A když už se zdálo, že se dostal na nohy, 300 metrů před cílem mu přešel přes cestu Prince’s Blade. Foreign Hill neměl kudy útočit a musel být znovu rozhýbáván ve fázi, kdy ztrácel na čelo už drahocenné délky. Za distancí přece jen zabral, ale na víc než sedmé místo to nestačilo.

Osmý Lysyan měl v cílové rovině slibný moment, v poslední stovce ho ale převálcoval nástup koní z druhé vlny. Trenérka Helena Blažková byla po doběhu rozčarovaná z výkonu náhradního jezdce Roberta Havlina, který podle ní nastoupil příliš brzy a nesplnil úplně taktické pokyny ohledně pozice v dostihu. To ale nebyl Lysyanův jediný problém. "Lysyan se čtrnáct dní před derby zranil, běžel prakticky s dírou v zadku. Měl menší výpadek, ale u takto dobrých koní, kteří absolvovali o tři týdny dříve dostih, myslím není potřeba, aby absolvovali nějaké tvrdé práce. Před startem byl trochu nervóznější, to s tím ale souviselo. On potřebuje chodit do výběhu, ale to jsem se přece jen před derby bála. Jsem docela ráda, že je první trenérské derby za mnou. Byly to větší nervy, než v době jezdecké kariéry.” řekla Blažková, jejíž svěřenec šel do derby s vlastním fanklubem na Facebooku a fanouškovskými tričky.

Lepší z dvojice startujících klisen nakonec byla desátá Rabbit Motivator. V cílové rovině vyprodukovala pohledné, byť nikoli explozivní zrychlení, po nepovedené první polovině dostihu ale ztrácela na bojující favority příliš mnoho prostoru. Zdolala aspoň uvadající koně a do cíle dorazila prakticky osamocena, 4 ½ délky před zbylými soupeři.

V kontrastu se zklamanými poraženými působil ve vážnici spokojený Petr Foret, jezdec jedenáctého Johannese Keplera. "Měl jsem výborný dostih a hřebec předvedl to, na co teď má. Vyložený vytrvalec to není a ani třídu zatím nemá takovou. Měl jsem z něj dobrý pocit,” vysvětloval. "Před startem byla taková představa, že kdyby nikdo nechtěl vodit, trochu bych pomohl. Ale pomalé to nebylo a já bych Johannese Keplera v tom tempu ani na špici nedostal. Takže jsem seděl v klidu čtvrtý.”

Velké vystřízlivění prožil realizační tým dvanácté Kristine. "Rychlejší tempo nám mělo vyhovovat, ale vůbec jsem nebyl schopen dostat se s klisnou do dostihu. Podle práce jsem si myslel, že je v top formě a všechno klape, odpracovala si všechno, co měla. Hodně jsme si fandili, ale v dostihu mi nedokázala odpovědět na nic, nebyla schopná se chytit s koňmi, nebyl jsem v dostihu. Nebylo o čem mluvit, dnes jsme na to neměli...” hledal slova smutný Tomáš Lukášek, pro něhož byl určitou náplastí aspoň povedený rámcový program.

Vítěz Starohájského kritéria The Mole Catcher definitivně dokázal, že není vytrvalec. "Hned v prvním oblouku jsem chytil dobrou pozici kolem osmého místa, ale při vbíhání do cílové roviny už jsem viděl, že můj kůň končí. Sice jsme měli málo místa k útoku, ale už stejně scházela potřebná síla, byli jsme poraženi příliš brzo. 2400 metrů zkrátka nebude jeho distance, to se dnes definitivně a jasně ukázalo. Může ji možná zvládnout na menším oválu jako v Bratislavě, ale rozhodně ne tady v Praze a zvláště proti takto třídovým soupeřům.” řekl žokej Erwin Dubravka.

Rychle hotov byl při zprávě o nejdražším koni v poli Sary Shayanovi francouzský mladík David Breux. "Dostal jsem pokyn, abych byl schovaný mezi koňmi. Je to kůň do 1600 metrů. Má rychlost, ale ne vytrvalost,” konstatoval ve vážnici.

Nepovedený průběh měl za sebou Jiří Chaloupka, který během závěrečných 800 metrů klesl s Frozen Frontierem až na patnácté místo. "Jak viděl cestu u prvního oblouku, vybočil. Pak jsem zjistil, že ještě nikdy neběžel na pravou ruku, tak ho to asi trochu rozhodilo. Jediné štěstí bylo, že tam byli v písku fotografové. Jak uviděl lidi, bylo to dobré. Rozhodně jsem neměl být vodičem, měl jsem si najít dobrou pozici vpředu, ale hodně mi to chytl. Měl jsem ho nejspíš po vyskočení z boxů pořádně přidržet. Ale jel jsem ho poprvé, tak jsem si řekl, že půjdu dopředu... To se nepovedlo.” litoval Chaloupka.

Výsledkovou listinu uzavřel Nucals Star s Jeanem Pierrem Lopezem. "Moc mi puloval, v dostihu pořádně nedýchal... Měli jsme jít třetí, čtvrtí, ale byl moc chtivý, nic nepřišlo v pravý moment. Na protilehlé rovině jsem se s nim dost pral a to už jsem věděl, že to dnes nebude náš den.” pokrčil rameny Lopez.