22. května 2012

Derby hitparáda: 16 ostře sledovaných

Měsíc před startem derby není situace zdaleka tak přehledná, jak by mohla být. Skoro u každého jména se stále najde otazník nebo dílčí pochybnost, což předznamenává tentokrát zajímavou Velkou červnovou cenu. Jen málokoho lze odepisovat nebo zcela upřednostnit před ostatními a rozestupy mezi některými soupeři jsou téměř neviditelné. Většina z nich absolvovala jeden, maximálně dva starty a mnozí sledovaní aktéři už mají dostačující handicapové známky pro účast v modré stuze. Nejvyšší čas oprášit rubriku "16 ostře sledovaných". Ta se nepokouší o věštění domnělého pořadí derby, jen stručně shrnuje, kteří koně mě dosud zaujali a proč. Aktualizaci pořadí přichystám po Velké červnové ceně.

1. Move Your Vision (Galileo), OMS

Tohle není typický favorit derby. Od Move Your Vision se od začátku čeká víc a není to jen jeho hvězdným původem. Jestli ho nezradí nezbytné štěstí, budeme mít možná unikátní šanci sledovat v přímém přenosu zrod velké hvězdy. Slovenský kůň mimochodem nevyhrál pražské derby už čtrnáct let.

2. Pegas (Excellent Art), DS Pegas

Zimní favorit a derby-kůň mocné stáje Pegas, která na jaře vládne skvělou formou. Grzegorz Wroblewski ví, co má v ruce a že s mohutným ryzákem musí opatrně. Vstup do sezóny v Ebreichsdorfu byl úžasný, ale je tady také jedno ale. Otazník kolem Pegasových vytrvaleckých schopností.

3. Betpak Dala (Shamardal), Dr. Charvát

Jako dvouletý byl blízko šestý v Criterium de Saint Cloud a snad měl našlápnuto k auře budoucího Shamalgana. V zimě změnil trenéra i majitele a prozatím jeho cestu do derby zkreslují vysoká očekávání. V dubnovém startu nechal více fyzických i psychických sil, než je v přípravném dostihu třeba, a ve Velké jarní ceně to prostě nebyl on.  Pokud realizační tým nezpanikaří a bude trpělivě pokračovat v práci, jeho čas ještě přijde.

4. Green World (Diamond Green), Avaz Ismoilov

Původ do očí nepraští, sumu potřebnou k jeho koupi na breeze-up dražbě by dala dohromady i průměrná česká rodina cestující na exotickou dovolenou. A přece tohle může být černý kůň letošního derby. Snad ani ne proto, že ze tří dosavadních startů dva vyhrál a že jeden z nich byl zrovna Memoriál dr. Frankenbergera. Green World je ušetřený a bude se dál zlepšovat, i když jeho skutečnou třídu prověří až příští start.

5. Mystic Swing (Celtic Swing), Lokotrans

Pokoušet se o derby s mílařem je vždy riskantní projekt na několika frontách a ne každý, kdo umí přijít v jarní klasice koncem, to dokáže zopakovat na 2400 m. Snaha stáje Lokotrans ale není nelogická. Mystic Swing má na to, aby napodobil své předchůdce Iryklona či Chardonney Tcheque, kteří vyšli z derby se ctí.

6. Brutal Rocco (Shirocco), Yoko

Na dráhu vstoupil s cílem uspět v německém derby, už druhý start koncem dubna však tyto sny nemilosrdně naboural. V Česku by to mohlo být úplně jiné kafe. Jediný, kdo momentálně dokáže blíž odhadnout jeho skutečné možnosti, je Eduard Kotáb.

7. Lord of Gracie (Oratorio), BORS Břeclav

Zatím dost připomíná loňský příběh Rockyho of Gracie. I tento hřebec se loni dobře ukázal "v pardubickém zimním favoritovi", i on ve svých třech letech absolvoval na jaře jediný start se solidním výsledkem. Letos už barvy břeclavské stáje nepodceníme a pozorně se podíváme, co dubnový přemožitel vítěze i třetího z Velké jarní ceny ukáže. Indicie o vytrvalosti zatím nejsou.

8. Kaptah (Hurricane Run), Stáj Charvátová

Červeno-černé barvy prožily přesně před rokem velké zklamání s My Old Husbandem. Tentokrát začaly zezdola a Kaptah zatím neudělal nic špatně. Ve dvou trojkových dostizích porazil jména jako Fantazia Mia, Rabbit Hurricane či Sicílie. Předcházejí ho skvělé zákulisní reference, teď ale musí naznačené potvrdit proti špičce ročníku.

9. Kadyny (Zamindar), Monte Negro

Jako dvouletek ve francouzském tréninku si Kadyny připsal dvě vítězství a třetí místo v grupě 3 Prix des Chenes v Longchamp. Po přestěhování do Velkých Karlovic se zatím hledá, ani v jednom ze dvou bratislavských startů nepřesvědčil. To z pohledu derby nemusí nic znamenat, ale čas utíká.

10. Dilinger (Lomitas), Clint-Racing

Jediného koně přihlásila pražská stáj Clint-Racing do derby a vypadá to, že se trefila. S podobnou opatrností, jako před časem připravoval na velký den Simona des Champs, chystá Dalibor Török i tohoto syna Lomitase. Karty zatím poodkryl jen v Mostě a druhé místo za Green Worldem dává tušit, že tohle nejsou plané naděje.

11. My Afantou (Anabaa), Dr. Charvát

Vizuálně jakoby z oka vypadl svému pravému bratrovi, německému klasickému vítězi a plemeníkovi Martillovi. Ve své první sezóně My Afantou se zabydlel na jedničkové scéně a zkoušel nervy své stáje averzí ke startovacím boxům. Vstup do klasické sezóny měl dobrý, ve Velké jarní ceně pak doplatil na katastrofální průběh dostihu. O své třídě nemusí nikoho přesvědčovat, mnohem větší otázkou jsou vytrvalecké schopnosti.

12. Starbuck (Tiger Cafe), Wrbna Racing

Prapor českého chovu zatím drží nejlepší potomek třídové klisny Sweet Answer. Čestmír Olehla směřoval vlastního odchovance Wrbny k větším úkolům pozvolna, první vítězství se zrodilo v Lysé nad Labem. Se skutečnou elitou se potkal jen loni v Ceně zimního favorita, proto čekáme, zda se naplní slova žokeje Milana Zatloukala o dalším progresu.

13. Desson (Denon), Agrolipt ČR

Italský rodák ukázal už loni, že nebude marným koněm, po umístění v "pardubickém zimním favoritovi" porazil v Bratislavě Strébera. Letos je v Bratislavě o něco nenápadnější, po čtvrtém místě v trialu finišoval pátý v tamní Velké jarní ceně. Není to špatné, zvlášť když uvážíme, že trenér Olehla s ním počítá pro delší tratě.

14. A Gentleman (Gentlewave), Dr. Charvát

Další z tajných tipů trojkové scény, ze tří startů pokaždé na tabuli. Obrovský speed při mosteckém vítězství musel utkvět v paměti, ale Praha není Most. Ve Velké červnové ceně bude šance pražského trenéra Jaroslava Drlíka muset zabrat, aby mohla handicapově na derby pomýšlet.

15. Katchaba (Smart Strike), Joly

"Zlý muž" letošní derby-scény má o popularitu postaráno, snad i proto, že ho zatím zajímalo všechno jiné, jen ne dostihy. Z následníka úspěšného Lysyana jde trenérce Blažkové hlava kolem, zároveň však mezi jeho eskapádami prosvítá talent. Na kterou stranu se misky vah nakonec přikloní, ukáže Velká červnová cena.

16. Favorite Boy (Shirocco), Yoko

Jen jednou v kariéře zatím doběhl za peníze, loni 30. října. Jako tříletý se zatím hledá, výsledkově zklamal proti Betpak Dalovi a spol. v Chuchli i ve slovenské klasice. Trenér Zdeno Koplík ale svému ryzákovi věří, a to vzhledem ke stájovým úspěchům posledních týdnů není málo.